„Sunt homosexual şi e bine aşa”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Wowereit cu partenerul său de viaţă, Jörn Kubicki           FOTO picture-alliance/ZB
Klaus Wowereit cu partenerul său de viaţă, Jörn Kubicki           FOTO picture-alliance/ZB

A lansat renumita definiţie a Berlinului „sărac, dar sexy”. A contribuit mult la imaginea cool a metropolei pe care o administrează. El însuşi un noncorformist convins, Klaus Wowereit (SPD), primarul general al Berlinului, e probabil cea mai colorată figură din politica germană.

A transformat Berlinul în una dintre cele mai atractive metropole ale lumii, e prezent la mai toate evenimentele mondene din capitală, îmbrăcat conform ultimelor trenduri în modă, e primul politician german care şi-a declarat public orientarea sexuală. În acelaşi timp, un şef al guvernului regional (în Berlin, primarul general are şi funcţia de premier de land) încăpăţânat şi chiar coleric, pe alocuri arogant în interviuri, unul dintre responsabilii pentru dezastrul de la aeroportul BER. Klaus Wowereit împarte lumea în două: ori îl iubeşti, ori îl urăşti.

La 1 octombrie, Wowereit împlineşte 60 de ani. Şi încă o dată, lumea e cu ochii pe el. Oare unde va petrece „Wowi” marele eveniment, se întreabă berlinezii, nerăbdători. Berlinezii, care se pare că îl iartă de fiecare dată pentru lucrurile care nu funcţionează în capitală. Pentru un motiv relativ simplu: Wowereit a demonstrat întotdeauna că are cu adevărat o relaţie emoţională cu oraşul lui. Iar pentru asta e răsplătit. Tot din motive emoţionale.

Tocmai de aceea, politicianul cu cele mai multe mandate la cârma unui guvern regional, unde se află din decembrie 2001, social-democratul reuşeşte după fiecare cădere de imagine să-şi revină spectaculos. A demonstrat-o de fapt în toată cariera sa politică, începută în urmă cu 40 de ani.

Pe propriile picioare

Fiul unei femei de serviciu, crescut fără tată, a fost singurul dintre cei cinci fraţi care a reuşit pe propriile picioare să termine facultatea de drept, la Freie Universität Berlin. În 1972 se înscrie în SPD şi reuşeşte să convingă prin angajamentul său pentru dreptate socială şi împotriva discriminării de orice fel. Înainte de alegerile locale din 2001, Wowereit îşi câştigă popularitatea mai mult decât oricând prin deschiderea faţă de orientarea lui sexuală. „Sunt homosexual şi e bine aşa” este fraza care a făcut istorie în politica germană.

Dar cariera lui a cunoscut o grămadă de suişuri şi coborâşuri, ceea ce i-a şi garantat imaginea unui personaj cu faţete multiple. Închirierea spaţiului fostului aeroport Tempelhof exclusiv târgului de modă Bread & Butter nu a muţumit majoritatea berlinezilor, arătau sondajele institutului Forsa. În 2010, lumea l-a acuzat pentru administrarea defectuoasă a transportului în comun din Berlin (considerat de altfel unul dintre cele mai performante din lume) şi pentru haosul produs de iarna grea din acel an pe străzile capitalei. În fine, amânarea, la începutul lui 2013, pentru a patra oară, a deschiderii noului aeroport Berlin-Brandenburg (BER) a însemnat o lovitură puternică pentru politicianul Wowereit.

Klaus Wowereit  Angela Merkel Obama

Klaus Wowereit şi Angela Merkel îl întâmpină pe preşedintele Obama la Berlin, iunie 2013 FOTO: Odd Andersen/ AFP/ Getty Imgaes

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, SPD, partidul al cărui membru e de patru decenii, a suferit o nouă înfrângere, la alegerile federale din 22 septembrie. Se zvoneşte că Wowereit s-ar retrage din poziţia de vicepreşedinte al SPD, deşi decizia nu a fost confirmată încă.

Una cu Berlinul

Dar chiar dacă ar renunţa la politica federală, Klaus Wowereit rămâne în postul care îi stă aproape de suflet: în cel de primar general al capitalei Germaniei. O metropolă pe care a modelat-o din 2001 încoace într-un adevărat oraş al lumii. Nu contestă nici măcar oponenţii săi politici că Wowereit a făcut minuni într-un oraş încă la vremea aceea divizat ca mentalitate, întunecat, în care faţadele clădirilor stăteau să cadă şi în care apartamentele se încălzeau cu lemne şi cărbuni.

Campania „be Berlin”, începută în 2008, i-a adus capitalei un plus uriaş de imagine în restul ţării şi în străinătate. În prezent, aproximativ un sfert din populaţia Berlinului e formată din cetăţeni străini. O metropolă universitară, oraş european al designului (premiu UNESCO 2006) plin de artişti, în care creativitatea şi cultura de a trăi se profilează cu totul altfel decât în restul Germaniei, atrage anual aproape 11 milioane de turişti din întreaga lume.

Iar deschiderea incredibilă, pe care a dobândit-o Berlinul în ultimii 10 ani prin eforturile lui ar putea fi un motiv întemeiat de sărbătoare, odată cu ziua de naştere a lui Wowi. Chiar dacă evoluţia sa în contextul SPD a cunoscut şi timpuri mai bune. Orice s-ar întâmpla însă, lumea va fi încă o dată cu ochii pe el: cum şi unde sărbătoreşte ziua de naştere, câte riduri are, în ce se îmbracă, vine cu partenerul sau nu...

Articol semnat de Lavinia Pitu.

Materialul a apărut pentru prima dată pe dw.de.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite