Europa

articolul anterior articolul urmator

Spiritul de la Sibiu

12
10 May 2019 18:21:49
Horia Blidaru
„Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa e mândră de dumneavoastră.“ - Donald Tusk
„Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa e mândră de dumneavoastră.“ - Donald Tusk

„Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică. Aceasta este chintesenţa Europei ca entitate politică“, a subliniat Donald Tusk la Sibiu. E un moment istoric pentru România, căruia i se potrivesc cuvintele lui Churchill după bătălia de la El-Alamein, punctul de inflexiune al războiului mondial: „Acesta nu e sfârşitul. Nu e nici măcar începutul sfârşitului. Dar este, poate, sfârşitul începutului“.

Şi a mai spus ceva preşedintele Consiliului European, de Ziua Europei, în limba română: „Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa e mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră“.

Obişnuiţi cu eşecurile şi descurajaţi de lamentabilul război politic intern, am primit, ca popor, o recunoaştere şi un impuls esenţiale, în momentul de cotitură în care e vital ca, la 30 de ani de la căderea comunismului, să punem punct începutului şi să construim România - europeană în esenţa ei, în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

După 15 ani de la aderarea primelor state estice la UE, liderii europeni au demonstrat, la Sibiu, că sunt capabili să pună între paranteze ceea ce-i desparte şi să-şi afirme voinţa de a merge împreună mai departe. Nu e puţin lucru cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi după multiplele crize ce au deschis, în ultimul deceniu, grave linii de fractură în UE. Mesajul de unitate este principalul semnal transmis din România şi el se regăseşte în sfera programatică a summit-ului. „Nu vom lăsa loc diviziunilor care vin împotriva interesului nostru colectiv“, se afirmă în Declaraţia de la Sibiu, care sintetizează direcţiile fundamentale ale evoluţiei UE în următorii cinci ani.

La Sibiu, Europa şi-a regăsit numitorul comun.

Sunt zece angajamente pe care actualul leadership european, în consens cu şefii de state şi guverne din Uniune, le transmite viitoarei configuraţii decizionale de la Bruxelles: unitate, solidaritate, soluţii comune adoptate „ascultându-ne unii pe ceilalţi într-un spirit de înţelegere şi respect“, protejarea democraţiei şi statului de drept („drepturile inalienabile şi libertăţile fundamentale ale tuturor cetăţenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăţi şi le vom preţui întotdeauna cum se cuvine“), o Uniune eficientă, echitabilă şi mai apropiată de cetăţeni, înzestrată cu mijloacele potrivite ambiţiilor sale, pregătită pentru viitor, capabilă să-şi protejeze cetăţenii şi să se afirme ca lider mondial responsabil. „Acesta este spiritul de la Sibiu şi spiritul unei noi Uniuni în 27, pregătită să îşi îmbrăţişeze viitorul ca un corp unitar“, conchide declaraţia.

La Sibiu, Europa şi-a regăsit, aşadar, numitorul comun, pe baza căruia va fi definită, la Consiliul European din 20-21 iunie, Agenda Strategică a UE pentru 2019-2024. A fost o reuşită demonstraţie de unitate, dublată de o dezbatere de substanţă a unui spectru larg de provocări cu care se confruntă proiectul european, în cadrul conferinţei dedicate, pe parcursul a trei zile, Viitorului Europei. Au fost abordate de către liderii politici şi experţii prezenţi teme fundamentale, precum proiectele alternative pentru viitorul UE, relaţia transatlantică, apărarea europeană, combaterea dezinformării şi vecinătatea Europei (Parteneriatul Estic aniversează, luni, zece ani).

Preocupările exponenţilor statelor membre s-au tradus şi printr-o serie de iniţiative în câteva direcţii importante. Astfel, în vederea asigurării respectării statului de drept a fost evocată crearea postului de comisar european dedicat garantării valorilor democratice şi statului de drept în UE, iar în materie de politică externă nouă state membre, între care Franţa, Germania şi România, vor propune, la Consiliul Afaceri Externe din 17 iunie, măsuri pentru eficientizarea Politicii Externe şi de Securitate Comune.

O atenţie aparte a atras presei internaţionale apelul a opt state din UE pentru accelerarea combaterii schimbărilor climatice, în contextul în care astăzi UE şi-a epuizat resursele naturale pentru acest an. Dacă întreaga omenire ar consuma în acelaşi ritm ceea ce Pământul poate reînnoi în decurs de un an, atunci lumea de azi ar avea nevoie de 2,8 planete precum Terra pentru a trăi. Drept urmare, Franţa şi alte ţări cu guverne liberale şi social-democrate propun alocarea a 25% din bugetul UE pentru acţiunile de protejare a climei.

Nu în ultimul rând, de Ziua Europei, 21 de şefi de state din UE, inclusiv România, au semnat un apel către cetăţenii Uniunii de a vota la alegerile europarlamentare. Pledoaria pentru valorile europene, semnată inclusiv de reprezentanţii Grupului de la Vişegrad, critică naţionalismul care a dus la barbaria celor două războaie mondiale.

În ceea ce priveşte negocierile ce au debutat în culisele summit-ului privind cele cinci posturi-cheie ce se eliberează în acest an la vârful UE, va urma o perioadă de regrupări de forţe şi intense speculaţii în preajma alegerilor. Donald Tusk a convocat, în acest sens, un summit informal în 28 mai, când va fi cunoscută opţiunea cetăţenilor europeni. Delicata operaţiune de desemnare a preşedinţilor Comisiei, Parlamentului, Consiliului, Serviciului de Acţiune Externă şi Băncii Centrale Europene va reprezenta primul test efectiv al spiritului de unitate afirmat la Sibiu.

* un articol Europolis *

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

constantin constantin
11.05.2019, 13:22:31

Cenzuraţi? Cenzuraţi?.... Nu-i frumos, stimabile. Postarea mea anterioară nu jignea pe nimeni. Se apropie alegerile şi vă poziţionaţi.... Am înţeles. La cenzură se pricepeau foarte bine comuniştii, dar dumneavoastră sunteţi tânăr şi trăiţi la Bruxelles. Asta n-o mai înţeleg. Vă ocupaţi cu promovare europeană şi democratică, aşa am citit. Cum? UE neomarxistă este o minciună ca şi URSS. Sper ca alegerile din mai să clarifice nişte treburi. Cenzura şi manipularea nu pot aduce nimic bun pentru societate.

+3 (3 voturi)
constantin constantin
11.05.2019, 13:28:57

Repet postarea anterioară, în speranţa că a fost o.... defecţiune tehnică: Referitor la statul de drept, eu cred că UE trebuie să-l definească. Ce este statul de drept? Fiecare parte interesată are propria definiţie. Eu m-am săturat să aud de la Timmermans, ofiţeraşul de contrainformaţii olandez, ce crede el că este statul de drept. Mai nou, s-a înscris la cuvânt şi Stanicev.... Pe bune? Dacă UE nu defineşte statul de drept, această sintagmă va rămâne doar o coadă de topor în mâna celor care conduc UE. Acum sunt neomarxiştii, dar vor veni şi alţii.

+4 (4 voturi)
Constantin Gadea
11.05.2019, 14:33:18

Domnul a facut minune, Si ne-a lasat pe maini bune: Dragnea stie sa ordone Si fura ca Al Capone; Noaptea, Valcov, prin cavouri, Isi doseste bani, tablouri; Prim-ministrul, miss Dancila, Are-n cap vid, de ti-e mila; Si Florea-i asa frumoasa, De-i lipseste doar o coasa; Carmen Dan, n-are obraz, Si ne da in ochi cu gaz; Stefanescu-gura mare, Spala sefii pe picioare; Norica e ca un tanc Plimbat peste flori din parc; Iar juristul Nicolicea, Pare frizer de Zimnicea; Serban -bolsevic urban, Agresiv si badaran; Catalin Mitraliera- Asasin de cariera; Ciorbea e, pentru popor, Hidos, las si tradator; Cu Toader s-Alta-ntrebare, Legi au fost tot in schimbare; Si le schimba, fara veste, Cum Calin schimba neveste. Asta-i banda ! Asta-i tot ! Si rad totul…FIINDCA POT !

cib
12.05.2019, 13:47:55

La Sibiu s-au spus vorbe mari in binecunoscutul limbaj de nuc de la UE. Fracturile in UE sunt mari si cresc de la o zi la alta. Ca nu se vad in poze, n-are nici o importanta. Vrajeala cu statul de drept, definita de ipocritii din vest dupa cum le bate lor in panze si-a cam terminat benzina. Stimate autor, nu toti avem cas la gura.

+2 (2 voturi)
MM Ordean
12.05.2019, 14:18:14

„„Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică. Aceasta este chintesenţa Europei ca entitate politică“, a subliniat Donald Tusk la Sibiu.” Fac ce fac și-mi are în ochi omenescul. Al celui pe care-l privesc des în oglindă, dar și al dlui Tusk (plus tabăra domniei sale). Dac-o ține la fel de inelastic, s-ar putea să rămînă fără Europa pe-o care laudă.

0 (0 voturi)

Vezi toate comentariile (12)