The Economist: Londra a ales „modelul turcesc” post Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Boris Johnson are dese momente de confruntare cu UE, după Brexit
Premierul britanic Boris Johnson are dese momente de confruntare cu UE, după Brexit

Relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană, după ieşirea din Piaţa Comună,  s-a dovedit a fi mai apropiată de ce pe care o are Ankara cu Bruxelles-ul, scrie publicaţia The Economist.

 După Brexit, Regatul Unit a decis să urmeze calea Ankarei adoptând o poziţie combativă faţă de supremaţia Uniunii Europene. Viaţa la Bruxelles a devenit foarte interesantă pentru diplomaţii britanici. Înainte de Brexit, aceştia trebuie să fi avut răbdare să discute despre politici atât de complexe şi plictisitoare. Acum descoperă că este mai util să-ţi arăţi dinţii. De la plecarea sa efectivă din Uniunea Europeană, la începutul acestui an, guvernul britanic s-a contrat cu foştii săi parteneri, scrie „The Economist“ . 

Mai întâi, guvernul Boris Johnson a început prin a nega statutul de ambasador al trimisului UE la Londra, apoi a anulat unilateral părţi din protocolul Irlandei de Nord prevăzute în acordul Brexit, declanşând furia Comisiei Europene. În culise, parlamentarii britanici îşi acuză omologii europeni de naţionalismul vaccinului, deoarece UE a impus controale asupra exporturilor de doze fabricate în Europa. Pe măsură ce a părăsit UE, Marea Britanie a ştiut că va avea de ales: să semene mai mult cu Elveţia sau cu Turcia? Elveţienii, care au făcut o reţea complexă de acorduri cu UE, se arată deranjaţi când UE îşi bagă nasul în afacerile lor, dar ajung să accepte întotdeauna intruziunea.

 Relaţia cu Turcia este mult mai simplă: o uniune vamală permite mărfurilor să circule relativ liber. Dar asta nu împiedică guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să atace europenii cu orice ocazie. Theresa May, prim-ministru din 2016 până în 2019, ar fi fost mai înclinată către realismul elveţian. Însă succesorul doamnei May, Boris Johnson, un mândru descendent al unui ministru otoman, a preferat o abordare în linia turcă. El a scos Marea Britanie din UE şi a încheiat un acord de liber schimb destul de superficial cu Uniune, Boris Johnson vede Europa ca un rival, iar diplomaţii săi îi urmează exemplul. 

După încheierea negocierilor privind Brexit, ameninţările de a rupe acordurile deja convenite au fost frecvente. Este o tactică pe care oficialii UE care negociază cu Turcia o recunosc, având în vedere ameninţările repetate ale lui Erdogan de renunaţa la acordul cu UE privind refugiaţii. Turcia joacă acestă carte de mult timp. În schimb, Marea Britanie încă experimentează. 

De la Toblerone la rahatul turcesc

În Europa geografia este destin. Elveţia îşi rezolvă dezacordurile printr-o negociere constantă cu UE, tranzacţionând totul, de la libera circulaţie a persoanelor până la secretul bancar, într-un ciclu nesfârşit de discuţii. Fiind o ţară mică, fără ieşire la mare, în inima continentului european, se pretează la un compromis ursuz. Turcia se află într-un loc mult mai incomod. Considerată nu destul de europeană de cei de la Bruxelles, este simultan prea mică pentru fi o provocare, dar prea mare pentru a fi ignorată.

 Şi Matea Britanie se află într-o asemena poziţie. Acest lucru reprezintă  o problemă pentru UE. Spre deosebire de Elveţia, atât Marea Britanie, cât şi Turcia sunt parteneri militari, nu doar parteneri economici. Ambele sunt membre NATO. Cele mai presante probleme strategice ale UE, inclusiv o Africa de Nord instabilă şi o Rusie care interferează, vor fi rezolvate mai uşor dacă Turcia şi Marea Britanie sunt de partea sa.

Cu toate acestea, s-ar putea dovedi şi mai dificil pentru UE să stabilească o relaţie constructivă cu Regatul Unit decât cu Turcia. În definitiv, UE este mai puţin interesată de soarta Turciei, atât timp cât rămâne stabilă. În schimb, în cuplul Marea Britanie - UE, fiecare are nevoie de celălalt pentru a răspunde crizelor, deşi niciuna nu o va admite vreodată”, Dar, cei care speră la o relaţie plictisitoare nu prea au noroc, concluzionează revista britanică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite