Europa

articolul anterior articolul urmator

Summit NATO: Declaraţie comună a liderilor: China prezintă „provocări sistemice“ la adresa ordinii internaţionale

6
14 Jun 2021 15:34:35
Autor: Viorica Marin
Liderii celor 29 de state membre NATO, întâlnire la Bruxelles
Liderii celor 29 de state membre NATO, întâlnire la Bruxelles

Ambiţiile şi comportamentul Chinei reprezintă "provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli", au afirmat liderii NATO într-o declaraţie comună semnată înainte de începerea summitului de luni de la Bruxelles, potrivit DPA.

''Suntem îngrijoraţi de astfel de politici coercitive care sunt în contrast cu valorile fundamentale'' (ale NATO), se spune în declaraţie, subliniind capacităţile nucleare în creştere ale Chinei şi cooperarea dintre Beijing şi Moscova.
 
Este pentru prima dată când liderii NATO au adoptat în mod colectiv o poziţie atât de fermă faţă de China.
 
''NATO menţine un dialog constructiv cu China acolo unde este posibil", se arată în declaraţia liderilor. Provocările comune, cum ar fi clima, oferă, de asemenea, ''oportunităţi'' de cooperare.
 
Declaraţia NATO urmează unui mesaj similar semnat la summitul Grupului celor Şapte (G7) din Marea Britanie, unde principalele naţiuni industrializate s-au angajat să adopte o poziţie mai fermă faţă de China. Beijingul a ripostat imediat la această declaraţie.
 
Ce va conţine declaraţia finală a summitului
 
Consolidarea NATO ca forum unic și indispensabil pentru consultările transatlantice
 
Sporirea angajamentului față de apărarea colectivă din perspectiva tuturor tipurilor de amenințări prin consolidarea capacităților și a investițiilor
 
Elaborarea unor obiective de reziliență la nivelul întregii Alianțe pentru a face societățile mai puțin vulnerabile la atacuri
 
Intensificarea inovării transatlantice prin crearea unui accelerator tehnologic transatlantic în domeniul apărării
 
Întărirea parteneriatelor, îndeosebi cu Uniunea Europeană, dar și cu țările din Asia, pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli
 
Intensificarea sprijinului acordat partenerilor precum Irak, Iordania, Georgia și Ucraina în materie de formare și de consolidare a capacităților de apărare
 
Abordarea consecințelor schimbărilor climatice asupra securității, prin reducerea emisiilor militare
 
Elaborarea următorului Concept Strategic al NATO, care va fi pregătit pentru adoptare la summitul din 2022
 
Consolidarea bugetului pentru finanțări comune la nivelul Alianței
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Lucifer
14.06.2021, 15:43:04

Realizări parţiale, deci au fost reticenţe, vom vedea ale cui( de ex. realizarea noului concept al NATO a fost amânat). Deşi aşteptate cu mari speranţe, discuţiile au fost mai mult o punere a batistei pe ţambal. Nici măcar poziţiile contra Chinei şi Rusiei nu au fost aşa de dure după cum ne aşteptam.

-5 (7 voturi)
Dr. No
14.06.2021, 15:53:22

Ordinea internationala însemnând dominația hegemonică americană. Se pară însă că și-a găsit oponent pe măsură și panica începe să pună stăpânire.

-3 (7 voturi)
Mihai Popescu
14.06.2021, 16:02:38

Pai americanii nu au curajul sa se puna contra cu China si Rusia. Nu le merge ca in Orientul mijlociu sau prin unele tari din America de sud sau Centrala. Sunt cocosi cu cine le merge.

-3 (5 voturi)
mache
14.06.2021, 16:22:41

@popescu-trolule in cazul in care n-ai inteles era vorba de China. voi nu contati, sunteti niste catei

-4 (6 voturi)
nae
14.06.2021, 16:42:44

....reprezintă " provocări sistemice la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli" . Daa, dar chinezii i-au explicat simplu lui Obama că nu vor respecta niște reguli care au fost făcute fără ei; China are acum capitalism de stat ( un marxism evoluat) și luptă cu succes împotriva capitalismului sălbatic bazat pe profitul maxim al capitalistului, nu al statului . Capitaliștii americani ( și din restul lumii) au făcut din China atelierul lumii, iar acum ei constată că trebuie să reinventeze economia concretă locală, dar e cam greu pentru că chinezii au ajuns deja o mare putere economică și financiară și în plus de asta ei respectă numai anumite reguli internaționale, dar nu pe toate. Capitalismul e meserie grea, descoperi că ai profit maxim dar ești ultima găină planetară !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările