Teroarea continuă în Belarus: Valuri de percheziţii, arestări şi condamnări. Victimele sunt jurnalişti, activişti şi studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Regimul aflat la putere în Belarus continuă represiunea împotriva criticilor săi. Vineri, 11 studenţi şi un profesor au fost condamnaţi la închisoare după ce au manifestat împotriva violenţelor, iar şase jurnalişti jurnalişti au fost arestaţi în urma unor percheziţii la domiciliile lor.

Conform ONG-ului Viasna, care militează pentru apărarea drepturilor omului, zece studenţi şi un profesor din Minsk au fost condamnaţi la doi ani şi jumătate de închisoare pentru „încălcarea gravă a ordinii publice”. Un al 11-lea student a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru acelaşi capăt de acuzare. Toate aceste persoane au fost arestate după ce au participat la manifestaţii împotriva regimului Lukaşenko. Viasna i-a inclus printre „deţinuţii politici”.

Procurorul regimului a susţinut că „protestele din universităţi vizau o revizuire a rezultatelor alegerilor prezidenţiale pentru că ele nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană şi Statele Unite”.

„Nu am manifestat împotriva autorităţilor, ci împotriva violenţei. Suntem noua generaţie, una a toleranţei şi libertăţii, suntem viitorul acestei ţări”, s-a apărat studenta Anastasia Bulibenko.

„Aceste opt luni de închisoare nu au putut să mă facă să-mi schimb opinia, ultimul meu cuvânt este libertate”, a declarat la rândul ei Iana Orobeiko.

Studenţii s-au aflat în fruntea protestelor anti-Lukaşenko, iar mulţi dintre ei s-au confruntat cu represiunea acestui autointitulat preşedinte ţinut în braţe de Moscova. Conform Amnesty International, sute de studenţi au fost arestaţi şi condamnaţi la amenzi aspre în urma protestelor desfăşurate anul trecut în Belarus, iar peste 150 au fost exmatriculaţi.

De peste un an încoace, Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei”, se dedă unei represiuni dure, care a vizat iniţial opozanţi politici şi contracandidaţi la alegerile prezidenţiale din august anul trecut, apoi contestatari ai autointitulării sale ca preşedinte.

Dacă Lukaşenko, aflat la putere de aproape 27 de ani, susţine că a câştigat categoric alegerile, opoziţia, sprijinită de UE şi SUA, afirmă că liderul de la Minsk a fraudat şi manipulat rezultatele în favoarea sa, aşa cum a făcut şi în celelalte rânduri când s-a declarat preşedinte. Reticent iniţial în a-l susţine pe Lukaşenko, preşedintele rus Vladimir Putin a decis până la urmă să-l susţină, inclusiv cu armata în caz de nevoie.

În paralel cu condamnarea studenţilor, serviciile de securitate ale lui Lukaşenko au efectuat percheziţii în domiciliile a 18 jurnalişti independenţi. Cel puţin trei dintre ei au fost arestaţi. Printre jurnaliştii vizaţi de percheziţii figurează directorul Radio Svoboda Valentin Jdanko.

„Rând pe rând, regimul distruge toate instituţiile de presă care au îndrăznit să spună adevărul despre ceea ce se petrece în Belarus”, a reacţionat vineri Svetlana Tihanovskaia, principala contracandidată a lui Lukaşenko în alegerile de anul trecut şi considerată adevărata câştigătoare a scrutinului. Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania imediat după ce Lukaşenko a pretins victoria.

ONU: O „represiune inacceptabilă”

Săptămâna trecută, regimul Lukaşenko a blocat accesul la Naşa Niva, un site al opoziţiei, şi a efectuat percheziţii la organizaii de presă independente şi regionale.

Percheziţii au mai avut loc miercuri la aproximativ 15 ONG-uri, iar zece membri ai lor au fost arestaţi, potrivit Viasna.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelat, a denunţat o „represiune inacceptabilă”, în timp ce Uniunea Europeană a denunţat vehement o campanie de „reducere la tăcere a tuturor vocilor disidente”.

Marţi, în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko a cerut „aducerea în faţa justiţiei a ONG-urilor murdare” care răspândesc, potrivi lui, „teroarea”.

Ca răspuns la teroarea dusă de Lukaşenko împotriva propriului popor, Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale au impus sancţiuni contra unor membri de rang înalt ai regimului său şi sectoare economice cheie ale Belarusului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite