Europa

articolul anterior articolul urmator

Zelenski cere confiscarea bunurilor şi fondurilor ruseşti: Să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina

14
21 May 2022 08:21:05
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război.

„Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis", a afirmat oficialul. Zelenski a menţionat că acest lucru ar fi corect. „Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi", a adăugat preşedintele ucrainean, transmite News.ro.
 
Zelenski a mai afirmat, în mesajul transmis vineri noapte, că în ziua care a trecut au fost atacuri cu rachete ale armatei ruse în regiunea Harkov, iar în oraşul Lozova a fost distrusă o casă de cultură.
 
„Desigur Rusia a făcut deja tot posibilul ca să se asigure că nu mai este loc pentru cultură pe teritoriul său. Dar ce are regiunea noastră Harkov cu asta? Să îşi saboteze ce a mai rămas din casele de cultură din Rusia, dacă vor", a spus sursa citată.
 
Acesta a adăugat că invadatorii au lovit regiunile Odesa, Poltava, Jitomîr, au continuat încercările de a ataca Donbas, „au distrus complet Rubijne, Volnovaha, exact ca la Mariupol" şi înceară să facă la fel cu Sievierodoneţk şi alte oraşe.
 
„Toate acestea şi multe altele pe care armata rusă le-a făcut din 24 februarie şi din 2014 au nevoie de un răspuns corect. În primul rând, eliberarea. Trebuie să luptăm până când curăţăm pământul nostru de ocupanţi şi garantăm securitatea Ucrainei. În al doilea rând, acuzarea tuturor criminalilor de război ruşi. În instanţele din Ucraina, în tribunalul internaţional şi pe câmpul de luptă în timp ce războiul continuă. Dar, în al treilea rând, facem demersuri ca să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă. Fiecare şcoală distrusă, spital distrus. Fiecare casă de cultură care a explodat şi fiecare element de infrastructură. Fiecare întreprindere distrusă. Fiecare afacere închisă, fiecare hrivna pierdută de oameni, întreprinderi, comunităţi şi stat", a subliniat Zelenski.
 
El a susţinut că, în compensaţie, banii ruseşti ar trebui să ajungă la fiecare persoană, familie, afacere afectată.
 
Desigur, statul rus nu va recunoaşte măcar că este agresor. Dar recunoaşterea sa nu este necesară. Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Acest lucru este important nu doar în contextul acestui război purtat de Rusia. Dar şi în contextul oricărei alte acţiuni agresive, fie că e din partea Rusiei sau a oricărui alt potenţial agresor. Răul trebuie să aibă o pedeapsă (...)" a adăugat Zelenski.
 
Preşedintele a continuat afirmând că invită ţările partenere să semneze un acord multilateral şi să creeze un mecanism prin care fiecare care a suferit în urma acţiunilor Rusiei să poată primi compensaţii pentru toate pierderile.
 
„În urma unui astfel de acord, fondurile şi proprietăţile ruseşti aflate sub jurisdicţia ţărilor partenere trebuie reţinute sau îngheţate şi apoi confiscate şi direcţionate către un fond creat special din care toate victimele agresiunii Rusiei să poată primi compensaţii adecvate. Asta ar fi corect. Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi", a punctat preşedintele Ucrainei.
 
El a spus că invită partenerii să devină fondatorii unui astfel de fond şi membri ai unei comisii internaţionale care să aibă în vedere procese şi apeluri atât de la persoane, cât şi de la entităţi juridice.
 
„E clar că această sarcină nu va fi uşoară. Dar, de fapt, a început dezbaterea privind nevoia unei astfel de compensaţii, cu costul bunurilor ruseşti. Lumea deja vorbeşte despre asta. Aşa că trebuie să o facem. Şi începem acest dialog special cu partenerii noştri. Să facem agresorul să simtă că războiul e capabil să facă cel mai mult rău nu altcuiva decât celui care l-a pornit împotriva unui vecin. Lumea a văzut că organizaţiile şi instrumentele internaţionale existente nu pot face faţă tuturor încercărilor. De aceea, este necesar nu doar să folosim oportunităţile care deja există, dar să şi oferim unele noi. Va fi eficient", a afirmat Volodimir Zelenski.
 
Zelenski a menţionat că a discutat despre responsabilitatea Rusiei pentru acest război cu reprezentanţi ai Parlamentului Irlandei care s-au aflat la Kiev. Acesta a mulţumit oamenirlor care nu încetează să lupte împotriva ocupaţiei, în special cei din teritoriile aflate temporar sub controlul armatei ruse.
 
„Fiecare trebuie să arate că ocupanţii nu au niciun drept să decidă ceva pe pământul nostru. Aceasta este o componentă importantă a victoriei noastre", a arătat el.
 
Preşedintele ucrainean a adăugat că a semnat un nou decret prin care au primit distincţii 202 membri ai Forţelor Armate ale Ucrainei.
 
„În total, în timpul acestui război la scară completă, peste 14.000 dintre apărătorii noştri au primit deja distincţii pentru curajul şi eficienţa în apărarea ţării şi ajutorarea oamenilor", a menţionat el. În final, Zelenski a amintit că s-au împlinit trei ani de când a devenit preşedintele Ucrainei.
 
„Vă mulţumesc pentru încredere. Sunt mândru să fiu preşedintele. Vă iubesc! Nu vă voi dezamăgi!", a încheiat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ocol
21.05.2022, 08:40:31

Zelenski , cu cat furi tu mai mult cu atat confisca Rusia din teritoriile Ucrainei . Nu cred ca te-ai prins !

0 (6 voturi)
Ciolac Marcel
21.05.2022, 08:56:06

Confisca-le tu actorasule! Tu ai nevoie nu noi

+1 (5 voturi)
Popa Basca.
21.05.2022, 08:57:18

Are perfecta dreptate!Ucraina nu trebuie reconstruita din fondurile comunitatii,atata timp cat sunt disponibile toate bunurile mobile si imobile ale talharului agresor.Ivanii trebuie sa vada ca "distractia" costa.Ca bonus,izolare totala si vanarea celor care au decis acest atac banditesc,pe tot mapamondul,pentru a fi adusi in fata justitiei.Sa nu mai aiba niciunul curajul sa puna piciorul in afara Banditustanului bolsevic.

+3 (5 voturi)
Ciolac Marcel
21.05.2022, 09:07:47

Cu ochii la circul ucrainian am pierdut suveranitatea. Acum talharii OMS dicteaza cand intram in carantine totale , cand si cu ce ne injectam in functie de ''pandemiile'' inventate tot de OMS. Sa se bata rusnacii intre ei pana mor toti. Deja le-am luat gagicile. Daca tineti bautira incuiata sunt chiar gospodine.

0 (4 voturi)
Popa Basca.
21.05.2022, 09:51:47

Ciolac Marcel,aveti dreptate in privinta OMS,a pandemiilor si ciudateniilor de tot felul cu care suntem confruntati.Totusi,asta nu justifica ceea ce face Putin acum si ceea ce face Rusia,de sute de ani.Nu-mi place talharia si nu pot sa fiu de acord cu ea,nu-mi plac criminalii si nu le pot gasi justificari,indiferent pe cine ataca.Inainte de a-i ataca pe ucraineni,i-au atacat cam pe toti cei din jurul lor si de la fiecare au smuls cate ceva si cam de fiecare data,asta s-a facut in numele minoritatii ruse de pe teritoriul statelor respective.Rusia trebuie ori linistita,o data pentru totdeauna,ori readusa la stadiul celor 88 de subiecte federale constituente.Din pacate,populatiile bastinase nu mai sunt majoritare in acele teritorii,dar daca sunt dezarmate,demilitarizate,debolsevizate,destalinizate,denazificate si deodorizate,aceste noi republici (tot le plac rusilor republicile aparute peste noapte)ar putea sa fie un pas serios spre o liniste relativa pentru restul lumii.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările