Artiştii tatuatori ar putea rămâne fără cerneală colorată după intrarea în vigoare a restricţiilor europene pentru pigmenţi, în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artisti tatuatori FOTO SHUTTERSTOCK
Artisti tatuatori FOTO SHUTTERSTOCK

Comisia Europeană interzice de la 4 ianuarie 2022 peste 4.000 de substanţe periculoase conţinute în cerneala folosită pentru tatuaje şi machiaj permanente, în timp ce producătorii au dificultăţi în crearea unor înlocuitori pentru pigmenţii coloraţi.

CE a adoptat o nouă legislaţie privind substanţele chimice periculoase din produse cosmetice la iniţiativa Agenţiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA), cu sediul la Helsinki.

Proprietarii saloanelor de tatuaje se tem că nu le vor mai putea oferi clienţilor tatuaje color în condiţiile în care producătorii de cerneală se mişcă lent şi nu au pus încă la dispoziţie alternative,relatează Politico. Mulţi clienţi cer tatuaje pe tot braţul pentru care artiştii au nevoie de luni de zile de muncă, după ce comenzile au fost întârziate şi de perioadele de lockdown.

Una din substanţele ce va deveni ilegală de la 4 ianuarie 2022 este alcoolul izopropilic despre care producătorii de cerneală pentru tatuaje spun că face parte din compoziţia majorităţii pigmenţilor de pe piaţă.

Artiştii tatuatori din Belgia, Franţa şi Germania au semnat o petiţie numită „Salvaţi pigmenţii”  - care se referă în special la pigmenţii blue-15 şi green-7, supuşi deja unor restricţii de folosire în produsele cosmetice. Petiţia a strâns deja în  jur de 170.000 de semnături şi susţine că, pe lângă impactul negativ asupra pieţei europene, va încuraja serviciile ilegale şi economia subterană. Aceşti doi pigmenţi vor fi interzişi începând din ianuarie 2023.

    

Până acum studiile referitoare la efectul cancerigen al substanţelor din cerneala pentru tatuaje nu au furnizat dovezi directe. Un studiu din 2016 a arătat că reacţiile adverse sunt „relativ rare” şi „în general 

Imprevizibile”, fiind frecvent rezultatul reacţiei imunitare sau al infecţiilor.

„Efectele asupra sănătăţii pe termen lung ale tatuajelor nu au fost încă examinate”, spun cercetătorii de la Universităţii Lund din Suedia. Aceştia încearcă să afle în primul studiu de acest fel dacă tatuajele pot provoca cancer. Rezultatele sunt aşteptate la finele lui 2022.

Legislaţia europeană vizează nu doar substanţele cancerigene, mutagene şi toxice pentru fertilitate, ci şi substanţele iritante pentru piele, „corozive sau dăunătoare pentru ochi” în afara substanţelor folosite în produse cosmetice şi supuse deja unor reglementări.

Mark Blainey, expert al Agenţiei Europeane pentru Produse Chimice (ECHA), unul din cei care a lucrat la propunerea CE, a spus că scopul este siguranţa sanitară, şi,în special, evitarea „reacţiilor adverse pe piele şi alte efecte negative asupra sănătăţii”.

„De fapt, depinde de producători să-şi asigure furnizori pentru cerneluri, care să le permită să respecte legislaţia”, a spus Blainey.

El a adăugat că artiştii tatuatori  ar trebui să fie deja familiarizaţi cu adaptarea la noile reglementări. Şapte ţări UE – Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Spania, Slovenia şi Suedia – au introdus deja în legislaţia naţională directive privind cernelurile pentru tatuaje, ce au fost adoptate de organizaţia pentru drepturi a Consiliului Europei, în 2003 şi 2008.

Popularul furnizor belgian de cerneală TekTik a marcat 131 de „cerneluri pentru artişti” disponibile pe site-ul său cu o etichetă de avertizare: „Cernelurile din această categorie NU sunt conforme cu REACH (Înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice-n.red) şi NU mai pot fi folosite pentru tatuaje după 4 ianuarie 2022”.

Lista de „cerneluri pentru tatuaje” declarate „conforme REACH” conţine doar şapte produse – toate în nuanţe de negru, alb şi gri.

La fel ca şi alţi furnizOri, TekTik nu este impresionat de timpul de reacţie al producătorilor.

„Suntem informaţi că Eternal, Intenze, World Famous şi Silverback lucrează la faza finală de testare a unei cerneli [colorate] conforme cu REACH”, a scris într-o postare pe blog din 15 decembrie, citind câţiva producătorii. „Cu toate acestea, nu am primit un termen limită şi fie nu primim niciun răspuns la e-mailurile noastre, fie ni se spune sec „Lucrăm la asta”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite