Europa

articolul anterior articolul urmator

Teatru al puterii de la Chişinău: Integrare europeană, dar fără limba română?

2
21 Oct 2018 12:22:40
Lulea Marius Dorin

Partidele parlamentare româneşti au cerut ca o dată cu "Integrarea Europeană" să se introducă în constituţie şi sintagma "Limba Română". Plahotniuc şi gaşca sa de rude, ce conduce actualmente Republica Moldova, cunoşteau această condiţie şi deşi ea este una legitimă au refuzat-o. În realitate, Plahotniuc nu şi-a dorit niciodată să introducă în constituţie "Integrarea Europeană", ci doar să pună într-o poziţie proastă partidele româneşti.

Ştiu, este o blasfemie să îl pui pe Vladimir Plahotniuc alături de Mihai Eminescu, chiar şi într-un articol ce are menirea de a sublinia perfidia fără margini al celui care face jocurile la Chişinău. Dar cine simbolizează mai bine sintagma "Limba Română" dacă nu Mihai Eminescu, cel mai mare scriitor recunoscut ca atare pe cele două maluri de Prut.

România a investit cu maximă naivitate fără a pune o singură condiţie guvernării de la Chişinău. În acest din  urmă ceas poate e momentul să ne retrasăm strategia şi să o grefăm pe interesele noastre naţionale: Republica Moldova este o creaţie statală antiromânească.

"Limba Română" a fost recunoscută ca şi limbă oficială în Republica Moldova de către Curtea Constituţională. Deşi acest fapt s-a întâmplat parlamentul controlat de Plahotniuc a refuzat să aprobe o lege de modificare a prevederii din constituţie: gestul ar fi mai mult simbolic şi nu va produce nici un efect. Însă în politică şi în diplomaţie gesturile sunt foarte importante.

Plahotniuc a venit de curând cu propunerea ca "Integrarea Europeană" să fie introdusă în constituţie ca şi obiectiv. Partidele româneşti au fost de acord cu acest lucru dar cu o singură condiţie de bun simţ: în aceeaşi lege să se asigure şi modificare titulaturii din limba de stat în "Limba Română" în Constituţia Republicii Moldova.

De altfel patronul de la Chişinău şi cu vilă în Pipera ştia foarte bine că această condiţie există. Mai mult decât atât, totul a fost doar un joc de imagine căci nu şi-au dorit niciodată ca acest lucru să se întâmple. Bazându-se pe decizia partidelor româneşti au aruncat în societate îndoiala asupra acestora: stau orgoliile în faţă integrării europene? Unii creduli au căzut în această capcană, majoritatea formatorilor de opinie de la Chişinău însă nu: pentru toată lumea era evident că Plahotniuc nici nu şi-a dorit această modificare.

Dar producea "Integrarea Europeană" efecte?

Gestul este doar unul politic dar cei care l-au iniţiat ştiu foarte bine că el nu produce nici o consecinţă. Pe de cealaltă parte "Limba Română" este de 27 de ani stăpână în Republica Moldova, chiar dacă acest lucru nu este acum menţionat în Constituţie.

În Constituţie mai scrie şi de "Integritatea" şi de "Suveranitatea" Republicii Moldova, atribute principale ce nu au fost respectate niciodată. Cei care refuză "Limba Română" sunt tot cei care acceptă pe teritoriul Republicii Moldova trupe ruse de ocupaţie. De 27 de ani o bună parte din teritoriu nu este controlat de la Chişinău, dar real nici nu se doreşte acest lucru. Clasa politică de dincolo de Prut acceptă tacit aceste trupe căci ele sunt garantul sistemului mafiot de la Chişinău. La acest moment ei consideră că ceea ce stă acum în calea Unirii sunt interesele Rusiei şi regimul de ocupaţie din Regiunea Transnistreană.

Introducerea sintagmei "Integrare Europeană" nu garanta că acest lucru se va şi întâmpla. Acolo e o problemă de mentalitate: politicienii nu vor. Igor Dodon de mai multe ori nu şi-a respectat obligaţiile constituţionale de preşedinte şi nimic nu s-a întâmplat. La fel va fi şi cu această expresie, asta dacă nu va exista o majoritate parlamentară care să o elimine după alegerile din iarnă, sau chiar să o înlocuiască cu una în sens opus.

Dar este limba română aşa de importantă?

Din punct de vedere politic, impunerea acestei modificări este foarte importantă. România dar şi partidele româneşti de la Chişinău au făcut compromisuri după compromisuri cu scopul expres de a împinge Republica Moldova spre Europa. Şi cu ce ne-am ales: cel mai mare jaf bancar al secolului cu sume exorbitante de bani scoase cu sacoşa. Moldova este la acest moment spălătoria de bani a lumii.

Cu banii trimişi de România la Chişinău s-a susţinut o clientelă politică îndreptată chiar împotriva României, ce se comportă ca un sistem mafiot organizat politic. Toţi cei aflaţi în funcţiile de conducere importante din Republica Moldova sunt apropiaţi ai lui Vladimir Plahotniuc şi mulţi chiar rude directe sau prin alianţă.

Aşa că, de ce să ne obişnuim cu compromisuri?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ivan Turbinca
22.10.2018, 00:16:41

Gresit.In parlamentul de la Chisinau nu exista nici un partid romanesc,toate sunt moldovenesti,pt cei ce nu sunt la curent.Modificarea Constitutiei,cu introducerea L.Romane,ca limba de stat in locul L.Moldovenesti nu poate fi confirmata de CC sau de parlamentul RM,ci de intreaga populatiei a RM la referenum.Realitatea de azi,este de asa natura ca,nu se stie ce parere ar avea marele Eminescu,in ziua de azi, despre evenimentele actuale din RM. Orice fruct are perioada sa de coacere,sau un ou neclocit nu da viata uni pui viu.

0 (2 voturi)
zbucium ion
22.10.2018, 01:06:13

R.Moldova e un stat SUVERAN si INDEPENDENT si numele limbii si identitatii sale naționale e o chestiune interna in exclusivitate de competenta sa, terțe state n-au dreptul de a se amesteca, de a cere revizuiri, modificări, interziceri, negocieri, cedări etc.. Integrarea europeana se face in baza Acordului de Asociere (AA) intre UE (28 de state) si RM - acord care garantează independenta, suveranitatea, inviolabilitatea frontierelor si integritatea teritoriala a R.Moldova. Romania a semnat si a ratificat AA si s-a obligat sa-l respecte si, deci, n-are cum sa-l dea la o parte si sa ceara INTERZICEREA, eliminarea numelui de "limba moldoveneasca" in Constituția RM si substituirea ei prin "unica stăpână - limba română" si pe teritoriul suveran al R.Moldova. Asta ar însemna DREPTURI EXCLUSIVISTE SUPERIOARE de DOMINAȚIE, de "frate mai mare" a limbii oficiale a statului Romania peste limba oficiala a unui stat independent, egal in drepturi cu statele lumii, inclusiv cu Romania, adică nimic altceva cedat o tentativa de DISCRIMINARE si SUBJUGARE NATIONALA a R.Moldova, de lipsire de drepturile sale, garantate oricărui stat independent de către legislația internațională. Ceea ce a fost cândva posibil in dictaturile ultranaționaliste, expansioniste si șoviniste ale Romaniei - nu mai este posibil in Europa democratica, libera si unita. LIBERTATEA, DREPTURILE limbii oficiale a Romaniei se termina la granița intre cele doua state, unde încep drepturile si libertatea limbii oficiale constituționale moldovenești a R.Moldova. Încercările de a impune limba română pe teritoriul R.Moldova - "la pachet" cu Acordul de Asociere si integrarea europeana n-au sorti de izbândă - nici la Bruxelles si nici la Chisinau. Ele, ca bumerangul, se pot intoarce înapoi si demonstra cat de retrograd si nedemocratic poate fi statul UE Romania, mass-media si societatea sa civila.

-1 (3 voturi)