Summitul UE de la Bruxelles se anunţă cu scântei. Pe agendă: diferendul greco-turc din Mediterana, relaţiile cu Belarus şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va fi reprezentată la summit-ul UE de preşedintele Klaus Iohanis
România va fi reprezentată la summit-ul UE de preşedintele Klaus Iohanis

Consiliul European se reuneşte în şedinţă extraordinară, în zilele de 1 şi 2 octombrie 2020, pentru a aborda teme precum relaţiile cu Turcia, situaţia din estul Mării Mediterane, relaţia cu China, situaţia din Belarus, cazul de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, piaţa unică, politica industrială şi transformarea digitală.


Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza în special modalităţile de detensionare a crizei dintre Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj din Mediterana Orientală.

În privinţa relaţiilor externe, Consiliul European va purta o discuţie strategică cu privire la Turcia. În timpul videoconferinţei liderilor UE din 19 august 2020, unele state membre au adus în discuţie situaţia din estul Mării Mediterane şi relaţiile cu Turcia. Liderii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în creştere şi au subliniat nevoia urgentă de dezamorsare. Membrii Consiliului European şi-au exprimat, totodată, solidaritatea deplină cu Grecia şi Cipru şi au reamintit şi reafirmat concluzii anterioare referitoare la activităţile de foraj ilegale.

Cu privire la alegerile din Belarus din 9 august, UE a afirmat, la videoconferinţa din 19 august, că nu recunoaşte rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus, având în vedere că alegerile din această ţară nu au fost nici libere, nici corecte.

În urma summitului UE-China din 22 iunie 2020 şi a întâlnirii cu preşedintele Xi din 14 septembrie 2020, ambele desfăşurate prin videoconferinţă, Consiliul European din 1-2 octombrie va discuta la reuniune şi despre relaţiile dintre UE şi China.

Cu privire la piaţa unică, Consiliul European va examina modalităţi de aprofundare şi consolidare a pieţei unice, dezvoltând o politică industrială mai ambiţioasă şi insistând mai departe pe transformarea digitală. În acest sens, liderii UE se vor axa pe revenirea la o piaţă unică pe deplin funcţională cât mai curând posibil, pe creşterea competitivităţii industriilor UE la nivel mondial şi pe accelerarea tranziţiei digitale.

Consiliul European a convenit încă din iulie 2020 asupra unui pachet de redresare fără precedent, pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor şi societăţilor din statele membre ale UE. Cei doi piloni ai unei astfel de redresări sunt tranziţia verde şi transformarea digitală. Acestea, împreună cu o piaţă unică puternică, vor favoriza noi forme de creştere economică şi vor consolida rezilienţa UE, scrie site-ul Consiliului European.

Summitul special al UE fusese programat iniţial pentru 24-25 septembrie, dar a fost amânat ca urmare a faptului că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a intrat în carantină din cauza contactului cu o persoană infectată cu COVID-19. Ulterior, el a fost testat negativ la noul coronavirus.

''Obiectivul nostru este de a face loc pentru un dialog constructiv cu Turcia în vederea realizării stabilităţii şi securităţii în întreaga regiune şi a asigurării respectării depline a suveranităţii şi drepturilor suverane ale tuturor statelor membre ale UE'', a explicat Charles Michel într-o scrisoarea de invitaţie adresată liderilor ţărilor membre.

Ciprul doreşte sancţionarea Turciei pentru explorările de gaz pe care aceasta le face în zonă, în timp ce alte state membre înclină către o soluţie diplomatică.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirmă că în prezent nava este retrasă pentru mentenanţa tehnică periodică.

Potrivit unei surse diplomatice europene, adoptarea unor sancţiuni contra Turciei este improbabilă la summitul care se încheie vineri.

Pe agenda reuniunii la nivel înalt a UE se mai află relaţiile cu China, situaţia din Belarus şi cazul de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, dar şi piaţa unică, politica industrială şi transformarea digitală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite