Europa

articolul anterior articolul urmator

Summit UE dezolant - lideri incapabili de decizie

10
21 Jun 2019 15:01:44
Deutsche Welle
Manfred Weber nu este dorit preşedinte al CE de către Consiliul şi 
Parlamentul European, chiar dacă popularii europeni sunt forţa politică 
numărul unu după alegerile europene din mai
Manfred Weber nu este dorit preşedinte al CE de către Consiliul şi Parlamentul European, chiar dacă popularii europeni sunt forţa politică numărul unu după alegerile europene din mai

Şefii de state şi de guverne din UE fac la şahul de desemnare a noilor titulari ai funcţiilor-cheie de la Bruxelles aceleaşi greşeli ca în urmă cu cinci ani. Nicio urmă de competenţă în negocieri.

Îţi vine să te iei cu mâinile de cap când vezi cum 28 de lideri ai ţărilor UE şi patru şefi de grupuri parlamentare în legislativul european nu sunt în stare să ia nişte decizii clare de personal. Au trecut deja patru săptămâni de la scrutinul european, au avut loc zeci de consultări în PE şi două summituri la Bruxelles: fără vreun rezultat notabil.

Alegătorilor din cele 28 de ţări le-a fost sugerat că vor participa indirect la alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, alături de europarlamentari. Acesta ar urma să fie unul din „candidaţii de top“ ai grupurilor parlamentare din legislativul comunitar. Dar brusc, cei care trag sforile în PE şi la Consiliul European ne arată că de fapt treaba cu candidaţii de top nu a fost prea serioasă. În mod logic, candidatul principal al grupului care a obţinut cele mai multe voturi ar avea pretenţia să fie nominalizat la funcţia de preşedinte al Comisiei. Această variantă este însă acum ocolită prin invocarea tuturor argumentelor posibile. Alegătorii trebuie să se simtă duşi de nas.

„Mai merge aşa?", trebuie să ne întrebăm. Tocmai ce ni s-a explicat cât de importantă este democraţia europeană şi cum trebuie ea salvată din ghearele populiştilor de dreapta. Nici nu au trecut bine alegerile, că decizia democratică a 200 de milioane de oameni care au mers la urne a fost deja diluată, relativizată, reinterpretată. Este un mod de a le da peste nas alegătorilor şi de a da apă la moară euroscepticilor şi duşmanilor Uniunii.

Dacă parlamentarii şi liderii de state şi guverne, care sunt toţi şi membri de partid, nu dau doi bani pe modelul candidaţilor de top, atunci trebuie să precizeze acest lucru înainte de alegeri şi nu după ele. Dacă Manfred Weber este considerat un candidat nepotrivit pentru şefia Comisiei, din cauza lipsei sale de experienţă, atunci nu ar fi trebuit să primească primul loc pe lista electorală a creştin-democraţilor. Deficitele unui Weber neexperimentat şi necarismatic sunt ştiute deja de mai mult timp. Acum este însă prea târziu, alegerile au trecut şi avem rezultatul lor.

Eroare repetată

Iritant în mod special la şahul privind poziţiile-cheie de la Bruxelles este faptul că acesta se repetă ca în urmă cu cinci ani. Atunci, candidatul de top al popularilor europeni, care au câştigat scrutinul, Jean-Claude Juncker, a solicitat postul de preşedinte al CE, dar cancelara germană Angela Merkel a avut brusc îndoieli. Doar după presiuni publice în Germania a cedat Merkel şi a aprobat numirea lui Juncker. Nu a învăţat nimeni nimic de atunci? Se pare că nu. Cel care se opune de data aceasta principiului candidaţilor de top este preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Sigur că repartizarea mandatelor în PE complică şi mai mult lucrurile de data aceasta, fiind mai greu de alcătuit o majoritate în PE. Iar grupul parlamentar liberal respinge deodată modelul candidaţilor de top. Dar asta nu înseamnă că UE nu trebuie să-şi respecte promisiunile din campania electorală.

Va urma acum un nou summit european peste două săptămâni pentru numirea personalului de vârf al UE. Până atunci, să sperăm că actorii implicaţi îşi vor reaminti că trebuie să ţină seama de regulile democraţiei, pe care nu le pot schimba după vot. Manfred Weber nu este în mod clar cel mai bun candidat pentru postul de preşedinte al CE, dar este candidatul de top al celui mai mare grup parlamentar. Eurodeputaţii şi liderii din Consiliul European trebuie să respecte voinţa alegătoriulor, altfel îşi pierd orice credibilitate.

Lucru pe care nu şi-l pot permite defel. Mai ales pentru că au pe agendă probleme mult mai grele decât cele de personal: protecţia climei, migraţia, lumea digitală, conflictele comerciale, bugetul pe termen lung al UE. Şi ar mai fi şi altele.

Bernd Riegert - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Gabriel din Bugeac
21.06.2019, 15:41:53

A început scandalul pentru putere.. Francezii vor și ei, Spaniolii vor și ei, Italienii vor și ei.. Nemții vor numa' ei să conducă ! E bine, E bine... Bătăliile pentru tron au întotdeauna un sfârșit.. și acela va fi ruperea UE ! În Franța a câștigat Maria le Pen, în Anglia.. partidul lu' Farage a rupt.. acu' urmează să câștige Boris ăla.. Anglia urmând să iasă cu forța din UE ! Iar cu o țară precum România cate trăiește doar din împrumuturi.. acu' câteva zile s-au împrumutat cu 700 milioane euro pentru plata salariilor și pensiilor.. investiții zero, infrastructură vai de mama ei.. românii fug pe capete din țară. Nu-i văd bine pe bolnavii psihici care se cred academicieni, profeți, sau că duc o viață pe care foarte puțini și-o permit.. Să ne ferească Domnul de bolile de cap.

-2 (10 voturi)
freeson freeson4
21.06.2019, 15:50:31

Savushkinule, nu mor caii când vor câinii. :) Măi ales dacă e vorba de cotarle putiniste care schelălăie de foame la Tiraspol!

-1 (9 voturi)
Fahrenheit 451
21.06.2019, 20:40:39

.. Să ne ferească Domnul de bolile de cap. Găgăuță din Bugeac... ... Se pare că pe tine nu prea te-a ferit Dumnezeu. Ar fi bine ptr. tine să fii, într-adevăr din Bugeac sau Transnistria. Te cam freacă grija de români și nu e bine!

-3 (5 voturi)
freeson freeson4
21.06.2019, 15:48:11

Hai să vă traduc din germana articolului de față: Dragi români, Noi, nemții, considerăm că nu contează dacă Weber e bun sau rău, dar, devreme ce data trecută l-am acceptat pe Juncker, acuma putem pune pe cine vrem noi. Aritmetica voturilor ar trebui pusă deoparte, cum ar veni. Șpițăncadidat vrem și șpițăn trebuie să fie. Până la urmă, de-aia nici nu scriem în articolul de față vreun alt nume posibil pentru respectiva funcție. C-așai în tenis, vorba lui Herr Caragiu: faci ghem hârtia cu principiile și îl atunci la coș!

+7 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.06.2019, 19:50:05

”Summit UE dezolant - lideri incapabili de decizie”. ”Sacrilegiu”..! S-au gasit cativa lideri europeni care sa nu mai pocneasca din călcâie in fata sovietului putinisto-merkerlist, refuzând sa-l numeasca din prima in functia de presedinte al Comisiei Europene pe lacheul sovietului respectiv..! Iar asa cum era si..”firesc”, DW, care de vreo 3 ani e un fel de..oficios (sau ofticos?:)) al sovietului putinisto-merkelist, isi smulge parul din cap si isi rupe hainele de pe el de..indignare..!

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)