Theresa May: Marea Britanie „riscă să rămână în UE” dacă acordul pentru Brexit nu este votat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May sustinand un discurs la Congresul Partidului Conservator de la Birmingham 2018  FOTO EPA-EFE

Premierul britanic, Theresa May, i-a avertizat pe parlamentarii „rebeli” din guvernul său aflat la guvernare că riscă să piardă puterea în faţă opoziţiei laburiste, conduse de Jeremy Corbyn, şi să rămână în UE, dacă nu îi susţin acordul pentru Brexit.

Unii dintre miniştri au presat-o pe Theresa May să amâne votul pentru acordul Brexit, pentru a evita o înfrângere sigură.

Premierul a avertizat însă că Marea Britanie va fi cu adevărat în ape nesigure dacă acordul este respins. De asemenea, ea a afirmat că Jeremy Corbyn nu ar avea o problemă să forţeze organizarea de alegeri anticipate, transmite Rador, cu referire la BBC.

 Legitimitatea Brexitului, contestată în instanţă de o mişcare pro-UE

O organizaţie anti-Brexit a contestat vineri în faţa justiţiei britanice rezultatul referendumului din 2016 privind Brexitul invocând „practici ilegale” şi fapte de „corupţie”, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

În faţa Înaltei Curţi din Londra, mişcarea anti-Brexit „UK in EU Challenge” a reamintit că „Vote Leave”, campania oficială în favoarea divorţului de UE, a fost sancţionată pentru încălcarea codului electoral, dar a evocat şi cazuri de „corupţie”.

„Să ne imaginăm că eu îi spun cuiva că îi voi da 5 lire dacă votează pentru mine sau că vor exista reduceri ale asigurării sale de sănătate, atunci votul care urmează nu poate fi considerat corect”, a pledat unul din avocaţii organizaţiei.

„UK in EU Challenge” estimează în aceste condiţii că validitatea rezultatelor referendumului din 23 iunie 2016, prin care britanicii s-au pronunţat în proporţie de 52% în favoarea Brexitului, poate fi pusă în discuţie.

Unul dintre avocaţii guvernului, James Eadie, a respins această argumentaţie, subliniind în special că soarta Brexitului este în prezent în mâinile Parlamentului britanic, care urmează să se pronunţe marţi asupra acordului de divorţ negociat cu Bruxellesul.

Nimeni nu poate „să anuleze legal declanşarea articolului 50” al Tratatului de la Lisabona, care a lansat procedura de ieşire din UE, a subliniat el. Recunoaşterea acestui drept ar însemna „depăşirea puterii legislativului”, a pledat avocatul.

„Membrii publicului trebuie să poată avea încredere în procedură şi în faptul că aceasta a fost realizată cu respectarea legii, departe de corupţie sau de practici ilegale”, a răspuns unul dintre avocaţii mişcării anti-Brexit.

Decizia curţii va fi anunţată luni, la ora 14.00 GMT, în ajunul votului istoric al deputaţilor privind acordul de Brexit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite