Teroarea regimului Lukaşenko: Medicii, reprimaţi în pofida pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un medic din Belarus privind pe fereastra unui spital FOTO EPA-EFE
Un medic din Belarus privind pe fereastra unui spital FOTO EPA-EFE

În pofida faptului că Belarusul se confruntă cu pandemia de COVID-19, Aleksandr Lukaşenko se răfuieşte cu medicii care nu sunt de acord cu el. Peste 250 de medici au fost amendaţi sau arestaţi în Belarus de la începutul protestelor anti-Lukaşenko, iar unii dintre ei au fost grav bătuţi după gratii.

Lupta împotriva COVID-19 întâmpină dificultăţi mari în Belarus. Ţara situată între Rusia şi Uniunea Europeană se confruntă cu mai multe provocări, de la lipsa resurselor adecvate de îngrijire până la o cantitate redusă de vaccinuri anti-COVID-19. Dar, în loc să soluţioneze aceste probleme, preşedintele Aleksandr Lukaşenko adânceşte criza persecutând cadrele medicale care îndrăznesc să se opună politicilor sale.

Potrivit Fundaţiei de Solidaritate Medicală din Belarus, peste 250 de medici au fost demişi sau arestaţi de la începutul protestelor anti-Lukaşenko, care au izbucnit în contextul alegerilor prezidenţiale din august anul trecut din Belarus. Unii dintre medicii au fost bătuţi grav de forţele de securitate ale lui Lukaşenko. În plus, peste 70 de medici au fost demişi în ultimele luni, în timp ce opt studenţi la medicină au fost exmatriculaţi doar pentru simplul fapt că s-au exprimat împotriva regimului. De asemenea, şapte medici au fost condamnaţi la închisoare pentru că au participat la proteste.

Medicii nu sunt persecutaţi doar pentru că se opun unui regim autoritar, ci şi pentru că denunţă felul în care acesta gestionează pandemia de COVID-19. Este şi cazul lui Vladimir Martov, fost şef al unei unităţi de terapie intensivă de la un spital din oraşul Vitebsk, în nordul Belarusului.

„Aproape zilnic primim informaţii despre concedieri sau neprelungiri ale contractului de muncă doar pentru lipsa acordului cu regimul”, spune Martov. „Este evident că totul este politic”, iar tendinţa este „din ce în ce mai gravă”, subliniază el.

Represiunea afectează vaccinarea anti-COVID-19

Vladimir Martov afirmă că represiunea afectează vaccinarea anti-COVID-19 şi combaterea pandemiei. El critică totodată autorităţile pentru faptul că nu au oferit explicaţii în legătură cu vaccinul pus la dispoziţie populaţiei, ceea ce a sporit sentimentul de neîncredere.

Campania a fost lansată „în mod neprietenos, cu un set de directive”, relevă Martov.

Belarusul foloseşte Sputnik V pentru imunizarea populaţiei anti-COVID-19. Cu toate că este promovat intens de preşedintele rus Vladimir Putin, un susţinător al regimului Lukaşenko, Sputnik V este privit cu neîncredere chiar şi de ruşi.

„Sputnik a fost introdus forţat în Belarus, fără documente medicale, ci cu sloganuri conform cărora Rusia este cea mai bună prietenă a noastră”, a explică Martov, denunţând „o mişcare pur politică”.

Andrei Vituşka, medic specialist în terapie intensivă, evocă la rândul lui „o lipsă de emoţie” în privinţa vaccinării.

Cabinetul premierului belarus şi Ministerul belarus al Sănătăţii au refuzat să comenteze pe acest subiect, relatează Politico.

Înainte să accepte loturile de Sputnik V oferite de Putin, Lukaşenko a negat existenţa pandemiei de COVID-19, calificând-o drept o „psihoză în masă”. El a recomandat ca antidot la infecţiile cu SARS-CoV-2 vodca, hocheiul pe gheaţă sau munca pe câmp, în special la volanul unui tractor. S-a râzgândit după ce el însuşi s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Apoi Lukaşenko a spus că pandemia este o pedeapsă divină împotriva omenirii pentru lipsa sa de respect faţă de natură. „Dumnezeu, probabil, ne-a pedepsit cu acest coronavirus pentru comportamentul nostru lipsit de respect faţă de natură. Dacă nu vom avea o relaţie armonioasă cu natura, nu vom fi sănătoşi, iar copiii noştri vor trăi în mizerie”, a spus Aleksandr Lukaşenko, care se menţine deja de 27 de ani la putere inventând fel şi fel de tertipuri, mai ales constituţionale, aşa cum procedează şi Vladimir Putin în Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite