Europa

articolul anterior articolul urmator

Teroarea loveşte din nou. Spania este îndoliată, Europa îşi plânge neputincioasă morţii

29
18 Aug 2017 10:35:35
Cristian Unteanu
Atac terorist în Barcelona / FOTO EPA / 17 aug 2017
Atac terorist în Barcelona / FOTO EPA / 17 aug 2017

ISIS a lovit din nou, necruţător şi sângeros. La câteva ore după atentat, Amaq News Agency, agenţia care de regulă difuzează mesajele teroriştilor islamişti în care apar revendicările atentatelor, i-a numit pe teroriştii de la Barcelona drept „Soldaţi ai Islamului“:

Cei care au înfăptuit atacul de la Barcelona sunt soldaţi ai Statului Islamic şi au dus la capăt această operaţiune ca răspuns la chemarea ca statele membre ale Coaliţiei să fie luate la ţintă“.

Imediat apoi, era publicată o altă imagine, poster chemare la violenţă, întărind mesajul conducerii operative a ISIS, dat în urmă cu mai mult timp, cel în care se enumerau diverse tehnici de a comite acte teroriste în cadrul noului stil „low-cost terrorism“ printre care se numără, în ultimele luni, procedeul favorit şi cu rezultatele cele mai spectaculoase, anume folosirea unei maşini lansate cu viteză în grupuri de oameni, de preferinţă turişti, în principalele oraşe simbol din ţările care fac parte din „Coaliţia împotriva terorii“.

Imediat, pe siturile islamiste şi ale simpatizanţilor din Europa şi din întreaga lume a urmat un val de mesaje de felicitări pentru organizatorii masacrului, consideraţi adevăraţi eroi-martiri ai Islamului şi promiţând continuarea acestui gen de acţiuni împotriva „tuturor statelor care fac parte din Coaliţie, noii cruciaţi. Vorbind, cum vedeţi, despre „Teroarea justă“ şi anunţând că „Teroarea noastră va continua“!:

Conform tradiţiei ISIS, au fost atacuri anunţate cu mult timp înainte, cu avertismente precise asupra unei acţiuni iminente, mesaje venite cu luni, zile şi ore înaintea evenimentelor tragice de la Barcelona.

În luna mai a anului trecut, primul mesaj foarte serios venea prin intermediul Wafa Media Foundation, o grupare susţinătoare a Statului Islamic care vorbea despre o serie de atacuri ce urmează a fi organizate în Spania, dar şi în alte ţări unde este vorbită limba spaniolă. Mesajul este semnat de Abu Al-Baraa Ibn Malik:

„Religia şi credinţa noastră trăiesc în noi şi noi nici nu ştim măcar cum arată ei şi nici nu ştim dacă sunt sau nu de origine europeană. Vor fi ucişi în oraşele lor, aşa cum am plănuit, exact în acelaşi mod în care ne-au ucis familiile... Ei trebuie să înţeleagă că războiul (împotriva noastră) nu ne va opri în a-i ucide, asta dacă nu vă opriţi în a ne invada pământurile şi omorî familiile... Vom ucide fiecare spaniol necredincios dacă-l vom găsi undeva pe pământurile noastre şi dacă nu reuşim să facem asta acolo, aduceţi-vă aminte că bărbaţii şi femeile care urmăresc acest mesaj sunt cetăţeni din Spania şi din toate teritoriile unde se vorbeşte spaniola“.

În luna februarie a acestui an, „Daily Star“ publica, în exclusivitate, date dintre-un raport guvernamental britanic în care se afirma că există o ameninţare directă şi credibilă privind atacuri teroriste cu camion sau autovehicul îndreptate împotriva turiştilor din Spania, nominalizând şi două zone anume: Costa del Sol şi Costa Brava. Raportul afirma şi că ISIS lansase deja o campanie de angajare de traducători de limba spaniolă, sugerând existenţa unui interes de a atrage „luptători străini“ din ţări vorbitoare de spaniolă. Iar David Videcette, fost ofiţer în Metropolitan Police, specializat în anti-terorism şi parte a grupului de anchetă privind atentatele de la Londra, spunea la începutul acestui an că Spania „se află în faţa unui risc deosebit de ridicat“, iar ţintele vor fi grupurile de turişti în perioada verii, fie pe plaje, fie în oraşele-destinaţii turistice tradiţionale. „Este foarte posibil ca ISIS să planifice un atac în Spania... şi vor să atace direct ţările unde se află turişti“, spunea el în interviul pentru „Daily Star“. Iar cotidianul EL MUNDO, acum câteva luni, cita surse spaniole de nivel înalt din zona anti-teroristă care au vorbit despre mesaje schimbate pe pe internet, în special pe reţelele sociale din Spania, între simpatizanţii islamişti jihadişti: „Conţinutul acestor mesaje spune în mod repetat acelaşi şi acelşi lucru: Atacaţi, atacaţi, atacaţi. Trebuie să facem ceva. Ce trebuie oare să vi se mai întâmple pentru a trece la acţiune?“. Mai difuzau şi acest mesaj extrem de precis şi grav, ameninţare directă la Occident, făcută de un luptător al ISIS. O puteţi urmări aici.

Pe 30 iulie, apărea pe reţelele de socializare un mesaj avertisment: „Vom face tot ceea ce este necesar pentru a implanta Califatul în Al-Andalus (Spania, n.n).

Iar „filiera marocană“ era de mai mult timp suspectată de pregătirea unui atentat major, mai ales după arestarea, în luna noiembrie a anului trecut, la Madrid şi Barcelona, a două persoane „care erau gata pregătite şi aşteptau ordinul de atac... find coordonaţi şi controlaţi direct de ISIS“, după cum afirma un purtător de cuvând al Ministerului spaniol de Interne:

„E vorba de două persoane pe deplin integrate în ISIS, urmându-le în mod exact instrucţiunile şi planurile de acţiune... Erau şi foarte activi pe Internet şi pe reţelele sociale în scopul de a radicaliza şi a recruta noi simpatizanţi“.

Repet, unul dintre cei doi jihadişti a fost arestat la Madrid, iar celălalt la Roda de Ter, în provincia Catalunia, la doar o oră de condus cu maşina de capitala provinciei. În acel moment, autorităţile se declarau „în stare de pre-alertă în raport cu posibila comitere de atentate împotriva Spaniei“.

Avertismente în serie, acţiuni multiple ale serviciilor de informaţii şi poliţiei spaniole, arestări succesive. Şi iată că nu a fost deajuns pentru a preveni o tragedie enormă. Din nou, s-a dovedit că acest „low-cost terrorism“ poate reprezenta o primejdie mortală, oricând, oriunde. Şi pentru oricare dintre ţările membre ale „Coaliţei împotriva Terorismului“, deci inclusiv pentru România.

Din nou, se dovedeşte că primejdia pe care o reprezintă terorismul islamic nu poate fi nicidecum subestimată. Dimpotrivă, ea este acum la un nivel superior, tocmai datorită intensei deplasări de forţe de pe fronturile de luptă din Siria, folosind clasicele „reţele de fugă“, una dintre ele fiind extrem de importantă şi activă în acest moment prin ţările Maghrebului, având în capătul său european sprijinul celulelor pre-poziţionate, dar şi al multora dintre cetăţenii de origine maghrebiană din ţările europene.

Este oare nevoie de o reţea europeană de răspuns, o Agenţie europeană de informaţii dublată de o legislaţie europeană care să permită şi constituirea unei forţe multinaţionale de răspuns, cu specializare exclusiv anti-teroristă care să acţioneze pe teritoriul european, dar şi să-şi poată asuma misiuni de tipul „out of area“? Asta inclusiv prin folosirea, la nevoie, a tuturor capacităţilor militare ale UE/NATO din Mediterana pentru acţiuni decisive împotriva reţelelor de traficanţi şi a bazelor lor de lucru din diferite ţări din Maghreb. Până nu vom avea un răspuns practic la această întrebare, vom trăi în continuare în climatul de teamă şi nesiguranţă de acum, cu singura certitudine că reţelele teroriste pot circula liber, pot schimba mesaje, pot transfera bani, pot efectua operaţiuni comerciale sub nasul unor autorităţi blocate de o legislaţie care nu ştie încă cum să echilibreze protecţia drepturilor omului cu nevoia de a asigura viaţa propriilor cetăţeni. Deocamdată sunt multe eşecuri. Iar rezultatul previzibil, acum, mâine sau în lunile care urmează, va fi logica măsură de răspuns care va pune în scenă acţiuni violente ale extremei drepte şi neo-naziştilor ca noii „vigilantes“ care fac ordine acolo unde instituţiile tradiţionale ale statului îşi dovedesc lipsa de competenţă sau sunt depăşite de situaţie. Între timp, vă rog studiaţi cu maximă atenţie această hartă:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

cetiri
18.08.2017, 11:33:17

Spaniolii si-au dorit foarte mult stoparea turismului cu straini

+3 (7 voturi)
Papa Raţă
18.08.2017, 11:44:55

raz,dva,tri, cetâre, piati...- uNul, - vece în uNul, și încă nu i se vede ,,capul,, p.s. am vrut să zic zece dar.. mă abțin

+2 (4 voturi)
Mihaita Sandu
18.08.2017, 11:37:29

Să-i multumim damei Merkel pentru culoarea roșie. Ăștia cu etnobotanice s-au mutat în vest?

+2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
18.08.2017, 11:39:30

Comentariu considerat abuziv.

cetiri
18.08.2017, 11:42:21

Dupa parerea mea terorismul isi trage seva din policile europene. Ce nu se intelege e ca indoctrinarea cu minciuni naste intotdeauna repulsie. De exemplu daca europa ar fi invatat din fenomenul comunismului din romania. Comunismul roman s-a chinuit 40 de ani sa introduca in capul romanului o indoctrinare comunista bazata pe ateism. Deci o minciuna incomensurabila. Rezultatul ? Daramarea si stergerea comunismului din istorie. Exact acelasi principiu functioneaza si in doctrina proeuropeana care este o minciuna mult mai mare ca comunismul.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările