Europa

articolul anterior articolul urmator

Subjugarea presei în regimurile iliberale europene, după „tehnica salamului“. Disidenţa, distrusă felie cu felie

8
11 Mar 2021 10:39:08
Autor: Viorica Marin

Comisia Europeană şi numeroşi membri ai Parlamentului European au acuzat Polonia, Ungaria şi Slovenia în subminarea libertăţii presei şi atacuri împotriva jurnaliştilor, pe fundalul pandemiei de COVID-19. Acuzaţiile au fost lansate miercuri, în timpul unor dezbateri în Parlamentul European.

Guvernele naţionaliste ale Ungariei şi Poloniei sunt criticate frecvent de oficiali europeni, atât pentru îngrădirea libertăţii presei, cât şi pentru subminarea altor libertăţi democratice şi a statului de drept. Comisia Europeană reprezentată la dezbateri de Vera Jourova, comisară pentru valori şi transparenţă, a condamnat şi Slovenia din cauza criticilor lansate de premierul Janez Jansa la adresa unui reporter, care s-a plâns de îngrădirea libertăţii presei. Slovenia urmează să preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în luna iulie.
 
Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă a Comisiei Europene, Vera Jourova, a atenţionat miercuri în legătură cu ”evoluţiile îngrijorătoare” pentru libertatea şi independenţa presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia, într-o dezbatere în Parlamentul European, transmite AFP.
 
Jourova a dat asigurări că executivul comunitar ”supraveghează situaţia” şi că ”nu va ezita să acţioneze în cazul nerespectării regulilor Uniunii Europene de către legislaţii sau decizii naţionale”.
 
Reprezentanta CE a reamintit importanţa presei independente pentru democraţie.
 
”Din nefericire aceste ultime luni au fost marcate de noi evoluţii îngrijorătoare”, a spus comisarul european, amintind despre retragerea licenţei de emisie a postului de radio independent ungar Klubradio ”pentru motive care suscită îngrijorări”.
 
De asemenea, ea a menţionat un proiect din Polonia privind impozitul pe publicitate, proiect denunţat de media independente drept o ameninţare pentru însăşi existenţa lor.
 
Vera Jourova a reamintit că raportul Comisiei Europene privind statul de drept în cele 27 de state membre ale UE, care conţine un capitol privind pluralismul media, a evidenţiat deja ”probleme”. Următorul astfel de raport va fi prezentat în luna iulie.
 
Într-o parafrază după piesa lui William Shakespeare, Macbeth - „bufniţa a ţipat, clopotarul fatal” - Adam Michnik spune că îngrădirea libertăţii presei prevesteşte evoluţii îngrijorătoare. Pentru a se face înţeles, fostul disident comunist a vorbit  despre ceea ce Mátyás Rákosi, dictatorul comunist maghiar cunoscut sub numele de „micul Stalin”, a numit a fi „tehnica salamului” şi care se referea la distrugerea opozanţilor rând pe rând, eliminarea vocilor independente pas cu pas - „tăierea salamului”, felie cu felie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Dr. No
11.03.2021, 10:53:27

Ce ironic. Tocmai am vazut in Marea Britanie starea deplorabila a presei in fata oligarhiei corectitudinii politice care executa voci libere la foc automat. Pentru acesti politruci moralisti numai cei raliati la limbajul unic inseamna presa libera. Mai concret fie spus nu mai exsista presa libera nicaieri ci doar grupuri de influenta sub diferite obediente care-si disputa mintile celor pe care incearca sa le contoleze. Daca iti conditionezi libertatea si constiinta de media in general ajungi intelectual o leguma.

-9 (23 voturi)
Nicolae Lazar
11.03.2021, 10:58:21

Evident ca am punctat cu minus acest articol de rahat. Nici o vorba despre faptul ca MSM este aservita politicienilor care sustin si promoveaza progresismul.

-6 (12 voturi)
Kongo-Müller
11.03.2021, 10:59:23

E simplu si usor de inteles ! Cine indrazneste sa renunte la presa controlata de "cei alesi", va fi atacat si sanctionat de presa libera ... adica cea controlata si cenzurata de "cei alesi"

+6 (6 voturi)
Păcală
11.03.2021, 11:13:52

Vezi Veorico cá ulciorul nu merge de multe ori la fántáná! Sper sá te facá salam pe tine si pe Jourova ciuhabii pe care ii invitati in Europa. Sper sá fiti pusi la zid ca Ceausestii, toti neomarxistii liberali de stánga, slugile miliardalilor gangsteri de tip Soros, ciuma Europei si a lumii! Ei atunci sá vezi libertate de presá, LMBTQ, migratie ilegalá, ultraprogresism, mega globalism, etc.!

-7 (17 voturi)
. tricky
11.03.2021, 12:12:33

1. Articolul e fabulos. Încă nu am mai văzut ca, în același paragraf, să fie folosite cuvintele "Shakespeare" și "salam". 2. Stimată autoare, ce credeți că a vrut să spună autorul prin „bufniţa a ţipat, clopotarul fatal”? Hint: bufnița e clopotarul sorții, conform domnului Șecspir. 3. Postului Klubradio puteți să-i spuneți oricum, numai independent nu. Google e foarte util în situații de astea. 4. Sfârâiala asta cu "regim iliberal" începe să devină plictisitoare și agasantă. A la votre.

-9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările