Europa

articolul anterior articolul urmator

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani

9
23 Sep 2021 07:43:59
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puţin 10 ani, înaintea sezonului de iarnă, amplificând riscul unor noi creşteri ale preţurilor care se află deja la niveluri record, transmite Reuters.

În ţările europene şi Marea Britanie combinate, centrele de stocare sunt pline în proporţie de 72%, comparativ cu 94% în aceeaşi perioadă a anului trecut şi o medie de 85% în ultimii 10 ani până la sfârşitul lunii septembrie.

Depozitarea gazelor este utilizată ca rezervă pentru perioadele de cerere ridicată şi de aprovizionare restrânsă.

Nivelurile scăzute actuale - cu puţin înainte de sfârşitul perioadei de refacere a stocurilor pe piaţa europeană a gazelor - sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieţei.

Sezonul gazelor de iarnă, când preţurile sunt de obicei mai mari şi se scoate mai mult gaz din depozite pentru a satisface cererea, începe pe 1 octombrie şi continuă până la sfârşitul lunii martie.

„Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă iar pierderea stocurilor va perturba piaţa", a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golită iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de surse regenerabile şi de cererea puternică de energie subiacentă, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.

„Cererea de energie şi gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru sa combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară, rezultând stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire", a adăugat el.

viewscnt

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Tomescu Tom
23.09.2021, 08:04:07

Ardem mai puține gaze ...nu mai poluăm .. deci contribuim la mai puțin la încălzirea globală 😎 Cu chestii din astea vor încerca să ne încălzească ...la iarna .. 😜

-4 (12 voturi)
Pomana
23.09.2021, 08:10:58

Rusia a fost ingradita !

-8 (12 voturi)
Dumnezeu
23.09.2021, 09:02:24

Ar trebui sa fie ingradita de tot ca nu contribuie cu nimic bun pe lumea asta, ma coate goale mate fripte.

-9 (13 voturi)
Dr. No
23.09.2021, 09:05:32

Ce bine ar fi fost daca rușii ar mări livrările. Dar am avut grija sa-i umplem de lături instigați de americani.

-5 (13 voturi)
Victor Nagy
23.09.2021, 09:37:05

............. Ca si la orice companie mare si foarte mare , se lucreaza pe baza unor contracte mari pe termene lungi si foarte lungi si preturi avantajoase si clauze corespunzatoare . Unul este pretul gazului contractat pe termen lung si altul este pretul extra contract . Ideal pentru consumatori ar fi ca furnizorul sa poata livra orice cantitate la orice ora . Ideal pentru producator / furnizor este ca el sa aiba contracte ferme , liniare , predictibilitate . Intre aceste doua "idealuri" se desfasoara realitatea . Daca occidentalii isi permit sa astepte 4 luni ca sa "autorizeze" NS 2 ... rusii declara ca "sunt in grafic" in ceea ce priveste onorarea contractelor . Cine i-a oprit pe occidentali sa nu-si umple depozitele din vara ? Din ceea ce stiu , sistemul energetic national , cumpara de la producatori energia electrica la preturi mult diferite pe diferite paliere orare . Tot asemenea poate si vinde la preturi mari in perioada de varf se sarcina si preturi foarte mici in perioada de gol de sarcina .

-7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările