Europa

articolul anterior articolul urmator

Summitul Grupului de la Vişegrad a fost anulat pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Polonia

29
18 Feb 2019 15:30:30
Autor: Viorica Marin
Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu
Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu

Oficialii polonezi şi-au anulat orice participare la o reuniune a Grupului de la Vişegrad, programată să se desfăşoare în Israel luni şi marţi, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat, potrivit presei, că Polonia a fost complice la Holocaust, transmite Reuters. Reuniunea a fost anulată.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat iniţial că că nu se va prezenta la întâlnirea cu omologii săi din Cehia, Slovacia şi Ungaria şi că îl va trimite în locul său pe ministrul de externe Jacek Czaputowicz. Şeful cancelariei guvernului de la Varşovia, Michal Dworczyk, a declarat luni postului public de radio că este posibil să nu mai participe la eveniment niciun oficial polonez.
 
Ulterior, Morawiecki a comunicat, potrivit DPA, că Polonia s-a retras de la reuniune, iar premierul Cehiei, Andrzej Babis, citat de Reuters, a anunţat că evenimentul nu va mai avea loc, în schimb vor fi dialoguri bilaterale.
 
Potrivit lui Babis, întrunirea Grupului V4 ar putea fi reprogramată în a doua jumătate a anului.
 
Cu ocazia summitului pentru Orientul Mijlociu care a avut loc săptămâna trecută la Varşovia, presa israeliană - Jerusalem Post, Haaretz şi The Times of Israel - a relatat o afirmaţie a lui Netanyahu potrivit căreia niciun polonez nu a fost judecat pentru colaborarea cu naziştii. Ulterior, ministrul interimar de externe Israel Katz a declarat postului de radio al armatei israeliene că "adevărul istoric nu poate fi modificat. Mulţi polonezi au colaborat cu naziştii şi au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului" şi că "antisemitismul era înnăscut la polonezi înainte de Holocaust, în timpul acestuia şi mai târziu".
 
Dworczyk a calificat declaraţia lui Katz drept "ruşinoasă"
 
Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au crescut după ce Polonia a adoptat anul trecut o lege care pedepseşte cu închisoarea folosirea unor expresii cum ar fi "lagărele de concentrare poloneze". Reuters menţionează că, la presiunile guvernului SUA şi după indignarea provocată în Israel, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Galeriu Crestinu
18.02.2019, 16:11:25

Cum de Polonia care a suferit atata in WW2 fiind rupta intre URSS si Al II-lea Reich este supusa tocmai astazi unor atacuri neasteptate de la tarisoara care nici nu exista pe atunci....si a primit cel mai nesperat ajutor de la Natiunile Unite ca dupa 2000 de ani sa isi reia existenta...?

+3 (5 voturi)
Galeriu Crestinu
18.02.2019, 16:12:53

..*erata - al 3-lea Reich...

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
18.02.2019, 17:25:36

Grupul de la Vișegrad, pe cala de destrămare, nu mai are niciun sens, poate doar dacă va schimba direcția ca să fie un fel de sindicat iliberal antiUE al polonezilor și al lui Orban Victor, eventual și al cehilor și slovacilor. Și mai sugera Orban acum un an că ne-ar putea face favoarea de a fi primiți în grupul lor! No, thanks !

-1 (5 voturi)
Lucifer
18.02.2019, 16:12:38

Măi, un lucru este clar: TOATĂ Europa, inclusiv biserica catolică, inclusiv est-europenii, TOŢI au vrut să fie eliminaţi evreii din Europa. TOŢI au contribuit într-un fel sau altul la Holocaust(cu excepţia UK şi parţial URSS). Cine zice că el nu i-a persecutat pe evrei este un ticălos.

-2 (14 voturi)
vasile turcu
18.02.2019, 16:53:09

@ Luci-ca, Nu ai dreptate

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările