Europa

articolul anterior articolul urmator

Suedia, care a optat pentru restricţii mai blânde, anunţă o creştere a economiei în primul trimestru. Opoziţia cere anchetă cu privire la gestionarea epidemiei

6
31 May 2020 09:44:17
Autor: Viorica Marin
Suedezii au putut sta la terase pe timpul Pandemiei de Covid-19 FOTO AFP
Suedezii au putut sta la terase pe timpul Pandemiei de Covid-19 FOTO AFP

Economia suedeze a crescut în primele trei luni ale anului, în urma deciziei guvernului de a nu impune un blocaj complet pentru a limita răspândirea coronavirusului, anunţă CNBC. Totuşi, opoziţia suedeză vrea o comisie de anchetă cu privire la gestionarea epidemiei.

Biroul de statistică al ţării a raportat că produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 0,4% în primul trimestru. PIB a crescut cu 0,1%, ajustat sezonier în comparaţie cu trimestrul precedent. Un sondaj Reuters estima o contracţie de 0,6%.
 
Cele mai mari două partide de opoziţie din Suedia au cerut vineri înfiinţarea, înainte de venirea verii, a unei comisii independente de anchetă cu privire la răspunsul, foarte puţin coercitiv, dat de această ţară la epidemia de COVID-19, transmite AFP.
 
Chiar dacă s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea unei astfel de comisii, premierul social-democrat Stefan Lofven doreşte ca ea să devină operaţională doar după terminarea pandemiei.
 
„Multe partide sunt de acord cu noi că ea (comisia) trebuie constituită cât mai curând posibil şi că nu trebuie aşteptat să se sfârşească criza“, a declarat în faţa presei Ulf Kristersson, şeful partidului Moderaţii (conservator), aflat la originea acestui apel împreună cu Democraţii Suediei (populist).
 
Măsurile mai relaxate decât în alte state împotriva răspândirii coronavirusului au dat loc unui larg consens politic în Suedia, însă majoritatea partidelor consideră necesară o analiză a modului în care guvernul a gestionat această situaţie excepţională.
 
Bilanţul deceselor provocate de COVID-19 în Suedia, ţară cu 10,3 milioane de locuitori, a ajuns la 4.350, din 36.476 de cazuri de infectare confirmate. Mai mult de trei sferturi dintre cei decedaţi erau persoane găzduite în centre de îngrijire sau se aflau în îngrijire la domiciliu.
 
Comisia de anchetă s-ar putea apleca asupra acestui subiect, precum şi asupra răspunsului economic la criza provocată de epidemie sau asupra ritmului lent cu care creşte numărul de teste, din cauza unor obstacole birocratice. Deşi capacitatea de testare a fost adusă la 100.000 pe săptămână, la sfârşitul lui mai se efectuau 30.000.
 
În ce priveşte învăţământul, autorităţile au anunţat că, după două luni de cursuri la distanţă, liceenii şi studenţii se vor putea întoarce în sălile de clasă şi în amfiteatre din 15 iunie.
 
Şcolile elementare, în schimb, au continuat să funcţioneze pe tot parcursul epidemiei.
 
Dat fiind însă că mulţi profesori îşi iau vacanţă în această vară, numeroşi elevi din ciclul liceal şi studenţi nu vor reveni la cursuri mai devreme de toamnă.
 
Cu o rată de 430 de decedaţi la un milion de locuitori, Suedia are una din mortalităţile cele mai ridicate provocate de noul coronavirus, mult peste cele din restul ţărilor nordice: Norvegia (43 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (98), Finlanda (56), Islanda (29), care au luat măsuri de semi-izolare.
 
Guvernul suedez şi-a reafirmat marţi susţinerea faţă de strategia sa mai blândă de combatere a pandemiei COVID-19, deşi înregistrează o mortalitate mult peste cea a vecinilor săi nordici şi în ultimele zile s-au intensificat criticile faţă de această abordare, relatează marţi agenţia EFE.
 
''Aceasta este o viziune pe termen lung. A spune că totul continuă în Suedia ca şi când nimic nu s-ar întâmpla este un mit, nu am avut izolare, dar am avut în schimb multe restricţii'', a argumentat la o conferinţă de presă ministrul suedez de externe Ann Linde.
 
Nici celelalte ţări nordice nu şi-au izolat populaţia, dar au închis timp de o lună mare parte din viaţa publică, în timp ce Suedia a optat pentru recomandări menite să protejeze grupurile de risc şi a făcut apel la responsabilitatea individuală, introducând unele restricţii progresiv. Au fost astfel închise universităţile, s-au interzis adunările cu mai mult de 50 de persoane şi au fost sistate, destul de tardiv însă, vizitele în căminele de bătrâni.
 
''În fond, avem aceeaşi strategie ca ceilalţi: încercăm să diminuăm contagierea şi numărul morţilor, să nu fie saturat sistemul de sănătate şi să minimizăm efectele asupra economiei şi locurilor de muncă'', a mai spus şefa diplomaţiei suedeze, care a vorbit despre ''un maraton şi nu un sprint'' împotriva virusului.
 
Suedia are o rată a mortalităţii provocate de COVID-19 de 39,26 la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât Danemarca şi de opt, respectiv nouă ori mai mare decât Finlanda şi Norvegia. Dar ''nu este o idee bună să comparăm ţări diferite'', a susţinut Ann Linde, invocând faptul că ar putea fi vorba despre faze diferite ale epidemiei şi despre modalitatea de contabilizare a victimelor, spre deosebire de alte ţări Suedia înregistrând şi decesele din căminele de bătrâni, unde au survenit circa 70% din cele peste 4.000 de decese consemnate la nivelul întregii ţări.
 
Potrivit unei investigaţii efectuate de televiziunea publică SVT, mai mult de jumătate dintre reclamaţiile trimise în martie şi aprilie de aceste centre către Serviciul de Inspecţie al Sănătăţii fac referire la insuficienţa echipamentelor de protecţie pentru personalul acestora.
 
Deficienţa aprovizionării cu astfel de materiale pare să fie însă o problemă extinsă a sistemului sanitar suedez, marţi aflându-se că peste 300 de angajaţi ai Spitalului Universitar din Uppsala au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus.
 
O altă anchetă, efectuată în rândul responsabililor căminelor de bătrâni din regiunile Stockholm şi Sormland, semnalează personalul asimptomatic drept principala cauză a pătrunderii coronavirusului în aceste centre, existând şi cazuri în care au venit la serviciu angajaţi ai acestor centre ce prezentau simptome de COVID-19. Interdicţia tardivă a vizitelor, decisă abia pe 1 aprilie, este de asemenea o cauză a pătrunderii virusului în căminele de bătrâni.
 
Criticile la adresa guvernului şi Agenţiei de Sănătate Publică s-au intensificat în ultimele săptămâni, după ce la sfârşitul lunii aprilie un grup de circa 20 de cercetători au publicat în „Dagens Nyheter, principalul cotidian suedez, un articol în care cer schimbarea strategiei. ''Aceasta este principala slăbiciune a strategiei suedeze: ne-am transformat într-un fenomen mondial, ţara despre care vorbesc toţi. Să dăm înapoi şi să ne reconsiderăm decizia ar putea să pară o recunoaştere a greşelilor noastre în faţa lumii întregi'', se menţiona cu câteva zile în urmă într-un editorial din acest cotidian.
 
Multe dintre criticile faţă de abordarea suedeză semnalează urmărirea dobândirii aşa-numitei imunităţi de turmă, deşi oficial autorităţile suedeze au negat mereu că ar urmări acest lucru, admiţând că această imunitate ar fi doar un efect al strategiei lor, nu un obiectiv în sine. O estimare iniţială a Agenţiei de Sănătate Publică susţinea că până la jumătatea lunii iunie 40% din populaţia capitalei Stockholm ar dobândi imunitate faţă de noul coronavirus. Însă primele rezultate ale unui studiu efectuat de aceeaşi agenţie publicate cu câteva zile în urmă relevă că numai aproximativ 7,3% dintre locuitorii acestui oraş au dezvoltat anticorpi.
 
O altă critică face referire la testarea redusă. Cele circa 34.000 de cazuri pozitive confirmate în această ţară cu 10 milioane de locuitori au fost descoperite în urma efectuării a circa 210.000 de teste. Autorităţile suedeze afirmă că şi-au fixat ca obiectiv creşterea numărului testelor până la circa 100.000 pe săptămână, dar datele ultimei săptămâni indică mai puţin de 29.000 de teste, cu circa 4.000 mai puţine faţă de săptămâna anterioară.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ovidiu preda
31.05.2020, 10:39:00

Pentru ca suedia a fost un elev silitor privind marxismul progresit, globalismul, migratia, lgbtismul si alte mizerii i s-a permis sa nu actioneze cu restrictii masive contra vrusului "mortal", "ucigas", "nemilos", " neiertator", "perfid"....asa cum televiziunile la noi aflate in solda il prezinta

+2 (6 voturi)
ovidiu preda
31.05.2020, 10:41:06

Poza de la guvern e dovada perfecta pentru farsa cu virusul, orban si compania stiu adevarul asa ca petrec linistiti

+2 (6 voturi)
Comandor Gherghisan
31.05.2020, 11:02:51

#stati_in_casa ca va imbolnaviti de COVID- 19 si-l ratati p-ala COV-20 care ieste la toamna cu imbunatatiri.

+1 (1 vot)
= aceleaşi mizerii
31.05.2020, 10:42:19

Nici o surpriză... Toţi panicaţii urlau "victorioşi" pe aici că, vai, cîţi morţi are Suedia, comparativ cu România... Aşa, şi?.... Ei au o Economie funcţională, pe cînd a noastră e aproape în colaps, doar că nu o simţim încă.... Cine vine cu argumentul că încă mai are job, şi că viaţa reporneşte de unde a rămas.... Vorbim peste 3-5 luni... Vom avea o vară "fierbinte"...

+2 (4 voturi)
Aurel Paun
31.05.2020, 11:57:41

"Cu o rată de 430 de decedaţi la un milion de locuitori, Suedia are una din mortalităţile cele mai ridicate provocate de noul coronavirus, mult peste cele din restul ţărilor nordice..." Asta este Suedia mult laudata pentru politica ei sociala, a omorat 4500 de oameni la 10 milioane de locuitori. Sper ca Opozitia suedeza sa dea jos actualul guvern criminal si iresponsabil.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările