„The Observer“: Grupări mafiote poloneze şi italiene s-ar afla în spatele scandalului privind carnea de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de cal în lasagna Findus, rezultatul unei fraude de „dimensiuni internaţionle“ FOTO Reuters
Carnea de cal în lasagna Findus, rezultatul unei fraude de „dimensiuni internaţionle“ FOTO Reuters

Grupări mafiote poloneze şi italiene sunt suspectate că ar juca un rol major în scandalul privind carnea de cal descoperită în mai multe produse din Marea Britanie care ar fi trebuit să conţină carne de vită, relatează „The Observer“.

Surse apropiate Ministerului Mediului, Alimentaţiei şi Afacerilor Rurale şi Agenţiei pentru siguranţa alimentară (FSA) au declarat că burgerii de vită, lasagna şi celelalte produse contaminate cu carne de cal sunt rezultatul unei fraude care are o „dimensiune internaţională".

Secretarul de stat pe Mediu, Owen Paterson, din Marea Britanie a declarat că ancheta demarată după ce autorităţile au descoperit carne de cal provenită din România în loc de vită în lasagna marca Findus ar putea face parte dintr-o „conspiraţia internaţională” şi că se aşteaptă să se descopere şi alte produse din carne contaminate după ce primeşte rezultatele analizelor de laborator.

Enigma este cu atât mai mare cu cât anchetatorii au descoperit un „circuit comercial complex”, care implică mai multe companii şi ţări europene.

Mai mult de atât, experţi din industria sacrificării cailor au declarat pentru „The Observer“ că există dovezi că grupări mafiote poloneze şi italiene desfăşoară scheme frauduloase de milioane de euro pentru a substitui carnea de vită cu cea de cal în timpul procesării alimentelor. Există informaţii potrivit cărora veterinarii şi alţi oficiali care lucrează în abatoare şi fabricile alimentare sunt intimidaţi să eticheteze carnea ca fiind vită, când de fapt aceasta este o alternativă mai ieftină, precum porcul sau calul.

Atenţia se concentrează în prezent pe estul Europei, un furnizor major de carne de cal pentru Franţa şi Italia. O parte din carnea care a mers în Irlanda provine de la furnizori din Polonia, care exportă anual aproximativ 25.000 de cai pentru sacrificare. Surse din cardul industriei au sugerat pentru „The Observer“ că grupuri infracţionale care operează în Rusia şi statele baltice joacă un rol în comerţul fraudulos cu carne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite