Cine se bucură, în Europa, de victoria lui Joe Biden la Casa Albă şi cine sunt cei deloc încântaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa răsuflă uşurată. Donald Trump a pierdut alegerile. Victoria în alegerile prezidenţiale din SUA a democratului Joe Biden a fost imediat salutată de liderii europeni, în frunte cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron. Însă liderii Ungariei, Poloniei şi Marii Britanii nu sunt prea fericiţi.

Cancelarul german Angela Merkel a fost printre primii lideri europeni care l-au felicitat de Jor Biden pentru victorie: „Abia aşteaptă o viitoare cooperare cu preşedintele Biden“. „Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit dacă vom stăpâni marile provocări ale vremurilor noastre”.  Ministrul german de externe Heiko Maas a salutat alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite sâmbătă, spunând că doreşte „un nou început” în relaţia transatlantică care a fost în frământări în timpul mandatului lui Donald Trump. 

„Vrem să investim în cooperarea noastră (cu noul preşedinte american, n.r.), pentru un nou început în relaţia transatlantică, un + nou acord +”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei, în timp ce vicecancelarul Olaf Scholz a fost încântat să deschiderea „unui nou capitol în relaţia transatlantică”. Donald Trump anunţase reducerea trupelor staţionate în Germania la 25.000. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi „felicită călduros pe Joe Biden şi Kamala Harris pentru victoriile lor în alegerile prezidenţiale”. „UE şi SUA sunt prieteni şi aliaţi, cetăţenii noştri împărtăşesc cele mai profunde legături. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu preşedintele ales Biden”.

Preşedintele american Donald Trump a tensionat relaţiile cu mulţi dintre aliaţii europeni de lungă durată ai ţării sale. În UE se speră că o posibilă victorie a lui Joe Biden ar putea redresa lucrurile. Relaţiile transatlantice au avut mult de suferit în cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump. Totuşi, Janis Emmanouilidis crede că există încă speranţă pentru restabilirea parteneriatului, însă numai dacă victoria în alegerile prezidenţiale americane va reveni candidatului democrat Joe Biden. Liderii NATO chia au promis un summit NATO în martie dacă Biden câştigă. 

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a felicitat pe cei doi câştigători. „Americanii şi-au ales preşedintele. Felicitări @JoeBiden şi @KamalaHarris! Avem multe de făcut pentru a depăşi provocările de azi. Haideţi să lucrăm împreună!”

Boris Johnson şi Viktor Orban, panicaţi

Premierul britanic Boris Johnson îi felicită pe Joe Biden, pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte, şi pe Kamala Harris pentru performanţa sa istorică. „Statele Unite sunt aliatul nostru cel mai important şi aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună la priorităţile comune de la schimbările climatice la comerţ şi securitate”, a scris Johnson.  

Dar Boris Johnson nu se simpte prea bine. În urmă cu o lună, când a primit semnale că Trump are toate şansele să piardă, le-a transmis miniştrilor că trebuie să lege relaţii cu Joe Biden. Dacă Trump a susţinut Brexitul, Joe Biden nu a agreat acest demers al Regatului Unit condus de premierul conservator Boris Johnson. 

Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, şi-a exprimat sâmbătă speranţa ca preşedintele ales al SUA, Joe Biden, să nu distrugă bunele relaţii existente între Budapesta şi Washington în timpul mandatului preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump.

„Sperăm ca administraţia lui Joe Biden să nu distrugă aceste realizări comune din raţiuni ideologice", a declarat şeful pentru comunicare al partidului Fidesz, Istvan Hollik, într-o notă succintă în care i-a mulţumit lui Trump pentru activitatea sa din ultimii patru ani şi în care nu l-a felicitat pe preşedintele ales Joe Biden.

Orban a fost singurul lider din Uniunea Europeană care l-a susţinut pe Trump în timpul campaniei electorale din 2016, dar şi în cea din 2020. Ba mai mult, media apropiate de puterea de la Budapesta au relatat vineri despre „alegaţiile de fraudare“ a alegerilor prezidenţiale din SUA vehiculate de Donald Trump, un „prieten al Ungariei“, după cum a afirmat premierul ungar Viktor Orban, relatează AFP.

„Tensiune enormă în America după numeroase indicii de fraudă“, a titrat Origo.hu, principalul site de media proguvernamental din Ungaria condusă de Orban, criticat ca autoritarist.

Descriindu-l pe preşedintele american în exerciţiu drept un „prieten al Ungariei“, Viktor Orban a subliniat, într-un interviu acordat vineri postului public de radio că Statele Unite nu vor mai putea „critica pe alţii după astfel de alegeri“.

Şeful executivului ungar a subliniat că relaţiile bilaterale şi economice dintre ţara sa şi SUA sunt în „cea mai bună formă posibilă“ după venirea lui Trump la putere. „Am fost mereu alături de preşedintele Trump“, a subliniat Orban.

În 2016, Viktor Orban a fost primul responsabil european care a susţinut candidatura lui Donald Trump. Ulterior, în cursul unei vizite a lui Orban la Washington, în septembrie anul trecut, preşedintele SUA l-a prezentat pe oaspetele său drept un lider „respectat în toată Europa“.

Luna trecută, adversarul lui Trump, democratul Joe Biden, i-a reproşat rivalului său, referindu-se la Ungaria, că i-a „îmbrăţişat pe toţi bandiţii din lume“.

Când Joe Biden era vicepreşedinte al SUA în administraţia lui Barack Obama, Viktor Orban - aflat la putere din 2010 - a fost criticat în mod regulat pentru nerespectarea libertăţii presei, justiţiei şi societăţii civile.

De asemenea, o serie de responsabili ungari au primit interdicţie de intrare în SUA din cauza unor alegaţii de corupţie. 

Tristeţe şi în rândul liderilor conservatori polonezi, preferaţii lui Donald Trump, cărora le promisese multe. 

Un studiu recent arăta că, dacă preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, ar fi încercat să fie reales într-o ţară din Uniunea Europeană, nu ar fi avut aproape nicio şansă. Joe Biden ar fi primit în statele europene circa 45% din voturi, arată studiul respectiv, citat de dpa. Polonia este singura unde Trump ar fi votat de mai mulţi alegători decât Biden - cei doi ar obţine 38%, respectiv 30%.

Premierul sloven pune sub semnul întrebării anunţul triumfului lui Biden

Premierul Sloveniei, populistul Janez Jansa, a pus sâmbătă sub semnul întrebării anunţul victoriei democratului Joe Biden la scrutinul prezidenţial din SUA, apreciind că i se pare interesant faptul că fostul vicepreşedinte democrat este felicitat înainte ca acuzaţiile de fraudă făcute de preşedintele american în exerciţiu, republicanul Donald Trump, să fi fost soluţionate, transmite EFE.

„S-au depus contestări pe întregul teritoriu al Statelor Unite acolo unde a fost un rezultat strâns. Tribunalele încă nu au început să decidă. Din acest motiv, msm (mainstream media - n.r.) şi nu un organism oficial au anunţat victoria“, a scris politicianul conservator pe contul său de Twitter.

Jansa, care l-a felicitat miercuri pe Trump pentru triumful la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, când încă mai erau multe voturi de numărat, s-a declarat sâmbătă surprins de faptul că Joe Biden primeşte „felicitări din toate părţile“.

„Supremaţia legii“, îşi încheie Jansa mesajul, căruia i-a adăugat emoticonul „happy face“.

Şeful guvernului sloven a retransmis în ultimele zile numeroasele mesaje pe Twitter care vorbeau de fraudă electorală, difuzate de Trump fără niciun fel de dovezi, scrie EFE, care mai notează că principalele medii de comunicare slovene, inclusiv agenţia şi televiziunea publice, au informat deja că Joe Biden este preşedintele ales al SUA.

Putin, nervos

 Joe Biden a promis, dacă va fi ales, să ia o poziţie dură faţă de Rusia cu privire la chestiuni care variază de la respectarea drepturilor omului până la acţiunile agresive în afara graniţelor, inclusiv presupusa interferenţă electorală, care a bântuit politica americană de la începutul primulului mandat al lui Trump.

În ciuda diferenţelor, analiştii spun că perspectivele pentru o legătură mai apropiată cu Rusia sunt slabe şi că relaţiile, care s-au deteriorat până la cel mai jos nivel de după Războiul Rece ca urmare a intervenţiei Moscovei în Ucraina în 2014, ar putea să se înrăutăţească.

Biden, care a fost vicepreşedinte în mandatele lui Barack Obama din 2009 până în 2017, nu s-a arătat interesat să îmbunătăţească relaţia cu Putin. El a spus că nu va fi „prietenos” cu liderii autoritari şi a etichetat Rusia lui Putin drept „adversar” al Statelor Unite.

Biden a atras atenţia asupra presupuselor încălcări ale drepturilor omului sub Putin, a promis să consolideze NATO - în parte pentru a proteja aliaţii de potenţialele agresiuni ruseşti - şi a ameninţat că va pedepsi Kremlinul dacă agenţiile de informaţii americane concluzionează că a intervenit în alegerile din 2020.

Citeşte şi:

Joe Biden, noul preşedinte al SUA, o viaţă în slujba cetăţenilor

Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte al SUA. Care a fost primul său mesaj după anunţul câştigării alegerilor alături de Joe Biden

Când îşi va prelua mandatul noul preşedinte şi care sunt atribuţiile sale

Joe Biden, noul preşedinte al Americii. Ce va face în prima zi după ce va prelua mandatul?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite