Europa

articolul anterior articolul urmator

Spania prelungeşte starea de alertă până la 21 iunie

2
3 Jun 2020 22:12:03
Autor: News.ro
Stare de alerta
Stare de alerta

Parlamentul spaniol a votat, miercuri, o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a lupta contra pandemiei, la cererea premierului Pedro Sanchez care a presat opoziţia să nu cedeze "veninului urii" ca Statele Unite, scrie AFP.

Deputaţii au aprobat măsurile cu 177 de voturi "pentru", 155 "contra" şi 18 "abţineri". 

În lipsa unei majorităţi absolute în Parlament, Sanchez s-a asigurat de voturile mai multor partide mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie în pofida criticilor din ce în ce mai acerbe ale opoziţiei de dreapta.

Decretat la 14 martie atunci când epidemia a fost declarată în Spania, starea de alertă a fost prelungită de cinci ori după aceea şi a permis instaurarea unora dintre cele mai stricte măsuri din lume, relaxate apoi pe etape şi pe regiune.           

Guvernul estimează că este fundamental să menţină starea de alertă cu scopul de a controla izolarea care trebuie să dureze până la finalul lui iunie, începutul lui iulie, în contextul în care Covid-19 a cauzat moartea a peste 27.000 de persoane în ţară. 

Această măsură de excepţie va fi ridicată la 21 iunie şi Sanchez speră să restabilească libera circulaţie în toată ţara de acum şi până la 1 iulie, data la care prevede să-i primească pe turiştii străini.            

Opoziţia de dreapta îl acuză pe şeful Guvernului că abuzează de starea de alertă pentru a suspenda libertăţi individuale.                

Justificând "izolarea cea mai strictă din Occident", Sanchez a afirmat că "era necesar să oprim practic tot pentru a stopa răspândirea virusului".

"A fost teribil de dur, dar şi teribil de eficient", a spus el, subliniind că de două zile Ministerul Sănătăţii nu a mai înregistrat decese în ultimele 24 de ore. 

"Nu aţi fost capabil să salvaţi vieţi, nici să protejaţi economia, aţi abandonat mii de persoane", i-a spus premierului conservatorul Pablo Casado, liderul Partidului popular, care a votat şi împotriva precedentei prelungiri a stării de alertă.

Liderul partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal, a atribuit "neglijenţei lui criminale" moartea a "zeci de mii de spanioli".

Şeful Guvernului l-a avertizat contra "veninului urii... pe car eîl putem vedea în unele ţări, şi în special în Statele Unite". "Nu vrem să prindă şi în Spania", a declarat el. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

miron miron
4.06.2020, 00:08:59

Cand te gandesti multi romani si-au facut rezervari de anul trecut pentru statiunile spaniole. Sejurul trebuia sa inceapa de la 1 mai si va incepe din 21 iunie. Daca n-ai facut asigurare storno, sau agentia nu-ti ofera un vauchere, banii sunt ca si pierduti.

Bogdan Liviu
4.06.2020, 08:15:23

ei au in parlament oameni care gandesc , nu gen psd cu neuronii alocati dinamic ... :)