Europa

articolul anterior articolul urmator

Summiturile euro-neputinţei

9
12 Mar 2016 16:44:29
Horia Blidaru
Premierul turc şi cancelara germană: Dezbinarea şi lipsa de viziune au împins Uniunea Europeană la cheremul regimului Erdogan
Premierul turc şi cancelara germană: Dezbinarea şi lipsa de viziune au împins Uniunea Europeană la cheremul regimului Erdogan

Viktor Orban a avut dreptate. O confirmă gardurile care se ridică în Europa, din Macedonia până în Estonia. Putin a câştigat: Ucraina nu va intra în UE în 20-25 de ani, zice Juncker. Iar Erdogan pune condiţii unei Europe la picioarele sale: dublarea tributului, vize pentru turci şi negocieri de aderare. Unde Ucraina nu are loc, Turcia e invitată. "Valorile sunt valabile în UE doar duminica, atunci când nu există summit" – butada asta-i bună.

În toamna lui 2015 se înghesuiau să-l critice, pe bună dreptate, pe Orban, care tocmai vestea finalizarea gardului de la frontiera ungaro-sârbă. Azi, îi urmează exemplul, confirmând eşecul găsirii unei soluţii comune. În faţa invaziei, scapă cine poate. În disperare de cauză, fie şi agăţându-se de pulpana sultanului Erdogan. De ce nu, de vreme ce Turcia ambiţionează să fie „casa tuturor victimelor”, după cum a făgăduit başbakan Davutoglu? Aşadar, inclusiv casa victimelor politicilor antidemocratice ale propriului regim.

De la drumul Balcanilor la ruta adriatică?

Se împlineşte curând anul de la naufragiile din Mediterana, care, prin miile de victime, au atras atenţia asupra proporţiilor catastrofei umanitare de la porţile Europei. Primul summit european pe această temă a avut loc în 23 aprilie 2015. De atunci, se succed, într-un ritm debusolant şi păgubos, reuniuni peste reuniuni, declaraţii de principiu inutile, invitaţii iresponsabile adresate milioanelor de potenţiali migranţi şi soluţii tardive şi inoperante, precum cotele de refugiaţi pe ţări.

Securizarea Mediteranei a mutat fluxul dinspre Italia spre Marea Egee şi Grecia. În ultimele săptămâni s-a discutat intens, la vârful UE, despre „închiderea rutei Balcanilor". Discuţia a continuat chiar şi după ce Macedonia, Serbia şi Slovenia, prin măsurile drastice, au pus capăt, în fapt, acestui traseu. Admirabilă grija semantică a diriguitorilor europeni, reuniţi la bordul Titanicului.

Fără a avea în vedere, dincolo de obsesia ipocrită pentru marile principii, riscul ca Albania să devină noua poartă de intrare în Europa. Nu există niciun fel de garanţii că, odată închis drumul Balcanilor, nu se va deschide o rută adriatică. Poate chiar cu concursul – şi de această dată – al Greciei, împovărate de migranţii blocaţi pe teritoriul său. E relevant faptul că, numai din 20 februarie încoace, după închiderea graniţei eleno-macedonene, peste 38.000 de migranţi au ajuns pe insulele greceşti. Strategia descurajării migranţilor mânaţi de raţiuni economice nu dă roade deocamdată.

Cât despre principii, iată că reprimarea brutală de către regimul Erdogan a protestelor de stradă şi extinderea controlului de stat asupra presei nu deranjează grila de valori a talibanilor corectitudinii politice din UE.

De ce tace acum, în scandalul „Zaman", corul dogmaticilor, atât de prompt împotriva vocilor care au încercat să atragă din timp atenţia asupra riscurilor valului necontrolat de migranţi?

Acum un an, era risc de anatemă pentru simpla aducere în discuţie a cazului aruncării în mare a imigranţilor creştini de către cei musulmani, peste bordul navei ce-i ducea împreună spre Italia. Iar după atentatele de la Paris, idolatrii Cancelarei ţipau ca din gură de şarpe dacă întâlneau cuvintele refugiaţi şi terorişti în aceeaşi frază. Singurul argument, rupt parcă din învăţătura Ciuce: "Una-i una, alta-i alta".

Quod licet Jovis, non licet bovis

Acestei Europe senilizate precoce, Rusia i-a compromis, în ultimii doi ani, securitatea estică. Mai mult, i-a smuls recent preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, promisiunea că viitorul european al Ucrainei se amână cu un sfert de secol.

În schimb, în 17 şi 18 martie, un alt euro-summit urmează să ia în discuţie, între condiţiile puse de Erdogan, liberalizarea vizelor pentru turci. Ceea ce e exclus pentru 45 de milioane de ucraineni e luat în calcul pentru 75 de milioane de turci. Cu începere din iunie, solicită Ankara, pretinzând, totodată, exonerarea de la îndeplinirea celor 72 de criterii necesare pentru eliminarea vizelor UE. Ce lovitură de maestru ar fi, în plan intern, pentru Erdogan!

Nu e mai rezonabil, oare, ca Turcia să îmbarce refugiaţii sirieni de pe teritoriul său, vreo 3 milioane la număr, cu destinaţia UE, decât să asistăm, în următorii ani, la o invazie cu acte în regulă a ordiei otomane?

În acest timp, amintirea morţilor Maidanului pro-european e batjocorită de rictusul birocrat: reforme, reforme şi mai discutăm în 25 de ani. Bomboana de pe coliva ucraineană e pusă de Olanda, care organizează, în 6 aprilie, un referendum pe tema Acordului de Asociere UE – Ucraina.

Dar cel mai frapant punct al ultimatumului turc – căci asta e, de fapt – ţine de formula de partajare a "poverii" umanitare: unul mie, unul ţie. Adică, în explicaţia preşedintelui Juncker: "Pentru fiecare imigrant sirian reprimit (din UE în Turcia – n.a.), unul va fi repartizat în UE direct din Turcia". Vasăzică, Turcia nu-i va accepta înapoi pe refugiaţii ori migranţii ajunşi ilegal pe insulele greceşti decât în proporţia în care UE, la rândul său, va primi, pe „coridoare umanitare” organizate, sirieni aflaţi în taberele de pe teritoriul turcesc. Nu se vor înghesui, însă, spre aceste coridoare legale şi refugiaţii sirieni aflaţi în Liban şi Iordania (peste 2 milioane)?

Din fericire, nu e cazul unei analize privind dezavantajele eventuale pentru UE ale acestui "negoţ", pentru că e la fel de nerealist precum distribuţia pe cote de ţară ori punerea în funcţiune a hotspot-urilor pentru înregistrarea refugiaţilor. Iar şansele unui rezultat concret al reuniunii şefilor de state şi guverne din UE, în săptămâna ce vine, sunt subminate, de la o zi la alta, de obiecţiile unor miniştri de Interne din UE, rezervele referitoare la conformitatea acordului Merkel-Davutoglu cu legislaţia internaţională, precum şi ostilitatea unor state membre. Ungaria a fluturat ameninţarea unui veto, Franţa şi Austria vor ca Turcia să urmeze procedura uzuală în materie de liberalizare a vizelor, iar Cipru blochează exact cele şase capitole de negociere a căror deschidere o reclamă Ankara în vederea relansării procesului de aderare la UE.

Mă tem, în atari condiţii, că, indiferent din ce unghi am vedea lucrurile, concluzia devine comună, fiind elocvent formulată de corespondenta Deutsche Welle la Bruxelles, Barbara Wesel: „Valorile sunt valabile în UE doar duminica, atunci când nu există summit".

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Florin Georgescu
12.03.2016, 18:12:02

Europa nu a ajuns nici la concluzia corecta. Si noi avem pretentii la decizii bune. UE trebuie sa racunoasca ca suntem invadati de mahomedani. Si sa ia masuri de aparare impotriva invaziei. Sa nu o mai abureasca cu migratia,refugiatii si drepturile omului.Sa se apere ! Solutii sunt,bani si resurse sunt,armata si tenologie avem,etc Numai politiciei nu avem...

+8 (12 voturi)
Papa Raţă
12.03.2016, 18:28:35

..-- Iar acuma , la Summitul nostru din Purgatoriul Bălăceanka i se oferă cuvânt surorii noastre , ce vine din land democratic - frau Angela Merkell, rosti de la tribună , accentuând silabele gazda - Ioha Kklonaus Tutankhamon.. să ne ridicăm în picioare.. -- Da de ce să ne mai ridicăm în picioare ?! se alarmă audiența, că și așa stăm în cap cu paturile suprapuse ?!.. -- Poate așa .. va fi un motiv să ne extindă spațiul din fondurile europene, găsi explicația Pandelika.. -- Da nu cumva vor să ne mai plaseze câte un islamist în pat.. ?, tresări Dragun -- Voi - cum vreți - da noi ne ridicăm, dădu semnal Varanu,.. că nu mai putem răbda.. la care semnal o gloată întreagă, luă în cap vreo 15 paturi suprapuse la al 11-lea nivel.. a căror locatari, sub acelaș semnal, prinse aripi, dar care nu-i prea ținea în aer , de coborau șuiernd ca niște avioane doborâte de rachete invizibile.. Iar o ,,rachetă ateriză chiar în capul lui frau Merkell, care declanșă imediat tot NATO-ul su cu sirena vocală: --Săriți! Săriți ! Teroriștii !!, la care ordin și celelalte nivele nu stătu pe gânduri Noroc de NATO, noroc de americani ! - întotdeauna la daorie.. și summiturile Bălăceankăi UE își reiau ședințele ..

+2 (4 voturi)
marius cristian
12.03.2016, 20:41:07

mda ramane cum s-a stabilit la summiturile alea bengoase .... unii isi apara bogatia , nevoile si neamul - Ungaria , Polonia , Cehia , Slovacia , Slovenia , Serbia si eroica Macedonie , altii inainteaza cu pasi mari spre islamizare - fruntasi pe ramura in pluton Germania , Franta , Anglia , Olanda si Suedia....cat despre Grecia deja a devenit pionul de sacrificiu... Mai sunt si deocamdata outsiderii - Romania si Bulgaria .... sa speram ca dez-onor politicienii lor tradatori , marionete bruxelleze , nu le pregatesc niste surprize neplacute ....

+7 (11 voturi)
Online Socrates
12.03.2016, 21:09:05

Gandirea profuda si foarte sofisticata a liderilor nostri este atat de profunda incat se afla tocmai pe fundul putului gandirii omenesti. Totusi, am reusit sa prind ideea: Dacat sa ne invadeze refugiatii ilegali, mai bine s-a ramana o parte de ei in Turcia pana cand Turcia va intra cu ei cu tot in UE. Si pe noi ce ne costa? Doar vreo 6 miliarde pe an si accelerarea integrarii Turciei in UE...

+7 (7 voturi)
Stefanescu Marian
12.03.2016, 21:31:23

UE a devenit un fel de balamuc.Nu mai există o minte clară care să organizeze lucrurile.Îi înțeleg pe englezi,au văzut balamucul și s-au izolat pe insula lor.Dar noi,ceilalți europeni,ce facem?Cum să te predai șantajului turcesc?Cum să islamizezi Europa de dragul unei idei stupide ca ”acțiuni umanitare” sau ”corectitudinea politică”?De dragul acestor idei nenorocite,trebuie să ne sinucidem ca civilizație și cultură? Păi așa la ce ne mai trebuie UE.Să scape cine poate.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (9)