Susţinuţi de Parlamentul Eropean, polonezii au reluat protestele faţă de interzicerea avortului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de polonezi au ieşit pe străzi din 22 octombrie împotriva deciziei Tribunalului constituţional care limitează drastic deja foarte restrictiva lege poloneză privind avortul.
Sute de mii de polonezi au ieşit pe străzi din 22 octombrie împotriva deciziei Tribunalului constituţional care limitează drastic deja foarte restrictiva lege poloneză privind avortul.

Sute de polonezi au protestat din nou la Varşovia sâmbătă împotriva înăspririi legii avortului. Parlamentul European a acuzat joi guvernul naţionalist din Polonia că a influenţat inadecvat un tribunal care a decis o interdicţie aproape totală a avorturilor, ceea ce ar arăta că statul de drept s-a prăbuşit în Polonia.

Poliţia a cerut manifestanţilor prin megafon să plece şi a încercat să-i înconjoare, relatează ziarul Gazeta Wyborcza. "Avem dreptul să protestăm", a scandat mulţimea. Participanţii purtau bannere cu sloganuri precum: "Nu-mi spune cum să trăiesc" şi "Să scăpăm de guvernul misogin".

Poliţia a arestat mai multe persoane, a raportat agenţia de ştiri PAP. Organizatorii manifestaţiei au redenumit simbolic o piaţă din centrul oraşului "Piaţa drepturilor femeii".

Mitinguri mai mici au fost organizate şi în alte oraşe poloneze, inclusiv la Cracovia şi Wroclaw. Manifestările au marcat, de asemenea, 102 ani de la introducerea dreptului femeilor de a vota în Polonia, pe 28 noiembrie 1918.

În luna octombrie, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că femeilor nu li se permite să facă avort, chiar dacă fătul are probleme grave de sănătate.

De atunci au loc proteste regulate. Legea avortului în această ţară puternic catolică este una dintre cele mai stricte din Europa. 

Europearlamentarii şi-a exprimat solidaritatea cu protestatarii 

Parlamentul European a acuzat joi guvernul naţionalist din Polonia că a influenţat inadecvat un tribunal care a decis o interdicţie aproape totală a avorturilor, ceea ce ar arăta că statul de drept s-a prăbuşit în Polonia, relatează Reuters.

PE a adoptat o rezoluţie cu 455 de voturi pentru, 145 împotrivă şi 71 de abţineri, care vine după ce guvernele de dreapta din Polonia şi Ungaria şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare după COVID-19 din cauza condiţionării alocării fondurilor de respectarea statului de drept.

De când a venit la putere în 2015, partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia a avut numeroase dispute cu blocul comunitar în privinţa reformelor judiciare, despre care UE susţine că încalcă standardele democratice. PiS a respins aceste acuzaţii.

Sute de mii de polonezi au ieşit pe străzi din 22 octombrie împotriva deciziei Tribunalului constituţional care limitează drastic deja foarte restrictiva lege poloneză privind avortul.

Protestele au prilejuit o revărsare de furie împotriva naţionaliştilor la putere, mulţi criticând reformele juridice despre care afirmau că au permis PiS să aleagă selectiv judecătorii pentru instanţele înalte pentru a adopta decizii controversate.

Rezoluţia PE "subliniază că verdictul în cauză este un nou exemplu al preluării politice a sistemului judiciar şi al colapsului sistemic al statului de drept în Polonia".

De asemenea, textul le cere instituţiilor UE să facă mai mult pentru a sprijini drepturile privind sănătatea reproducerii în statele membre şi grupurile societăţii civile care promovează respectarea statului de drept. Ceea ce este în practică o interdicţie a avortului pune în pericol femeile ducând această practică în subteran, fapt care va duce la creşterea numărului de avorturi ilegale, clandestine şi care pun în pericol viaţa, se menţionează în rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European.

Eurodeputaţii au cerut, de asemenea, Comisiei Europene, să efectueze "o evaluare minuţioasă a alcătuirii tribunalului constituţional, a cărui ilegitimitate reprezintă motive pentru contestarea deciziilor sale".

Rezoluţia a catalogat verdictul "drept încă un exemplu al preluării politice a sistemului judiciar şi al colapsului sistemic al statului de drept în Polonia".

"Dreptul la autodeterminare sexuală nu este negociabil", a declarat eurodeputatul din grupul Verzilor Terry Reintke, adăugând că grupul său le cere guvernelor UE şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să continue cu procedura prevăzută la articolul 7 din tratat şi să-i suspende Poloniei drepturile de vot în Consiliu.

Procesul a fost declanşat în urmă cu ceva timp, dar nu a avansat din cauză că unele state membre au vrut să prevină o escaladare a conflictului, notează dpa.

Miercuri, ministrul justiţiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, a criticat propunerea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Ungaria şi Polonia să sesizeze chestiunea condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în loc să blocheze bugetul multianual folosindu-şi dreptul de veto.

Condamnarea de către Parlamentul European a legii poloneze privind avortul reprezintă un amestec fără precedent în politica internă a unei ţări membre a UE, a declarat vineri pentru agenţia de ştiri poloneză PAP preşedinta tribunalului constituţional, relatează dpa.

"UE nu are jurisdicţie nici să influenţeze verdictele curţii constituţionale ale unei ţări membre, nici să evalueze legalitatea deciziilor judecătorilor săi", a afirmat Julia Przylebska.

În octombrie, tribunalul constituţional a decis că femeile nu pot face avort chiar dacă fătul nenăscut prezintă malformaţii severe, declanşând o amplă mişcare de protest.

Verdictul reprezintă o consolidare a legii poloneze privind avortul, care este deja una dintre cele mai stricte din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite