SUA dau un ultimatum UE pentru a-şi rectifica planul de apărare. În caz contrar îi retrag sprijinul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparare Uniunea Europeana FOTO defencematters.org

SUA ar putea să renunţe la orice sprijin militar oferit Europei în cazul în care Uniunea Europeană nu va oferi acces companiilor americane la contractele din domeniul Apărării, scrie „El Pais“.

SUA au cerut Uniunii Europene să ofere accesul la comenzile ei militare, în caz contrar, Bruxelles riscă să rămână fără sprijinul militar american în condiţiile “ameninţărilor ruseşti”, afirmă ziarul spaniol El Pais.

Potrivit publicaţiei, ultimatumul a fost înaintat de Washington pe 22 mai, în timpul întrevederii la care au participat reprezentanţii UE şi Michael Murphy, reprezentantul Casei Albe pentru relaţiile cu Bruxelles-ul.

“Când va izbucni criza şi apărarea voastră se va prăbuşi, cetăţenii voştri nu vor fi impresionaţi de faptul că armele procurate vor fi doar din ţările europene”, ar fi declarat un oficial american, citat de ziarul spaniol.

Nemulţumirea americanilor este legată şi normele viitorului Fond European pentru Apărare (FED) şi proiectelor din cadrul Cooperării structurate permanente în probleme de secrutiate şi apărare a statelor UE (PESCO).

În opinia SUA, noile norme europene în domeniul proprietăţii intelectuale, transmitere a tehnologiilor şi controlul asupra exportului vor împiedica participarea întreprinderilor americane la contractele UE, scrie El Pais.

“Dacă limbajul legislaţiei în domeniul FED şi normelor PESCO nu se va schimba, UE va trebui să facă o alegere”, a subliniat Murphy.

Potrivit publicaţiei, diplomatul american a pus Europa în faţa unei alegeri: să-şi asigure de sine stătător securitatea frontierelor Uniunii Europene sau să-şi consolideze potenţialul militar din contul NATO.

În acelaşi timp, reprezentantul Casei Albe a reamintit că Rusia „are frontiere fizice cu UE şi reprezintă o ameninţare fizică directă pentru statele-membre”.

De asemenea, Murphy i-a prevenit pe diplomaţii europeni că „orice criză importantă în Europa va avea nevoie de reacţia SUA, Canadei, Marii Britanii şi Norvegiei”. Acest ajutor al aliaţilor ar putea să nu vină, în cazul în care susţine Washingtonul, planurile militare ale UE vor duce la situaţia în care armamentul lor nu va putea funcţiona împreună, scrie ziarul.

“S-ar putea ca trupele noastre să fie mai puţin compatibile şi nu vor mai putea lupta împreună”, a conchis oficialul american.

Potrivit unor surse ale Comisiei, escaladarea presiunii Washingtonului vine pe fondul accelerării pregătirilor pentru lansarea Fondului European de Apărare, cu un buget de 13.000 de milioane de euro între 2021 şi 2027, precum şi selecţia primelor 34 de proiecte Pesco, de la drone la elicoptere.

În ultimul trimestru al anului 2018, Statele Unite au ridicat primele obiecţii şi au reuşit să facă guvernele UE mai flexibile în ceea ce priveşte proiectul de norme pentru a facilita participarea ţărilor terţe. Dar, la începutul anului 2019, textul s-a schimbat din nou, iar "pastilele otrăvite" au fost introduse, după cum a declarat Murphy.

Pe 1 mai, Departamentul Apărării din SUA a trimis o scrisoare către Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene. În scrisoare, Washingtonul ameninţă cu represalii precum restricţionarea accesului companiilor europene pe piaţa militară americană şi se exprimă îngrijorarea faţă de acordul preliminar încheiat în aprilie între Consiliu şi Parlamentul European cu privire la reglementările Fondului.

Comisia Europeană a răspuns Washingtonului că nu urmăreşte să afecteze compatibilitatea Apărării Europene cu angajamentele asumate de NATO. Bruxelles-ul susţine că Fondul şi Pesco sunt complementare capacităţilor Alianţei şi neagă că standardele europene vor încetini cooperarea între industriile militare.

Replica de la Bruxelles nu a făcut decât să inflameze spiritele la Washington. "Unele dintre răspunsurile pe care le-am primit se bazează pe informaţii inexacte", a reproşat Murphy. "Vreau să fiu clar. Statele Unite nu ar putea să sprijine Fondul sau Pesco dacă se vor dezvolta aşa cum arată acum“, a subliniat oficialul de la Casa Albă. Riscul unei păci reci transatlantice nu a fost niciodată atât de înalt, notează publicaţia spaniolă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite