Test electoral pentru Angela Merkel. Alegeri regionale în trei landuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel are astăzi primul test electoral de la declanşarea crizei refugiaţilor: alegeri regionale în trei landuri, cu 13 milioane de alegători. În ultima zi de campanie electorală, Merkel a promis că va reduce afluxul de migranţi în Germania.

De altfel, potrivit sondajelor, în două dintre landurile unde se votează azi, creştin-democraţii cancelarului riscă să piardă în faţa Verzilor şi social-democraţilor. Este de aşteptat şi o ascensiune a formaţiunii xenofobe Alternativa pentru Germania, deja prezentă în cinci dintre cele 16 Parlamente regionale.

Alegerile au o miză importantă pentru că, de rezultatul lor depinde şi modul în care vor decurge negocierile de joi, de la summitul Uniunii Europene, pentru găsirea unei soluţii în criza refugiaţilor.  

 Alegerile de duminică, din Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat şi Saxonia-Anhalt îi vor transmite un semnal clar Angelei Merkel, a cărei decizie de a menţine graniţele Germaniei deschise pentru refugiaţi au pus la grea încercare popularitatea formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

În ultima zi de campanie, sâmbătă, Merkel a declarat,  în faţa unei mulţimi de 1.400,  în oraşul Haigerloch, din sud-vestul ţării că vrea să reducă semnificativ numărul refugiaţilo.

Ea i-a luat în vizor pe aşa-numiţii migranţi economici şi a promis că îi va repatria mai rapid pe cei care nu au dreptul la azil.

Merkel şi-a apărat poziţia în ceea ce priveşte migraţia şi a explicat măsurile de integrare luate de autorităţi, la un miting din landul Baden-Wuerttemberg, în trecut un fief al CDU.

“Cred că putem spune că ne aşteptăm ca refugiaţii să accepte aceste oferte. Aceasta este o obligaţie, nu o opţiune”, a spus Merkel, referindu-se la eforturile recente de a le preda migranţilor limba germană şi de a le oferi locuri de muncă.

Potrivit sondajelor de opinie, CDU şi partenerii săi de coaliţie, SPD (social-democraţi) ar putea suferi lovituri grele la alegerile de duminică, în timp ce populiştii de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vor obţine mandate în toate cele trei legislative regionale.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, liderul SPD, a declarat că o rată mare de participare la scrutin este crucială pentru a opri ameninţarea reprezentată de ascensiunea formaţiunilor naţionaliste. Circa 13 milioane de persoane sunt chemate la urne în total.

“Avem o ascensiune în toată Europa, din păcate şi în Germania, a partidelor naţionaliste. Cu toate acestea, mâine (duminică – n.r.) vom vedea clar că majoritatea alegătorilor vor vota pentru partidele democratice”, a spus politicianul.

“Nu este cazul ca cineva să fie alarmat. Avem o atitudine clară că susţinem solidaritatea şi nu ne vom schimba poziţie din cauza extremiştilor de dreapta ce reprezintă circa 10%”, a adăugat el.

Totul e posibil

Pentru Uniunea Creştin Democrată, duminică e posibil orice. Este posibilă o catastrofă absolută, dacă formaţiunea nu se va mai clasa pe tradiţionalul loc întâi nici în Baden-Württemberg şi nici în Renania-Palatinat. Este posibil însă şi un succes răsunător dacă vor fi votaţi trei premieri de land creştin-democraţi, în loc de unul, ca până acum. Doar trei certitudini există în preziua scrutinului, potrivit DW:

1. Cu cât va fi mai mare absenteismul, cu atât va fi mai bun rezultatul AfD. Fiindcă protestatarii nemulţumiţi se duc la urne, pe când electoratul nemulţumit al partidelor mari tinde să stea acasă.

2. AfD nu va exercita nici săptămâna viitoare o influenţă în Germania, chiar dacă ar fi să obţină un sfert din voturi. Aceasta fiindcă nimeni nu e dispus să coopteze formaţiunea la guvernare. Şi este bine aşa.

3. Angela Merkel va mai fi cancelară şi săptămâna viitoare. Chiar dacă Uniunea Creştin Democrată va suferi o înfrângere zdrobitoare, nu există nici în partid şi nici în guvern un politician care să-i ia locul susţinut de majoritate. Dacă creştin-democrata Julia Klöckner va pierde algerile in Renania-Palatinat, formaţiunea va pierde încă o speranţă pentru viitor.

 Fostul redactor-şef al ziarului Bild, Michael H. Spreng spune că Merkel nu este interesată de anticiapte, şi nici nu va demisiona. Şi atunci nu mai există decât posibilitatea de a fi demisă în urma unui vot de neîncredere în Parlament, dar nu crede într-un astfel de scenariu. Şi asta pentru că nu există o majoritate parlamentară împotriva lui Merkel. „Va obţine încrederea Bundestagului, la nevoie, cu ajutorul altor partide. Merkel este într-o situaţie foarte dificilă şi în interiorul propriului partid, dar într-un viitor previzibil nu va fi alungată de la putere“, susţine Spreng.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite