Europa

articolul anterior articolul urmator

The Guardian, despre cei 10 milioane de europeni demonizaţi de populişti: „Fără voce, fără viitor“

8
23 May 2019 13:28:54
Autor: George-Andrei Cristescu
Copii din Pata-Rât FOTO AFP/Daniel Mihailescu
Copii din Pata-Rât FOTO AFP/Daniel Mihailescu

Cei 10 milioane de romi de pe continentul european sunt prost reprezentaţi, într-o perioadă în care forţele populiste încearcă să demonizeze anumite comunităţi, scrie The Guardian.

Pata-Rât se află la doar câţiva kilometri lângă Cluj-Napoca, în nord-vestul României, dar pare la ani lumină distanţă de străzile cochete şi arhitectura barocă a centrului oraşului transilvănean. Aici sunt depozitate în cantităţi enorme gunoaiele şi resturile menajere ale oraşului şi regiunii şi aerul înţeapă din cauza mirosului de deşeuri.

Aproximativ 1.800 de oameni trăiesc în Pata-Rât, aproape toţi fiind romi, locuind în condiţii improprii şi deprimante, într-o tabără improvizată, lângă groapa de gunoi. Mulţi au fost daţi afară din locuinţele improvizate din oraş şi forţaţi să stea în barăcile înghesuite ale taberei.

Linda Zsiga, o femeie romă în vârstă de 37 de ani care a petrecut mai mulţi ani locuind în Pata-Rât, după ce ea şi familia sa au fost evacuaţi din locuinţele în care stăteau în centrul Clujului, în 2010, duce o campania pentru a închide locul şi a-i muta pe cei care stau aici în locuinţe sociale din oraş. Până acum, ea nu a avut mare succes, în ciuda promisiunilor venite de la guvern şi a presiunii din partea insituţiilor europene.

„Nimeni nu merită să trăiască aici“, a spus femeia, arătând înspre groapa de gunoi. „Când locuiam aici, nici nu puteam deschide geamurile în propria mea casă, din cauza mirosului. Toţi cei care au nevoie de locuinţe sociale ar trebui să le poată obţine“.

Zsiga voia să participe la alegerile europarlamentare din acest weekend, drept candidat pentru o coaliţie de stânga proaspăt formată, dar grupul nu a reuşit să adune cele 200.000 de semnături necesare ca un partid să fie înregistrat în România. În toată Uniunea Europeană, există doar un număr mic de candidaţi romi şi chiar mai puţin sunt aleşi.

Pata-Rât este doar unul dintre cazurile care amintesc de condiţiile de sărăcie în care milioane de romi trăiesc. Deşi au fost făcute ceva progrese în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi la serviciile de sănătate în ultimii zece ani, în multe părţi din Europa romii sunt izolaţi în ghetouri şi sunt ţintele discriminării.

Se crede că sunt aproximativ 10 milioane de romi în Europa, cam cât populaţia unei ţării europene medii, şi lipsa reprezentării acestei comunităţi este deosebit de alarmantă în special în vremuri în care forţele populiste duc o campanie din ce în ce mai agresivă de demonizare a romilor, în multe ţări.
În Franţa, la începutul acestui an, grupuri de justiţiari au atacat romi în Paris, după ce mai multe informaţii false spuneau că aceştia răpesc copii. În Italia, una dintre primele decizii ale ministrului de Interne de extremă-dreapta, Matteo Salvini, a fost iniţierea creării unui registru pentru romi. În Ungaria, un partid de extremă-dreapta proaspăt format i-a îndemnat  pe susţinătorii săi să lupte împotriva „infracţiunilor comise de ţigani“.

În ţările din Europa Centrală şi de Est, precum Slovacia, Ungaria şi România, mulţi romi trăiesc în condiţii mizerabile, similare cu cele de la Pata-Rât, izolaţi în locuinţe dărăpănate de la marginea oraşelor şi deseori fără acces la educaţie şi la piaţa de muncă.

„Pentru a produce schimbări, este esenţial să ai oameni acolo unde deciziile sunt luate“, a spus Soraya Post, un europarlamentar din partea Iniţiativei Feministe a Suediei, care are origini rome şi a ajutat la organizarea unei săptămâni a romilor, la Bruxelles.

În România, unde sunt în jur de 1 milion de romi sau mai mult, nu există un partid de extremă –dreapta care să fie popular, dar există un ciclu permanent de discriminare, care se perpetuează din generaţie în generaţie. Au fost numeroase proiecte naţionale sau europene şi proiecte de finanţare pentru populaţia romă, dar fără consultări adevărate, acestea nu reuşesc să producă schimbări semnificative.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
23.05.2019, 13:39:28

Ba romii sunt bine reprezentaţi în parlamentul românesc de PSD. Romi au fost Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta (rudar corcit cu evrei), Marean Vanghelie, Abramburica, mulţi, foarte mulţi, prea mulţi. Deci, ţiganii au fost permanent la conducerea României. De ce sunt săraci? Păi întrebaţi PSD, partidul sărăcimii, hoţilor şi...ţiganilor....

+4 (6 voturi)
Stanila Ion
23.05.2019, 13:51:23

Mai intai, denumirea etniei in l. romana este tigan-tigani, in limba lor isi pot spunr cum vor. Tov. Neulander-Roman, originar de pe malul Iordanului, a introdus "oficial" cuvantul iin l. romana. De curiozitate puneti mana pe dictionare si vedeti daca le mai spune cineva asa. In al doilea rand de "situatia" lor se fac vinovati in primul rand ei si, mai ales, cei care s-au emancipat si nu fac nimic ptr.emanciparea neamului lor. Uitati-va in jur si o sa vedeti ingineri, profesori, artisti, medici din neamul lor. Romanii au o vorba": "tiganul ajuns imparat mai intai pe tatal sau l-a spanzurat"....

+4 (4 voturi)
Lucifer
23.05.2019, 15:03:41

Aşa este, Roman ca ministru de externe a făcut propunerea ca ţiganii să fie numiţi romi, iar primul-ministru Isărescu a acceptat-o.

+1 (1 vot)
. UnOarecare
23.05.2019, 14:48:10

Nu le-a iesit cu musulmanii Acum incearca cu ci**Ile "Saracii mei minoritari",Ganditi-va la ei.

+1 (1 vot)
gigel gigescu
23.05.2019, 15:50:24

tampitii astia de la The Guardian se intreaba daca tiganii muncesc sau platesc vreun impozit? eu, daca nu am casa, stau pe strada. nimeni nu imi da locuinta sociala. de ce tiganilor sa li se dea? tiganii cersesc, fac trafic de droguri,d e carne vie, camata, fura, fac toate nenoricirile pamantului. nu platesc CASS 1 leu, dar, la urgenta, sunt primii si mai iau si medicii la bataie. sa ii ia englezoii sa ii integreze sa vedem daca reusesc. astia nu stiu nici sa munceasca, nici sa plateasca. stiu sa fure si sa minta. sa le aloce UE un teritoriu si sa isi faca acolo tara sau sa ii trimita in India, de unde au venit.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)