Europa

articolul anterior articolul urmator

Summit-ul G7. Londra vrea măsuri de contracarare a ameninţărilor din partea Chinei şi a Rusiei

5
4 May 2021 10:32:46
Autor: Viorica Marin
Dominic Raab, şeful diplomaţiei britanice
Dominic Raab, şeful diplomaţiei britanice

Marea Britanie va încerca marţi să îşi convingă partenerii din G7 să convină acţiuni decisive, menite să protejeze democraţiile împotriva ameninţărilor globale, cum ar fi cele reprezentate de China şi Rusia, transmite Reuters.

Gazda celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din G7 de la Londra, care pregăteşte summitul liderilor din iunie, ministrul britanic de externe Dominic Raab va conduce discuţii pe tema ameninţărilor la adresa democraţiei, libertăţilor şi a drepturilor omului.
 
„Preşedinţia britanică a G7 este o oportunitate de a reuni societăţi deschise şi democratice şi de a demonstra unitate într-un moment în care aceasta este foarte necesară pentru a aborda provocările comune şi ameninţările în creştere”, a spus Raab într-un comunicat.
 
Pe lângă membrii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA), Marea Britanie a invitat în această săptămână la Londra şi miniştri din Australia, India, Africa de Sud şi Coreea de Sud.
 
Această primă întâlnire cu prezenţă fizică după doi ani este privită de Marea Britanie ca o şansă de a consolida sprijinul pentru sistemul internaţional bazat pe reguli într-un moment în care consideră că influenţa economică a Chinei şi activitatea periculoasă a Rusiei ameninţă să o submineze.
 
Luni, după o discuţie cu Dominic Raab, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este nevoie să se încerce stabilirea unei alianţe globale între ţările iubitoare de libertate, subliniind, pe de altă parte, că nu doreşte să ţină China sub control, ci să se asigure că aceasta respectă regulile.
 
Pe agenda discuţiilor de marţi se va mai afla lovitura de stat din Myanmar ce necesită acţiuni mai puternice împotriva juntei militare sub formă de sancţiuni extinse, sprijin pentru embargourile asupra armelor şi mai multă asistenţa umanitară.
 
În cursul după-amiezii, discuţiile se vor concentra asupra Rusiei, inclusiv din perspectiva unui răspuns la manevrele trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina şi la situaţia liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.
 
Ministrul britanic de externe a declarat duminică că doreşte ca G7 să ia în considerare o unitate comună care să abordeze şi să contracareze dezinformarea şi propaganda promovate de Rusia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Dr. No
4.05.2021, 10:46:04

ţările iubitoare de libertate. Ce panoplie de figuri ridicole !

-4 (10 voturi)
Goguţă
4.05.2021, 11:06:46

inclusiv din perspectiva unui răspuns la manevrele trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina Intr-un articol de saptamana trecuta se spunea ca de fapt intai au fost manevrele ucrainiene la granita cu rusii si abia apoi s-au mobilizat si rusii

-4 (10 voturi)
mikael vas
4.05.2021, 22:17:12

fake news intodeauna anunta ca rusii au fost primii .... Ti se face greata si de una si de alta , suntem intoxicati cu minciune oficiale si ne oficiale ....

mikael vas
4.05.2021, 22:14:02

devin din ce in ce mai ridicoli , probabil ca au impresia falsa ca noi suntem din ce ince mai idioti si ne pot spune tot felul de bazaconii pe care noi o sa le credem .... ISIS in Irak si Siria nu mai este : sunt ''Rebeli'' care lupta impotriva guvernelor , acum eroii din Irak si Siria sunt BLM si Antifa !

Gelu Vlad
5.05.2021, 06:42:29

Tot ce nu are curajul SUA sa faca pe fata, pune in spatele ' aliatilor ' !😂

-1 (1 vot)
Modifică Setările