Europa

articolul anterior articolul urmator

Suedia şi Finlanda semnează protocolul oficial de aderare la NATO. Ce condiţie pune Turcia

2
5 Jul 2022 12:19:00
Autor: Alin Ion
Aderarea a fost decisă la summit-ul NATO de la Madrid FOTO Shutterstock
Aderarea a fost decisă la summit-ul NATO de la Madrid FOTO Shutterstock

Suedia şi Finlanda vor semna marţi, 5 iulie, protocolul oficial pentru aderarea la NATO. Cele două ţări au luat hotărârea să renunţe la neutralitate în urma invaziei ruse în Ucraina.

„Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare dintre ţările membre”, a declarat Jens Stoltenberg înainte ca ambasadorii statelor membre să parafeze aceste protocoale.

La summitul NATO de săptămâna trecută, toate ţările şi-au arătat sprijinul pentru primirea Suediei şi Finlandei în cadrul alianţei. În urma discuţiilor va avea loc, la ora 13.00, o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”, a precizat Jens Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcţie a noului comandament suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.
 

Procesul de ratificare va începe după semnarea protocoalelor

La sediul din Bruxelles al NATO au avut loc luni, 4 iulie, ultimele discuţii la care au participat ministrul suedez al Afacerilor Externe, Ann Linde, şi omologul său finlandez, Pekka Haavisto. 
 
După semnarea protocoalelor de aderare, urmează să fie lansat procesul de ratificare în fiecare dintre statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan pune condiţii

O problemă a constituit-o poziţia Turciei, care şi-a dat acordul pentru lansarea procedurii de aderare la summitul liderilor NATO de la Madrid, dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a menţionat că cele două ţări nordice trebuie să îndeplinească anumite condiţii, una dintre acestea fiind cea de combatere a terorismului, precizând că Suedia a promis că va extrăda „73 de terorişti”: „Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlament. (...) Îi vor trimite, au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Îşi vor ţine promisiunea”.

Cei 73 de „terorişti“ sunt oponenţi ai regimului de la Ankara. 
 
„Legislaţia antiteroristă este un drept suveran al statelor, însă ea trebuie să respecte regulile şi drepturile fundamentale. Turcia are o interpretare vastă a legislaţiei sale împotriva terorismului şi ea profită pentru a-i aresta pe toţi cei care se exprimă critic, jurnalişti, avocaţi, apărători ai drepturilor omului”, a declarat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Vă recomandăm să citiţi şi 
 
Cei 70 de diplomaţi ruşi declaraţi indezirabili de Sofia au părăsit teritoriul bulgar. Acuzaţii grave pentru politicieni, jurnalişti şi politologi din ţara vecină
 
Un celebru „soldat voluntar” ucrainean a fost demascat. Internauţii au descoperit că era un impostor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Russians, go home
5.07.2022, 13:30:09

Pentru a adera la NATO, Suedia a vandut pielea a 73 de kurzi tiranului Erdogan. Unul din prietenii lui Putin, dictatorul care a lichidat in totalitate opozitia politica din Turcia, nebunul care a fortat deschiderea portillor UE pentru sute de mii de islamisti, printre ei multi teroristi.

+1 (1 vot)
Lucifer
5.07.2022, 13:44:21

DE CE au vrut ACUM să adere la NATO Suedia şi Finlanda? Păi fiindcă ştiu că Rusia va fi înfr-ntă şi că ele îşi vor recăpăta teritoriile din Nord( la Oceanul Îngheţat, Marea Albă) plus peninsula Kola, Karelia până jos la lacurile Onega şi...încă unul. Este cea mai tare mişcare de putere militară din istoria Nato de la înfiinţare.

+1 (1 vot)
Modifică Setările