Europa

articolul anterior articolul urmator

Suedia refuză să semneze Tratatul ONU de interzicere a armei nucleare

5
13 Jul 2019 10:56:04
Autor: News.ro
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Suedia nu va semna Tratatul ONU de interzicere a armelor nucleare, a anunţat ministrul de Externe suedez Margot Wallström, invocând absenţa unei definiţiii clare a armelor vizate de text, relatează AFP.

Tratatul, aprobat în 2017 de 122 de ţări - inclusiv Suedia -, îndeamnă la o interzicere a ”armelor nucleare sau altor dispozitive explozive nucleare”.

Margot Wallström a anunţat într-o conferinţă de presă, vineri, că Suedia a aprobat textul, însă era îngrijorată, la vremea respectivă, de absenţa clarităţii cu privire la armele vizate şi la legăturile între acest tratat şi alte texte, precum Tratatul Neproliferării Nucleare (TNP), considerat cheia de boltă a ordinii nucleare mondiale.

”Aş fi dorit să avem o convenţie pe care să o putem semna (...), însă trebuie să fim realişti”, a declarat ea.

În loc să  fie semnatară a acestui text, Suedia intenţionează să obţină statutul de observator, anunţat ministrul, precizând că această ţară scandinavă rămâne ataşată unei lumi fără arme nucleare.

Până în prezent, 70 de ţări au semnat acest tratat, iar alte 23 l-au ratificat sau au aderat în alt mod la el.

Tratatul urmează să intre în vigoare după ce va fi ratificat de 23 de ţări.

Acordul este considerat drept larg simbolic, dat fiind că niciuna dintre cele nouă puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, India, Pakistanul, Israelul, Franţa, Regatul Unit şi Coreea de Nord - nu intenţionează să adere la el.

La vremea respectivă, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit - membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - au criticat în mai multe rânduri iniţiativa, citând criza nord-coreeană ca exemplu al unui context de securitate care face arma nuclară indispensabilă.

Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (Sipri) a arătat într-un raport recent că numărul ogivelor nucleare din lume a scăzut la începutul lui 2019, însă ţările care deţin arma nucleară îi acordă însă o ”importanţă sporită” şi îşi modernizează arsenalul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

IonIon Codreanu
13.07.2019, 14:06:03

Neproliferarea nucleară este o absurditate! Arma nucleară este SINGURA cu care un stat slab se poate apăra de un agresor puternic. Prin urmare, atâta vreme cât Statele Unite, Rusia, China, India, Pakistanul, Israelul, Franţa, Regatul Unit şi Coreea de Nord au arme nucleare, toți cei care se simt amenințați vor căuta și vor reuși să s înzestreze cu ele. Dezechilibrul de putere enorm din lume, face ca să nu se poată renunța la armele nucleare, care tocmai asta fac: reechilibrează raportul de forțe, blochează acțiunile agresive. Se poate dezarmare nucleară NUMAI într-un proiect de dezarmare generală CONTROLATĂ, treptată, pentru păstrarea echilibrelor și împiedicarea agresiunii din partea celui mai puternic. Dacă nu se realizează dezarmarea generală cu certitudine va veni momentul declanșării unei conflagrații nucleare mondiale, urmată de sfârșitul vieții inteligente pe Terra.

+5 (5 voturi)
Goicea Niculae
13.07.2019, 15:10:35

Țările posesoare de arme nucleare ,ar trebui boicotate de țările care se opun armelor nucleare . Țările ce nu au încă arme nucleare, ar face bine sa-și construiască de urgentă astfel de arme ,pentru a nu mai fi șantajate de scarbele ce dețin aceste arme.

+2 (2 voturi)
Iosiv Varga
13.07.2019, 15:38:47

Suedezii umbla cu ochii deschisi!Nu cred in basme,in tratatate care nu se respecta ,in garantii de doi bani care nu se respecta ! Vezi UCRAINA dezarmata nuclear si garantii de doi bani -SUA,MB si RUSIA nu misca nici un deget sa le acorde ajutor,mai mult e posibil ca ei sa fie agresorii! ,iar SUA si MB stau si stau si ..bla bla bla ,colosul rus e nuca prea tare pentru ei! Dar atunci de ce s-au angajat daca nu sunt capanili sa le asigure suveranitatea? SUEDIA NU UITA SI VEDE REALITATEA!

+1 (1 vot)
daco getul
13.07.2019, 17:14:24

cine e suhedia?

Marcel Cristea
13.07.2019, 16:44:58

Sweden is decaying, after years and years of socialist utopia, people lost touch of reality and what we got today in Sweden are the tombstones of what was once a prosperous society inhabited by one of the most honest and the most hardworking people.

-1 (1 vot)
Modifică Setările