Summit-ul NATO a început într-un climat tensionat, marcat de schimbul de replici dure dintre SUA şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul NATO de miercuri de la Bruxelles a debutat tensionat, cu acuze dure din partea preşedintelui SUA, Donald Trump, care a părăsit Washingtonul într-o dispoziţie belicoasă, şi a acuzat Germania că „este prizoniera“ Rusiei.

GALERIE FOTO 

„Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage o mare parte din energia sa de la Rusia”, a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

 ”Ei plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărărm contra Rusiei (...). Asta nu e normal”, a subliniat el.  ”Germania este total controlată de Rusia”, a repetat preşedintele american.

”Ei trag 60% din energia lor din Rusia. Eu cred că este un lucru rău pentru NATO, care nu ar trebui să se producă”, a continuat el într-o diatribă contra Germaniei.

Replica Germaniei

Cancelarul Angela Merkel a apărat independenţa Germaniei în urma acuzaţiilor preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora Berlinul acţionează sub influenţa Rusiei, relatează The Associated Press. Merkel a subliniat că a crescut în fosta Germanie de est comunistă.

”Eu am trăit într-o parte a Germaniei controlată de Uniunea Sovietică şi sunt foarte fericită că suntem uniţi în libertate în Republica Federală Germania şi putem spune, astfel, că nu putem determina propriile politici şi lua propriile decizii, iar acesta este un lucru bun”, a declarat Merkel pentru Presă, la sosirea la summitul NATO, fără să-l menţioneze pe Trump.

Trump i-a atacat, de asemenea, în general, pe membri NATO care ”nu plătesc ceea ce ar trebui” în cheltuielile lor militare.

”Noi protejăm Germania, Franţa... Noi protejăm toate aceste ţări”, a insistat el, apreciind că Statele Unite ”plătesc mult prea mult”. ”Este disproporţionat şi nedrept faţă de contribuabilii Statelor Unite”, a tunat el. 

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a replicat că Germania nu este prizoniera politicii ruseşti.

„Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nicio îndoială", a spus Von der Leyen în marja summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. 

„Pe de altă parte, în mod cert trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi“, a spus ea.

„Suntem aproape obişnuiţi cu aceasta până acum. Ne descurcăm“, a declarat ministrul german la o reuniune a unui think-tank care are loc cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles. Germania nu se simte discriminată, a adăugat ea.

Ministrul german a spus că criticile lui Trump privind cheltuielile scăzute pentru apărare ale Germaniei sunt corecte, dar i-a cerut acestuia să privească dincolo de obiectivul NATO de alocare a 2% din PIB-ul ţărilor membre pentru apărare.

„Aş vrea ca omul de afaceri Donald Trump să nu privească doar la sold, ci şi la ceea ce se produce“, a adăugat ministrul, menţionând că Germania este al doilea cel mai mare contributor şi furnizor net de trupe în cadrul NATO.

După schimbul dur de replici de la distanţă preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit, ieri,  cu Angela Merkel şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în contextul în care şi Franţa a fost vizată de criticile cu privire la bugetul apărării.

Tonul declaraţiilor lor comune în faţa presei a părut civilizat. „Avem o întâlnire grozavă. Discutăm despre cheltuielile militare... vorbim despre comerţ“, le-a spus Trump reporterilor, cărora li s-a permis accesul în sala întrevederii.

„Avem o relaţie foarte, foarte bună cu cancelarul. Avem o relaţie extraordinară cu Germania“, a mai spus Trump, precizând că şi-a exprimat îngrijorările legate de noul gazoduct Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.

La rândul său, cancelarul Merkel a menţionat că a discutat cu preşedintele Trump despre migraţie şi comerţ, şi că doreşte extinderea schimburilor cu SUA, care rămân un partener al Germaniei.

   Preşedintele Statelor Unite a părăsit Washingtonul într-o dispoziţie belicoasă, declarând, pe tonul său provocator caracteristic, că întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Helsinki, ar putea să fie ”mai uşoară” decât summitul NATO.

 Acest comportament îi exasperează pe liderii europeni. Rupând cu tonul politicos al predecesorilor săi, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a interpelat marţi pentru a-i transmite cât de neplăcute sunt criticile sale aproape zilnice şi l-a invitat să-şi ”aprecieze mai mult” aliaţii, ”pentru că America nu are prea mulţi”.

El i-a amintit că Europa a fost ”prima care a reacţionat” după atentatele de la 11 septembrie 2001 pe teritoriul american.

Şi secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, este stânjenit de această tensiune şi nu şi-a ascuns temerile cu privire la desfăşurarea summitului.

”Nu voi fi surprins să existe discuţii viguroase, mai ales pe tema cheltuielilor militare”, a recunoscut el.

Stoltenberg: Membrii NATO se contrazic, dar alianţa este mai puternică

Comentând „ieşirea“ lui Trump la adresa Germanie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a declarat că membrii NATO se contrazic în mai multe probleme, inclusiv în privinţa unui gazoduct construit de Rusia până în Germania, dar alianţa este mai puternică împreună şi îşi va majora bugetul alocat apărării

Discutând cu reporterii, după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat Germania că este "prizoniera" Moscovei in cauza dependenţei de hidrocarburi, Stoltenberg a afirmat că nu este decizia Alianţei Atlanticului de Nord dacă acel gazoduct va fi construit, ci este o decizie care trebuie luată la nivel naţional.

"În pofida dezacordurilor, mă aştept să fim de acord în privinţa faptului că suntem mai puternici împreună decât separat", a declarat secretarul general NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite