Europa

articolul anterior articolul urmator

Spionii ruşi specializaţi în asasinate au folosit Franţa ca bază în operaţiunile lor în Europa

35
5 Dec 2019 09:55:30
Autor: Viorica Marin
Cei doi agenţi GRU care l-au otrăvit pe spionul rus Serghei Skripal în Marea Britanie au trecut şi prin Franţa
Cei doi agenţi GRU care l-au otrăvit pe spionul rus Serghei Skripal în Marea Britanie au trecut şi prin Franţa

Cincisprezece spioni ruşi au folosit mici localităţi din Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în întreaga Europă, scrie ziarul Le Monde, evocând o investigaţie a serviciilor de contrainformaţii franceze, elveţiene şi britanice.

Răzbunarea este un fel de mâncare care se mănâncă rece, în special în lumea spionajului. Potrivit informaţiilor „le Monde“, o vânătoare fără precedent, lansată în primăvara anului 2018 de serviciile de informaţii britanice, franceze şi elveţiene, şi partenerii lor, în special din Statele Unite, a făcut posibilă întocmirea unei liste de cincisprezece ofiţeri ai serviciului de informaţii militare rus ( GRU). 
 
Aceşti membri ai aceleiaşi unităţi, specializaţi în asasinate, au circulat în Europa, din 2014 până la sfârşitul anului 2018. Toate aceste servicii secrete au fost mobilizate în această acţiune de vânătoare de spioni rusi după atacul cu Noviciok - un agent neurotoxic din era sovietică - din 4 martie 2018, la Salisbury, în sudul Angliei, efectuat de către doi ofiţeri ai GRU,  împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, ce a defectat în Marea Britanie. 
 
Potrivit Le Monde, cei cincisprezece ofiţeri, care nu ar fi efectuat operaţiuni pe pământ francez, au vizitat în mod repetat oraşe mici precum Annemasse, Chamonix sau Evian din sud-estul Franţei. Ei aparţin unităţii 29155 al centrului special de instruire al GRU. „Această unitate este acum angajată în asasinate, sabotaj sau sarcini mai obscure, precum recuperarea mesajele din căsuţele poştale moarte”, prin care agenţii comunică între ei, explică ziarul.
 
Potrivit cotidianului, cei cincisprezece ofiţeri ai serviciului de informaţii militare ruse (GRU), specializaţi în asasinate, au circulat pe continent din 2014. Ultima lor vizită în Franţa datează din septembrie 2018.
 
Nu au fost confiscate arme sau echipamente. Nici complici locali nu au fost identificaţi. Cei cincisprezece ofiţeri par să nu fi luat niciun contact cu agenţii Ambasadei Ruse la Paris. Pe de altă parte, ar fi operat în Marea Britanie, Bulgaria, Crimeea, Moldova şi Muntenegru.
 
Acest lucru a condus serviciile franceze către ipoteza că departamentul Haute-Savoie, de la graniţa cu Elveţia şi Italia, ar fi fost folosit ca „bază pentru toate operaţiunile clandestine ale unităţii 29155 din Europa ", potrivit unui înalt oficial francez din serviciile secrete, citat de Le Monde.
 
Aceşti bărbaţi au locuit  în mod regulat în aceeaşi zonă, în regiunea Haute-Savoie, în oraşe precum Annemasse, Evian sau Chamonix şi în localităţi mai izolate. Înainte de asta, veneau  deseori în Roissy sau Lyon, odată chia la Nisa, înainte de a petrece noaptea într-un hotel din Cannes (Alpes-Maritimes) şi de multe ori la Geneva. Au închiriat maşini pentru a merge în Haute-Savoie.
 
Deşi mai rămân multe întrebări, această regiune de frontieră cu Elveţia, potrivit contrainformaţiilor franceze, regiunea a servit ca bază de acţiune şi logistică pentru spionii  GRU pentru acţiunile desfăşurate în toată Europa. Unul dintre cei 15 ofiţeri a fost identificat de Londra drept unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxina Noviciok, în martie 2018, a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, Anglia.
 
 Cei doi au supravieţuit, dar un locuitor al zonei a murit după ce a găsit o sticlă care probabil a fost folosită pentru a transporta produsul toxic. Operaţiunea a provocat un incident diplomatic major între Moscova şi Uniunea Europeană şi a determinat serviciile occidentale să-i vâneze pe asasini. Dezvăluirile vin şi acum după o nouă aoeraţiune a GRU, în Germania. Berlinul acuză Moscova că se află în spatele asasinatului, din august, a unui georgian, la Berlin. Doi membri ai ambasadei ruse, pe care guvernul german îi acuză că nu au „cooperat” în anchetă, vor trebui să părăsească ţara imediat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Dimijoarei 08
5.12.2019, 11:13:01

Sudul Frantei duhneshte a r00snacie !

-1 (5 voturi)
Alex Radulescu
5.12.2019, 12:00:35

Ehe taticu'.....Rusia vrea sa fie tratata ca o forta, si e normal sa se comporte ca atare….Rusia are de toate taticule, ce are si Occidentul : drogati, prostitutie, crima organizata, dar mai mult, are si resurse la care nu se ajunge pe nimic, si pe care toata lumea I le vrea. "Lasa fraierilor,ca venim noi , cei din G8 si facem la voi o fabrica de biscuiti si una de cozi de matura, si voi in schimb, dati-ne resursele voastre, ca noi va dam redevente de 2-3%, caci noi asa dam in Africa....Eiii, taticu, dar a venit Putin, nascut si scolit pe bancile KGB-ului. Ei Putin asta nu vrea, nu vrea ca Rusia sa ajunga o colonie, din contra, vrea sa fie o putere colonial!

+3 (9 voturi)
Ivan Turbinca
5.12.2019, 12:35:35

Se dovedește că teribilele servicii speciale atotcuprinzătoare rusești pretind a fi doar niste fraieri, special alesi pentru a fi expuși, dar o fac atât de subtil încât statele si victimele lor, sunt pur și simplu nevoite să facă declarații fără să dea dovezi, pentru că,tot ce fac ei.este atât de „evident”, încât chiar si dilitantii,isi pot da seama ca-s agenti rusi.Toate declaratiile si afirmarile occidentului,sun confirmate prin acuzatii probabile,adica la ce mai trebuiesc probe-beton.Ei asa cred,ei sunt siguri si,cine daca nu Putin si Rusia?

+1 (5 voturi)
Găvrilă
5.12.2019, 12:38:23

taticu...alexei. roassia vrea...trebe sa mai si poata, taticu'...bai ii ca nu poate...roassia n-are nimic, decat o banda de hoti si criminali fara minte...in frunte cu taticu criminal dovedit, piticu atomic. De cand e lumea, criminalii n-au stat la masa cu oamenii civilizati...si nu vor sta,...taticu

-3 (7 voturi)
Andone
5.12.2019, 12:41:21

Cine e "Viorica Marin"????

Vezi toate comentariile (35)