Rusia are suficiente forţe pentru a lansa o ofensivă rapidă de tip „blitzkrieg” de 7-10 zile asupra Ucrainei, afirmă surse din serviciile secrete ale SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Trupele ruseşti aflate la graniţa cu Ucraina au capacitatea de a declanşa o invazie rapidă şi de a mobiliza resurse necesare susţinerii unui război de lungă durată, în cazul în care Moscova ar decide să invadeze Ucraina, au declarat pentru CNN surse apropiate serviciilor americane de informaţii.

Echipamentele militare staţionate în zonă ar putea aproviziona forţele din prima linie cu muniţie şi combustibil pentru a rezista între 7 şi 10 zile, în timp ce alte unităţi de sprijin pot desfăşura operaţiuni chiar şi o lună, potrivit unei surse consultate de CNN.

Mike Quigley, ales democrat din Comisa de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, a declarat pentru CNN că Rusia poate invada „când doreşte” şi că trupele ruseşti masate la frontiera ucraineană sunt echivalentul declanşării „unui blitzkrieg din zilele noastre”.

Un înalt oficial al administraţiei Biden a declarat pentru CNN că SUA „au observat adăugarea altor trupe ruse în regiunea de graniţă în ultimele zile”, dar nu a oferit detalii despre numărul lor.

Nu este deocamdată clar dacă preşedintele rus are planuri de invazie sau dacă masarea trupelor este o mişcare strategică într-un joc menit să-i obţină concesii din partea Occidentului. Dar disponibilitatea militară a Rusiei a alarmat oficialii vestici care sunt de părere că Rusia organizează o capacitate de a lansa un atac rapid.

„Nu ştim dacă preşedintele Putin s-a decis asupra unei invazii. Ştim însă că îşi pune la punct capacitatea de a acţiona rapid, în cazul unei decizii în acest sens.Trebuie să ne pregătim pentru toate situaţiile”, a declarat secretarul de stat al SUA  Antony Blinken în Letonia, miercuri. 

Un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat că Rusia încearcă să „pregătească scena pentru a fi gata să desfăşoare o operaţiune la scară destul de mare” în Ucraina, într-un efort de a opri Kievul de la abaterea sa pe orbita vest-europeană şi a NATO.

Rusia a negat în ultimele zile că plănuieşte să atace Ucraina, însă a cerut garanţii de securitate din partea Occidentului, cum ar fi angajamentul că nu îi va permite Ucrainei să adere la NATO.

Ucraina a autorizat noi ambarcaţiuni militare de patrulare, furnizate de SUA, în zilele următoare pentru a-şi consolida misiunile în Marea Neagră, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. SUA intenţionează să trimită mai multe arme antitanc, cum ar fi rachetele Javelin, dar au evitat până acum să furnizeze Ucrainei rachete sol-aer, precum Stinger, întrucât Rusia le-ar considera provocatoare, au spus surse americane.

SUA şi aliaţii săi din Europa şi NATO au avertizat Rusia cu privire la sancţiuni economice severe în cazul în care va invada Ucraina. 

Totiidată, oficialii occidentali sunt reticenţi să se lase atraşi într-un conflict militar direct cu Rusia, lucru de care Moscova e conştientă, a dezvăluit un oficial de rang înalt al serviciilor secrete occidentale.

„Dacă tu ameninţi cu forţa şi îţi menţii forţe pe teren , în timp ce intervenţiile din Occident, politic şi militar, sunt slabe sau inexistente, asta te încurajează”, a spus oficialul american..

Îngrijorarea SUA faţă de masarea de trupe ruse aproape de graniţele Ucrainei îşi are sursa în informaţii ale serviciilor secrete potrivit cărora Moscova are planuri făcute pentru o ofensivă militară cu mobilizarea unui număr estimat de 175.000 de soldaţi, şi ar fi pregătită să lanseze un atac la începutul anului viitor, relatează New York Times.

Washington Post a dezvăluit vineri detalii neclasificate dintr-un raport al serviciilor secrete care arată că Rusia şi-a pus în acţiune maşinăria militară tactică şi că circa jumătate din trupele care ar fi folosite pentru o invazie sunt deja la graniţele Ucrainei - Rusia are capacitatea de a mobiliza rapid o forţă suplimentară de rezervişti, a dezvăluit un oficial al administraţiei Biden care a făcut declaraţii sub anonimat.

Documentul consultat de WP conţine fotografii din satelit ce indică o acumulare de trupe şi echipamente ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi susţine că planurile ruse implică deplasarea forţelor către şi dinspre graniţa cu Ucraina „pentru a ascunde intenţiile Rusiei şi a crea incertitudine”.

În urmă cu două săptămâni, Putin i-a cerut lui Lavrov să negocieze „garanţii de securitate pe termen lung” cu Occidentul.

Marţi, Putin a catalogat extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina drept „o linie roşie”.

O discuţie prin videoconferinţă ar urma să aibă loc în curând pe tema Ucrainei între Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a anunţat joi că un „contact” între preşedinţii rus şi american ar putea să aibă loc „în zilele următoare”.

Miercuri, Stoltenberg a catalogat drept inacceptabil faptul ca în zilele noastre unii actori geopolitici să pretindă că au dreptul la „sfere de influenţă” prin care să-şi controleze vecinii.

Stoltenberg a reiterat că NATO este o alianţă defensivă şi că Rusia trebuie „să respecte voinţa poporului ucrainean”.

Potrivit unui nou anunţ al Kievului, armata rusă a comasat circa 94.300 de militari la graniţa cu Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, avertizează că Rusia ar putea lansa o invazie la sfârşitul lui ianuarie.

„Serviciul nostru de informaţii analizează toate scenariile, inclusiv cele mai nefavorabile, apreciind că există probabilitatea unei escaladări la scară largă din partea Rusiei. Momentul cel mai probabil când se va ajunge la finalizarea pregătirilor pentru escaladare este sfârşitul lunii ianuarie”, a spus Reznikov în Rada Supremă.

„Vreau să subliniez că escaladarea este un scenariu posibil, dar nu obligatoriu, iar sarcina noastră este să-l prevenim. Cu cât lucrăm mai bine, singuri şi cu partenerii, cu atât riscul escaladării se va diminua”, a adăugat el, citat de presa ucraineană.

Potrivit Kievului, armata rusă are în prezent 41 de grupuri tactice de batalion în stare de pregătire de luptă la graniţa cu Ucraina. Treizeci şi trei îşi au baza în regiune, iar opt au fost trimise suplimentar în Crimeea.

Săptămâna trecută, grupările motorizate din Briansk şi Smolensk au fost întărite cu noi tancuri şi maşini blindate venite din alte districte militare ale Rusiei, a precizat Reznikov.

Kievul răspunde Moscovei: „Nu este o opţiune” să renunţăm la NATO. Noi detalii furnizate de ucraineni despre mişcările de trupe efectuate de Putin

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite