„The Guardian”: Mercenarii Wagner ies din umbră în contextul războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţ de recrutare pentru Grupul Wagner FOTO Telegram via The Guardian
Anunţ de recrutare pentru Grupul Wagner FOTO Telegram via The Guardian

Compania militară privată Wagner a trecut printr-o adevărată transformare în cele mai bine de cinci luni de război în Ucraina, devenind dintr-o organizaţie clandestină, învăluită în mister, într-una care nu şi mai ascunde luptătorii.

Nevoia acută a Rusiei de trupe pentru războiul din Ucraina scoate din anonimat grupul Wagner, despre care Moscova fie a susţinut că nu există, fie că nu are nicio legătură cu el. După ani buni în care a acţionat în culise în funcţie de interesele Moscovei, de la începutul agresiunii militare ruse în ţara vecină, Wagner nu mai constituie un mister pe câmpul de luptă. Mărturie stau panourile de recrutare instalate în oraşul Ekaterinburg, al patrulea ca mărime din Rusia, dar şi în alte câteva oraşe, constată jurnalistul Piotr Sauer, care acoperă pentru „The Guardian” războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Cu mesaje precum „Patria Mamă, Onoare, Sânge, Curaj. WAGNER” sau „Wagner 2022.org”, pare destul de limpede că acest grup care i-ar aparţine oligarhului Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, caută ruşi dispuşi să lupte în cel mai recent conflict armat iscat de conducerea lor.

„Se pare cã s-au hotărât să nu se mai chinuie să-şi ascundã existenţa. De-acum, toată lumea ştie cine sunt ei”, a declarat pentru „The Guardian” Denis Korotkov, un fost jurnalist la Novaia Gazeta aflat cu ochii pe mişcările mercenarilor Wagner.

Apărută în 2014 pentru a sprijini separatismul pro-rus din estul Ucrainei, Wagner a mai fost observată în Siria luptând de partea liderului de la Damasc, Bashar al Assad, un aliat al Moscovei, dar şi în alte zone fierbinţi de interes pentru Moscova.

Mercenarii Wagner au operat mereu într-un cadru semi-clandestin, deoarece companiile militare private sunt interzise în Rusia. Oficial, organizaţia nu există în Rusia, nefiind înregistrată aici. Însă luptă de zor pentru Moscova.

La sfârşitul lunii martie, serviciile britanice de informaţii susţineau că circa 1.000 de mercenari Wagner ajunseseră deja în Ucraina. De atunci, mai ales după ce Moscova şi-a concentrat ofensiva în estul ţării, rolul acestor mercenari pare să fi crescut considerabil. De pildă, se crede că au avut o contribuţie importantă la capturarea oraşelor strategice Popasna, în mai, respectiv Lisiceansk, în iunie, în cadrul bătăliei mai ample pentru cucerirea regiunii Lugansk. Zilele trecute, serviciile britanice au afirmat că mercenarii Wagner au luat parte la cucerirea uriaşei centrale electrice pe cărbune din Uglegorsk, în regiunea Doneţk.

Recunoaştere publică în Rusia

Isprăvile de acest tip i-au adus recunoaştere publică şi i-au crescut vizibilitatea în Rusia. În mai, un reporter de la televiziunea naţională a făcut aluzie la faptul că armata rusă are „propria orchestră” în Ucraina, o referire clară la grupul Wagner, al cărei nume este inspirat din celebrul compozitor german Richard Wagner. Proprietarul ei oficial, Evgheni Prigojin, a fost văzut în aprilie în estul Ucrainei. Recent, acesta a primit medalia de Erou al Federaţiei Ruse ca recompensă pentru „merite” obţinute în Ucraina. Dar cea mai importantă recunoaştere publică a mercenarilor Wagner a venit sub forma unui reportaj despre asaltul asupra centralei de la Uglegorsk apărut pe prima pagină a celui mai popular tabloid din Rusia, „Komsomolskaya Pravda”.

La rândul său, Wagner nu s-a sfiit să se laude pe propriul site cu succesele înregistrate în Ucraina: „Au eliberat deja Popasna, veniţi alături de noi ca să eliberăm întreg Donbasul! Participaţi la prima campanie de luptă alături de legende vii din industrie”, se arată într-unul dintre mesaje.

Grupul Wagner a lansat o campanie făţişă de recrutare pe canalele sale şi a înfiinţat centre regionale în peste 20 de oraşe din Rusia. Promite salarii generoase, de circa 3.800 de euro, mai mari decât cele armatei ruse. Contactaţi de „The Guardian”, unii recrutori au recunoscut apartenenţa la Wagner. Ba mai mult, unul dintre ei a trimis o listă cu condiţiile şi actele necesare pentru angajare, prima solicitare fiind să nu deţii cetăţenia unui stat membru NATO sau a Ucrainei. Recrutorul respectiv a scăpat o adresă din Molkino, o localitate din ţinutul Krasnodar unde se presupune că Wagner deţine o tabără de antrenament.

„Un corp comun şi coordonat”

Potrivit unor analişti militari, folosirea grupărilor de mercenari reflectă dificultăţile Rusiei în a-şi îndeplini obiectivele de război după ce a pierdut o parte semnificativă din forţa sa de luptă.

Marat Gabidullin, un fost comandant al Wagner, a declarat pentru „The Guardian” că încă din timpul misiunilor din Siria a existat o colaborare strânsă între acest grup şi Ministerul rus al Apărării.

Recent, în contextul războiului din Ucraina, portalul Meduza, interzis în Rusia, a descoperit că Ministerul rus al Apărării s-a angajat chiar într-o campanie de recrutare prin intermediul Wagner, adresată inclusiv deţinuţilor.

Mercenarii Wagner şi soldaţii ruşi încep să arate ca „un singur grup, coordonat”, observă Denis Korotkov.

Întrebat despre profesionalismul Wagner, Marat Gabidullin nu se declară impresionat.

„Chiar şi înainte de conflict, mai puţin de 30% din soldaţii Wagner erau adevăraţi profesionişti. În prezent, gruparea e compusă în mare parte dintr-o adunătură de amatori”, a spus fostul comandant Wagner pentru „The Guardian”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite