Europa

articolul anterior articolul urmator

STOP FALS CORONAVIRUS! Falsa legitimare a mişcării anti-COVID la Berlin

25
13 Aug 2020 06:08:52
LARICS

În 1 august, în Berlin a avut loc un protest de amploare împotriva măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Au participat, conform autorităţilor, între 17.000 şi 20.000 de persoane, inclusiv oameni veniţi din afara oraşului pentru manifestaţia intitulată „Sfârşitul pandemiei – ziua libertăţii”.


Doar că pentru o mare parte dintre organizatori, dar şi pentru o parte a publicului internaţional – inclusiv din România, numărul nu a fost deloc suficient. Aşa că au început să apară numeroase postări – clipuri şi imagini care susţin o altă realitate, vânturând fie 150.000, 800.000, un milion sau chiar mai mult.

Printre primii care au publicat în România dezinformarea legată de amploarea protestului se numără Coaliţia pentru Familie (CpF), pe pagina lor de Facebook apărând încă din 2 august o poză cu o mulţime de oameni şi un text în care anunţă 1.300.000 de oameni şi acuză presa mainstream că minte.


Prima problemă? Postarea parcă e de la Radio Erevan: poza nu e de la protest, ci de la un festival de muzică electronică, nu e din 2020 ci din 2019 şi nu e din Berlin, ci din Zürich.

Ulterior, de pe pagina CpF a dispărut postarea buclucaşă, apărând o poză de la manifestaţia din Berlin, însă corecţia nu a vizat şi numărul de participanţi.

Multe alte persoane şi pagini au răspândit aceeaşi informaţie falsă, exagerând numărul participanţilor, fie pentru că aşa au auzit, fie folosind ca dovezi poze şi filmări de la manifestaţie, toate având ceva în comun – sunt din unghiuri înguste, din zone centrale ale manifestaţiei (de exemplu de la scenele instalate).

Mai multe profile şi pagini germane, dar şi români preocupaţi de lupta împotriva „dictaturii medicale” au avut astfel de postări cu zeci de mii de vizualizări pe fiecare clip.  Un cont de YouTube german, care propune 800.000 de participanţi într-o postare cu un clip de doar 10 secunde, a strâns peste 130.000 de vizualizări.

 

Conversaţiile pe Facebook au început să arate, astfel, precum în imaginile de mai jos, în care fiecare alege adevărul care i se potriveşte.

 

 

 

 

 

 

Care este realitatea?

Cel mai plauzibil este ca informaţia furnizată de presa serioasă – DW, Reuters şi alţii – să fie cea corectă. Dar cum putem verifica? În primul rând, observăm, după cum am scris mai sus, că pozele şi clipurile oferite ca „dovezi” ale milionului de participanţi, evită cu abilitate să captureze (cu o dronă de exemplu) toată coloana de manifestanţi, precum şi spaţiile mai goale din grupurile de oameni. Imaginile de mai jos contrasteză tipul de poză/filmare standard folosită pentru dezinformare cu două capturi de ecran din reportajul DW, una în care se observă mai clar dimensiunea grupului şi două în care se obervă densitatea în afara momentelor / zonei principale.

Captură din clip postat pe Facebook, care atestă 1 milion+ la manifestaţie. Se vede în spate „Coloana Victoriei” (monumentul Siegessaule), sugerându-se că spaţiul este umplut compact

Captură din reportajul DW, dinspre monument înspre Poarta Brandenburg, în care se vede spaţiul ocupat de manifestaţie

Captură din reportajul DW, în care se vede spaţierea relaxată a grupului de manifestanţi

Pretenţia că întreg spaţiul de la Poarta Brandenburg la Coloana Victoriei a fost arhiplină constant este, după cum se observă, complet falsă.

O altă temă a acestei dezinformări este „Lügenpresse” (presa fake), un termen care în Germania îşi găseşte provenienţa în regimul nazist.

Imaginea alăturată a circulat şi ea pe social media, pretinzând o dovadă a minciunii promovate de presă.

Observăm însă aceeaşi poză standard, tăiată în partea de jos fix unde se termină mulţimea, iar la o privire atentă se observă că, în cadrul de sus, spaţiul este mult mai mare - poarta Brandenburg este abia vizibilă, iar spaţiul în care au ieşit oamenii în 2001 este mult mai mare decât în poză, cuprinzând inclusiv întreaga piaţă din zona Coloanei Victoriei (doar această piaţă are capacitate de aproximativ 30.000 de persoane) şi alte străzi din zonă.

În plus, după cum am arătat anterior, densitatea la manifestaţia din Berlin nu a fost nici pe departe atât de mare ca la un festival, iar participarea la un festival se estimează altfel – de exemplu, nu se sugerează că cei 800.00 de participanţi la festivalul din 2001 (nu un milion cum scrie în poză) au fost în acelaşi timp în acelaşi spaţiu.

Dacă manipularea nu este încă suficient de evidentă, iată mai jos două estimări, făcute prin aplicaţia „Mapchecking” – prima încearcă o estimare maximală, considerând întregul spaţiu dintre Poarta Brandenburg şi Coloana Victoriei şi o densitate medie de 1.7 persoane / metru pătrat (aproape de un festival). Rezultatul ne arată o capacitate maximă de 108.000 persoane, foarte departe de pretenţia de un milion. A doua estimare este una mai realistă, considerând spaţiul ocupat vizibil în imaginile de mai sus şi o densitate medie de o persoană / metru pătrat. Rezultatul arată o capacitate puţin peste 20.000 de persoane.

Cine şi de ce

Nu este o supriză că cei care s-au grăbit să vânture valori de un milion de participanţi la o manifestaţie cu 20.000 sunt apropiaţi de valorile conservatoare. Refuzul de a purta mască sau de a sta în izolare a fost un adevărt turnesol ideologic, de la americanii pro Trump, până la românii pro CpF. Manifestaţia de la Berlin a fost de alfel organizată şi promovată de partidele de extremă dreapta – AfD şi NPD, care profită de efectele negative ale pandemiei să-şi crească vizibilitatea politică. Vedeţi în poza de mai sus, textul „wahl der Wahrheit 2021”? Se referă direct la alegerile generale in Germania, care vor avea loc anul viitor. Cele mai multe comentarii, de altfel, la clipul de YouTube de 10 secunde menţionat, vorbesc despre cum va cădea Merkel.

Manifestaţia de la Berlin, ca şi altele înaintea ei, a strâns la un loc extrema dreaptă care deplânge lipsa suveranităţii, conspiraţioniştii care sunt speriaţi să nu fie injectaţi de Bill Gates cu cipuri de urmărire şi oameni care au avut de suferit economic în urma măsurilor.

De ce insistă organizatorii şi negaţioniştii din toată lumea pe numărul de un milion? Biasul de confirmare ne oferă răspunsul – ei vor să audă că „adevărul” în care cred nu mai poate fi acoperit. În plus, un număr mare conferă pretenţia legitimităţii, deşi în realitate este o eroare de logică – apelul la popularitate („un milion de oameni nu pot să greşească”). Dar când ai convingeri atât de serioase, nu poţi lăsa logica să te oprească.

Analiză de Ciprian Cucu, vicepreşedinte Forum Apulum. A colaborat la mai multe articole şi rapoarte de monitorizare a „fake news” şi ţine ateliere şi conferinţe pe aceste teme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Tomescu Tom
13.08.2020, 07:36:05

Deranjul vostru nu vine din faptul că au umflat unii cifrele .... ... pe voi vă ustură pe mațe ..că au îndrăznit 20 000 de oameni să protesteze public .. Și pe care, pentru gestul lor ..puțin mai lipsește să îi prezentați ca pe niște criminali, ticăloși ..etc. etc .. . Apropo ... de ce insinuați că protestul nu a avut legitimitate ???? Până la urma ...numărul de participanți contează .... Dacă sunt 20 000 de oameni ...protestul este ilegitim ..și sunt oamenii ticăloși, extremiști .. Dacă sunt 1 000 000 de oameni ...protestul are legitimitate, și aceeași oameni, devin deștepți, frumoși ,cu viziune ...și de care vă este frică, fiindcă că-s mulți .. . Ipocriților

-1 (15 voturi)
Rrdde
13.08.2020, 08:41:47

locuiesc in Germania din 2010 si pe data acelei "demonstratii" eram in Berlin. Am "participat" fara sa vreau la acea manifestare, si cunosc genul de oameni care participa la asa ceva. Comparati cu participantii la mitingurile psd din Romania, si aveti aceeasi oameni fara educatie, fara venituri sau din sfera neproductiva, oameni care nu inseamna nimic individual in viata normala, insa in gloata si condusi de sloganuri precum "democratie" "libertate" si alte concepte idealiste si nereale, se simt bine si sunt chiar fericiti cateva ore din viata. Cei care cred in teoriile de tip "5G" sau "Bill Gates si cipul" nici nu pot fi considerati fiinte rationale, desi arata ca oamenii si unii chiar vorbesc articulat. Cand omenirea se confrunta cu Probleme climatice, demografice, saracie, educatie, de impartire imorala a veniturilor, cat poti fi de idiot sa demonstrezi pe astfel de subiecte precum o boala (care oricum exista) sau o tehnologie pe care nu o intelegi si te sperie, sau pentru rasturnarea balantei puterii de la rasistii Albi la noii rasisti negri? Ca au fost 20.000 sau 2.000.000 nu conteaza, arata doar ca atatia prosti sunt in Germania. Simpla Statistica. Valabila pentru orice zona de pe Pamant.

+3 (15 voturi)
Schindler
13.08.2020, 09:12:44

"democratie" "libertate" si alte concepte idealiste si nereale? Drum bun in coreea de nord stimabile

-2 (14 voturi)
Schindler
13.08.2020, 09:18:28

Deci... marele argument al Laboratorului pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica este ca "aia mint si noi avem, dreptate". Multumim! Chiar incepusem sa am indoieli, dar acum sunt convins ca elitele lumii se gandesc zi si noapte la bunastarea mea

+1 (13 voturi)
Pano
13.08.2020, 09:27:35

Coalitia pentru Familie, Trumpistii, Antivaccinistii, Martorii Reptilienilor, ai Dacilor si ai lui Arsenie Boca, Coalitia pentru Editura Humanitas impotriva Gurilor Stirbe si a Mahalalei Inepte, Basistii si Rasisitii si-au gasit o noua jucarie: mistoul la adresa celor care poarta masca si a medicilor aflati la limita puterilor pentru ca COVID-ul nu exista (exista doar Dumnezeu si Capitalul).

-4 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările