Europa

articolul anterior articolul urmator

Stoltenberg: Sistemul antibalistic din România consolidează prezenţa NATO în Europa de Est. În primăvară începe construcţia unui alt sistem, în Polonia

11
28 Jan 2016 21:47:37
Autor: Daniel Ionascu
Rusia a ameninţat de mai multe ori că ar putea ataca scutul de la Deveselu
Rusia a ameninţat de mai multe ori că ar putea ataca scutul de la Deveselu

Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat prezenţa militară în Europa de Sud-Est, inclusiv prin construirea scutului antibalistic în România, a afirmat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, cerând creşterea bugetelor naţionale destinate apărării şi evocând posibilitatea reluării cooperării cu Rusia.

„Anul 2015 a demonstrat că starea de incertitudine din afara Alianţei Nord-Atlantice are o influenţă directă în interior“, a declarat Stoltenberg în prezentarea anuală a situaţiei NATO. „Am suplimentat vizibil prezenţa NATO în partea de est, iar în sud au fost trimise avioane de recunoaştere Awacs, în Turcia“, a spus Stoltenberg.
 
„Alianţa Nord-Atlantică s-a apropiat de activarea sistemului de apărare antirachetă în România, iar din primăvară vor începe lucrările pentru un alt sistem antibalistic, în Polonia. Sunt sisteme defensive, pentru a proteja aliaţii europeni de ameninţările balistice reale provenind din afara spaţiului euroatlantic“, a subliniat secretarul general NATO.
 
Jens Stoltenberg a confirmat că NATO ar putea organiza primele discuţii oficiale cu Rusia din ultimii doi ani. Relaţiile cu Moscova sunt afectate din anul 2014, din cauza crizei ucrainene. „Analizăm posibiliatea de a organiza în 2016 o reuniune a Consiliului NATO-Rusia“, a precizat el.
 
Stoltenberg a confirmat informaţiile conform cărora Statele Unite au cerut Alianţei Nord-Atlantice avioane de recunoaştere Awacs pentru misiuni în Siria, în scopul identificării poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic.
 
Anul trecut, 16 ţări NATO au suplimentat bugetele pentru apărare în termeni reali. „Tendinţele de diminuare a bugetelor pentru apărare ale aliaţilor europeni nu doar că au încetat, dar s-a intrat pe creştere“, a notat Stoltenberg.
 
Preşedintele SUA, Barack Obama, şi liderii altor ţări au stabilit în 2014 ca statele NATO să aloce 2% din PIB apărării. Stoltenberg a amintit că trei ţări au atins acest prag în 2014, iar cinci în 2015 - SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia şi Estonia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Online Socrates
29.01.2016, 00:41:31

"Majority in U.S. Now Dissatisfied With Security From Terrorism.." http://www.gallup.com/poll/188402/majority-dissatisfied-security-terrorism.aspx?g_source=Politics&g_medium=newsfeed&g_campaign=tiles Bine ca le trimite NATA AWACS-URI pe capul teroriștilor ca de acum o sa dorm și eu mai liniștit. Uite cum scăpam noi de ciuma neagra și nu știam...

+1 (3 voturi)
Online Socrates
29.01.2016, 00:54:17

Am auzit un alt oficial care spunea ca A-VAX-URILE alea trebuie dotate cu sextant ca s-a umplut Siria de gauri negre si se perturba radiatia electromagnetica pe acolea asa din senin.

0 (2 voturi)
crayven
29.01.2016, 02:16:41

Majority of US are morons anyway. Thankfully no one listens to them. Capiche, bai online-ule?

-2 (2 voturi)
crayven
29.01.2016, 02:19:02

Mai baga ceva de la arhiva KGB tataie. Ca doar nu vrei sa te cred ca ai citit tu tot Gallup poll-up ala...

0 (4 voturi)
.aaa aaa
29.01.2016, 01:35:58

Marea minciuna a lui Obama iese la iveala si presa nu zice nimic. In 2009 Obama a spus ca instalarea scuturilor de aparare in Europa de est sunt inpotriva Iranului,dar in fond Rusi stiu ca America se pregateste de razboi cu ei...Neoconi de la Washington se joaca periculos ,un joc care duce la un razboi nuclear'

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările