Europa

articolul anterior articolul urmator

Suedia. Soldaţi şi vehicule blindate, trimise să patruleze străzile, în Insula Gotland, ca răspuns la activitatea sporită a Rusiei

4
15 Jan 2022 11:07:38
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Suedia a a desfăşurat vineri vehicule blindate şi zeci de militari înarmaţi în oraşul-port Visby din insula Gotland, în ceea ce armata a motivat într-un comunicat a fi „întărirea operaţiunilor în multe locuri" din cauza „activităţii sporite a Rusiei în Marea Baltică", transmite AFP.

„Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi pentru a demonstra capacitatea noastră de a proteja” Suedia şi interesele sale, a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist pentru AFP într-un email.
 
Şeful operaţiunilor forţelor armate suedeze, Michael Claesson, a precizat pentru AFP că unităţile desfăşurate la Visby provin dintr-o garnizoană deja staţionată pe insulă şi a negat că ar fi o „demonstraţie de forţă", relatează Agerpres.
 
Aceste patrule sunt desfăşurate după ce trei nave de debarcare ruse au navigat  prin strâmtoarea Marea Centura a Danemarcei din Marea Baltică în această săptămână, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi statele membre NATO.

Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, este importantă din punct de vedere strategic, fiind situată la aproximativ 330 de kilometri de Kaliningrad, unde îşi are sediul Flota Baltică a Rusiei. În 2019, Suedia a desfăşurat un sistem de apărare antirachetă sol-aer actualizat pe insulă.

Generalul locotenent Michael Claesson, şeful operaţiunilor din cadrul Forţelor Armate, a declarat pentru Reuters că, de joi, trupele patrulează portul şi aeroportul din Visby, principalul oraş din Gotland.

„Evoluţiile recente în materie de securitate şi tensiunile la nivel de politică de securitate nu au schimbat această imagine, ci mai degrabă o întăresc”, a spus el, adăugând că forţele armate au observat recent o extindere a capacităţii ofensive externe în apropierea Suediei.

„... Navele ruseşti de debarcare sunt un exemplu de astfel de capacitate ofensivă. Au trecut prin strâmtoarea Marea Centura (a Danemarcei) şi au continuat în Marea Baltică”, a spus el. 

Claesson a adăugat că forţele armate iau măsuri şi în alte părţi ale Suediei, ca răspuns la recentele mişcări ale Rusiei, dar nu a dorit să dea mai multe detalii.

Comandantul militar superior al Suediei a declarat săptămâna trecută că strategia de securitate a Suediei ar fi complet subminată dacă NATO ar fi de acord să se abţină de la extinderea spre Est şi să-şi limiteze o parte din activitatea în Europa, aşa cum a cerut Rusia.
 
Suedia şi-a redeschis garnizoana de pe insula Gotland în ianuarie 2018, după ce a reimpus obligativitatea serviciul militar în 2017.
 
Suedia şi Finlanda nu sunt membre NATO, dar cooperează cu vecinii din NATO la consolidarea securităţii regionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

misu sector 3
15.01.2022, 11:42:39

hahaha:)))

-5 (5 voturi)
Ba! ciudă
15.01.2022, 13:13:21

Poate ar fi mai bine să patruleze în Goteborg, unde invadatorii au creat deja zone NO GO.

-7 (15 voturi)
Ukraine Strong
15.01.2022, 15:54:19

cine crede ca Suedia si Finlanda nu e in NATO asa sa stie LOL :) da nu e dar vor ajuta 110% pe oricine din NATO dar mu e sa nu spuneti altceva ha ah ah nu sunt in NATO LOL :) cine isi inchipuie ca Europa va fi atacata si nu o sa sara toata lumea de la Noua Zeilanda pana la Canada .... ha h ah DA NU E ce naiba sa va mai repet :)

-1 (3 voturi)
echi
15.01.2022, 19:32:51

Rasia a ajuns oaia neagră a Europei, golani școlii!

-1 (5 voturi)
Modifică Setările