Telegrafic, despre ce se mai petrece în Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce, la noi, G. Oprea pierdea titlul de doctor obţinut în mod fraudulos, iar succesorul său, cunoscut ca Apud Tobă, demisiona din guvern, iată ce se petrecea în alte state europene:

      

Un militar britanic a fost arestat, vineri, sub acuzaţia că ar fi pregătit acte teroriste în Irlanda de Nord.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că nu va candida la scrutinul prezidenţial din noiembrie, ci la cel care se va ţine în 2021.

Emmanuel Macron, vedeta stângii franceze, a părăsit guvernul lui Manuel Valls şi se pregăteşte să-şi lanseze candidatura la Palatul Elysée.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a precizat că rezoluţia votată de Bundestag în iunie, prin care se recunoaşte genocidul armean, e o opinie pe care şi guvernul german o îmbrăţişează.

Ministrul de finanţe ceh, controversatul Andrej Babis, şi-a cerut scuze pentru o declaraţie recentă, cum că în al Doilea Război Mondial n-ar fi existat lagăre de concentrare pentru romi.

Responsabilul pentru primirea imigranţilor în Finlanda a spus că, în 2018, două treimi din centrele de primire vor fi închise, fiindcă numărul solicitanţilor de azil a scăzut foarte mult.

Autorităţile italiene au afirmat că, în ultima perioadă, numărul de refugiaţi salvaţi zilnic în Mediterană depăşeşte „pragul” de două mii.

După ce a împuşcat doi poliţişti şi un trecător în cartierul Christiania din Copenhaga, un traficant de droguri danez, născut în Bosnia, a fost rănit mortal, aşa încât Amaq, agenţia oficială a jihadiştilor, l-a trecut în rândul „oştenilor califatului”.

Prim-ministrul portughez a prezis că deficitul bugetar va fi în 2016 sub 2,5%, după ce anul trecut s-a ridicat la 4,4%, creând riscul unor sancţiuni din partea Comisiei Europene, care a iertat, până la urmă, Portugalia pentru deficit excesiv.

Cancelarul Austriei, Christian Kern, a declarat că se va opune semnării unui acord de liber schimb între UE şi Canada, chiar dacă negocierile sunt aproape de a fi încheiate.

Parlamentarii spanioli au votat împotriva învestirii unui guvern condus de Mariano Rajoy şi tot mai multă lume vorbeşte despre organizarea unui nou scrutin, al treilea în mai puţin de un an.

Presa din Suedia a dezvăluit că guvernul se pregăteşte să reintroducă serviciul militar obligatoriu, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Liderul socialiştilor maghiari, Molnár Gyula, a anunţat că şi partidul său va vota, la referendumul convocat de Orban Viktor, împotriva unor cote de refugiaţi impuse de Consiliul European, deşi până acum zicea că nu sprijină poziţia premierului conservator.

Irlandezii au informat Comisia Europeană că vor contesta decizia prin care li se cerea să solicite de la Apple 13 miliarde de euro, drept compensaţie pentru regimul privilegiat de taxe de care a beneficiat firma americană.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a întâlnit cu Mustafa Akinci, liderul ciprioţilor turci, dar declaraţiile pentru presă nu sunt deloc încurajatoare, reconcilierea părând să fie un obiectiv îndepărtat.

O mie de judecători polonezi au acuzat guvernul de la Varşovia că politizează justiţia.

Geert Wilders, cel care, în anii trecuţi, şantaja guvernul olandez, pe tema intrării României în Schengen, are acum un nou obiectiv politic, şi anume de-islamizarea ţării: e primul în sondajele de opinie.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite