VIDEO „Summitul Partenariatului Estic nu este împotriva lui Putin şi nici un concurs de frumuseţe între Rusia şi UE“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară în scurta istorie a summiturilor Partenariatului Estic (primul summit a avut loc în 7 mai 2009, la Praga), liderii celor 28 de state membre au opinii contrare în ceea ce priveşte rolul acestui instrument politic, geopolitic, definiţia sa, atitudinea de adoptat, declaraţia comună care urmează să fie dată publicităţii astăzi.

Dacă Polonia, Suedia, ţările baltice, doresc ca acest partenariat să devină un instrument clar de contracarare a propagandei de la Kremlin, de ajutorare a Kievului, Chişinăului, Tbilisi, în „lupta" surdă, subterană, împotriva unui război la fel de rece ca precedentul său de acum câteva zeci de ani, dacă aceleaşi state membre ar dori, incipient, ca Partenariarul Estic să fie, cumva, o etapă spre o cerere de aderare la Uniunea Europeană, pentru statele din vecinătate care au această vocaţie, ei bine, multe alte state membre cu „greutate" nu sunt de acord.

Franţa, Germania, Marea Britanie, însuşi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, au reiterat aseară, înainte de a intra în Blackheads House, clădirea unde a avut loc cina oficială şi primele discuţii, faptul că:

partenariatul nu este un instrument pe care unele state le-ar putea utiliza ca mijloc de aderare la UE

, „că extinderea nu este la ordinea zilei" etc. Cuvinte ferme care au căzut ca nişte palme pe feţele ziariştilor şi ale societăţii civile, din Europa dar şi din Moldova, Ucraina, Georgia, ţări care se felicitaseră cu câteva ore înainte de începerea summitului, de apariţia unei fraze... drăguţe în documentul final:

Uniunea Europeană recunoaşte aspiraţiile şi obiectivele europene ale statelor din partenariat.

Despre refuzul Armeniei şi a Belarusiei de a semna în declaraţia finală o frază prin care se condamnă anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia preşdintelui Vladimir Putin, ce să mai amintim? Politico Europe, la Bruxelles, titra în 21 mai despre acest summit: „va fi cel mai nul summit de până acum"....

Până la urmă, statele membre, care au trimis totuşi la Riga, capitala Letoniei şi gazda summitului Partenariatului Estic, 25 de preşedinţi, au avut un punct comun, păstrat cu sfinţenie atât în ziua conferinţei media cât şi în timpul summitului. Unite în discordie şi negare, statele membre au fost de acord că

acest summit nu este îndreptat împotriva Rusiei,

şi că nu vor rosti numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a nu-l şifona. Dar, oare, a nu rosti un rău înseamnă că el nu există?

Despre cele şase state care fac parte din Partenariatul Estic, ele sunt dezunite. Moldova nu a reuşit să continue drumul ascendent pro-european, ratând, se şopteşte prin culisele summitului, ocazia avută după summitul de la Vilnius, din noiembrie 2013:cererea oficială de aderare la UE. Armenia, deşi a acceptat cu dragă inimă includerea în Uniunea vamală euroasiatică a Moscovei, semnând astfel un refuz formal la cererea în căsătorie a UE, este acum curtată oficial de instituţiile europene (în 19 mai, Comisia Europeană a cerut acordul statelor membre pentru a începe procedura de demarare a acordului de asociere cu Armenia!). Ucraina şi Georgia au cerut, insistent, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii lor, începând cu 1 ianuarie 2016.

Evident, acest summit nu le va fi dat satisfacţie, mai ales pentru că imperiul de la răsărit nu ar vedea cu ochi buni această măsură. Georgia, ea, ar dori de-a dreptul aderarea la NATO, acolo unde Moldova strigă neutralitate. In fine, disensiuni, disensiuni şi drumuri separate deja. Din nou, ca în Grecia antică, acolo unde politicienii dezamăgesc, intelectualii preiau ştafeta: în 21 mai, mediul asociativ din Ucraina, Moldova şi Georgia, a adresat printr-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni, simbolic, cererarea de aderare a statelor lor la Uniunea Europeană.

Cuvântul final l-a avut, în deschiderea oficială de joi, 21 mai, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Am venit la Riga pentru a reitera trei concepte fundamentale ale UE, de care nu ne dezicem“:

1. UE rămâne pe poziţii, în ciuda războiului, a intimidărilor de tot felul, sunt absolut sigur că Partenariarul Estic este prioritatea noastră, faptul că aici sunt prezenţi 25 de lideri de stat este reprezentativ din acest punct de vedere.

2. Dorim să ajutăm toate ţările Partenariatului Estic în a-şi realiza aspiraţiile legitime, oricare ar fi acelea. UE doreşte să avanseze în relaţia cu toate cele şase state ale Partenariatului.

3. UE este un partener de încredere şi de lungă durată. Toţi suntem nerăbdători, toţi vrem schimbări, însă tot noi trebuie să învăţăm răbdarea. Summitul de la Riga nu este un pas uriaş, ci o sumă de paşi mici spre viitor, aşa cum s-a constituit şi UE.

4. UE nu este un summit dirijat împotriva Rusiei. Partenariatul Estic nu este un tampon între Rusia şi UE...

PS. Ucraina a primit în 21 mai, în urma discuţiilor cu oficialii europeni, dar înaintea unor discuţii în format restrâns, în 22 mai, cu Angela Merkel, François Hollande şi Alexis Tsipras, un ajutor macro-economic în valoare de 1.800.000 de euro. 

Discursul lui Donald Tusk 

Your browser does not support iframes.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite