Europa

articolul anterior articolul urmator

Tinerii bulgari, înaintea alegerilor: împotriva minciunilor, pentru soluţii „verzi“

6
9 Jul 2021 15:33:23
Deutsche Welle
Susţinătoare ale alianţei "Bulgaria Democratică" (DB), din care face parte şi "Mişcarea Verde"
Susţinătoare ale alianţei "Bulgaria Democratică" (DB), din care face parte şi "Mişcarea Verde"

După eşuarea formării unui nou guvern, duminică au loc în Bulgaria alegeri anticipate. Tinerii bulgari vor să voteze pentru o nouă generaţie de politicieni, care să combată corupţia şi poluarea.

"Avem nevoie urgent de mai multă digitalizare, de reforma Justiţiei şi de majorarea pensiilor", explică Daniel Yanev. Bulgarul de 26 de ani locuieşte în Berlin. Cu toate acestea, a participat în vara lui 2020 la protestele anti-guvern din ţara sa de origine. "Nu pot să accept că Bulgaria nu-şi utilizează corespunzător potenţialul economic, rămânând astfel ca nivel de trai mult sub media comunitară", spune Yanev pentru DW. "Şi asta din cauza corupţiei omniprezente şi a modului în care dispar banii publici în Bulgaria."

Duminică, 11 iulie, bulgarii sunt chemaţi pentru a doua oară în acest an la urne, după ce a eşuat formarea unui guvern după alegerile din 4 aprilie. Din nou, tinerii bulgari, care au ieşit în stradă anul trecut, sunt decişi ferm să voteze pentru a genera în sfârşit schimbarea din temelii a acestui stat balcanic puternic afectat de corupţie. Chiar dacă, de data aceasta, pentru a vota sunt nevoiţi să-şi întrerupă concediile.

Daniel Yanev | Bulgaria Iniţiativa civică Şi tu minţi?

Daniel Yanev a înfiinţat platforma bulgară de verificarea datelor "Şi tu minţi?"

Împreună cu nişte prieteni, Daniel Yanev a creat platforma de fact-checking "Şi tu minţi?". În timpul campaniei electorale, platforma verifică afirmaţiile politicienilor şi publică online concluziile: folosesc sau nu aceştia afirmaţii false sau manipulative? "Pentru noi este deosebit de important să verificăm afirmaţiile privind domenii ca economia şi sănătatea", spune Daniel. "Informaţiile false pe aceste teme sunt deosebit de periculoase."

Daniel a decis deja cu ce partid va vota. Uneori se simte însă nesigur, din cauză că nici membrii partidului "său" nu spun mereu adevărul. "Munca la platforma 'Şi tu minţi?' mi-a dezvoltat gândirea critică."

Suferind de pe urma corupţiei

"Corupţia este cel mai mare flagel din ţara noastră", crede şi Boris Bonev. În 2015, el a înfiinţat împreună cu alţi tineri activişti ONG-ul "Salvează Sofia". Organizaţia are ca scop supravegherea şi criticarea politiciii primăriei şi administraţiei din capitala bulgară.

Boris Bonev - ONG Salvează Sofia

Boris Bonev a înfiinţat în 2015 împreună cu alţi activişti ONG-ul "Salvează Sofia"

"Salvează Sofia" şi Bonev, care a studiat la Paris economie şi managementul inovaţiei şi tehnologiei, vin mereu cu propuneri pentru transformarea Sofiei într-un oraş mai modern, inovator şi verde. În 2019, bărbatul de 33 de ani a candidat ca independent la primăria capitalei bulgare şi a primit peste 10% din voturi.

Lupta începe la Sofia

Victoriile opoziţiei la Budapesta şi Istanbul i-au demonstrat lui Bonev că demantelarea sistemelor corupte, precum cel creat în ultimii ani în Bulgaria de fostul premier Boiko Borisov, trebuie să înceapă în capitala ţării. "Lupta pentru Bulgaria începe la Sofia", crede Bonev.

Boiko Borisov I fost premier al Bulgariei

Boiko Borisov a fost premier al Bulgariei până la 12.05.2021

Potrivit ultimului indice internaţional al corupţiei dat publicităţii de Transparency International, corupţia la nivel guvernamental este o problemă pentru 90% dintre bulgari. "Oamenii s-au săturat să trăiască în cele mai murdare şi haotice oraşe ale Europei, cu un guvern care conduce prin corupţie, nu prin decizii înţelepte", adaugă Bonev.

Soluţii verzi

ONG-ul lui Bonev "Salvează Sofia" şi-a anunţat sprijinul pentru nouă candidaţi ai alianţei "Bulgaria Democrată" (DB). DB este o alianţă din care face parte şi "Mişcarea Verde". Prin accederea alianţei DB în Parlament după alegerile din aprilie 2020, Bulgaria are în premieră după anii 1990 deputaţi ecologişti. Cinci din cei nouă candidaţi ai DB susţinuţi de "Salvează Sofia" sunt reprezentanţi ai ecologiştilor bulgari.

Bulgaria | poluare la Sofia

Poluarea aerului face anual sute de victime la Sofia

"Organizaţia noastră este parte a aşa-numitului val verde din Europa", explică Bonev. El este convins că Bulgaria şi mai ales capitala Sofia au nevoie urgentă de soluţii verzi. "Lupta împotriva poluării aerului, care face anual sute de victime la Sofia, este una din priorităţile noastre majore. Celălalt obiectiv important este reducerea circulaţiei rutiere, ceea ce nu se poate realiza decât prin dezvoltarea unor alternative."

 

Infografică Victime ale poluării aerului

Morţi premature din cauza poluării aerului în 2015 - la suta de mii de locuitori

În căutare de alternative este şi activistul de 26 de ani Daniel Yanev. El crede că Bulgaria are nevoie de o nouă generaţie de politicieni - moderni, tineri şi independenţi: "La alegerile din 11.07.2021 sprijin candidaţi care sunt experţi în domeniile lor şi fără un trecut dubios". Astfel de oameni ar fi necesari, în opinia lui Yanev, nu doar în politica bulgară, ci şi pentru economia acestui stat membru al UE.

Alexandar Detev - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

pathfinder
9.07.2021, 20:50:39

--- pentru soluţii „verzi“ --- Mai, mutarea poluarii in afara oraselor, nu inseamna "solutii" verzi. Ci doar un randament mai scazut al transferului de energie. Asta pentru ingineri, ONG-istii pot sa dezbata intre ei ca pr0stovanii pana nu mai pot.

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
9.07.2021, 21:50:09

Comentariu considerat abuziv.

Iosif66
9.07.2021, 22:44:21

In prima poza apar doua tinere care se apropie de 60 de ani,cu ele ONG-ul asta ciudat va schimba Bulgaria.

0 (2 voturi)
Iosif66
9.07.2021, 22:46:23

Una dintre ele seamana cu Ciolos.

-1 (3 voturi)
Om liber
10.07.2021, 11:17:02

Iosif66 Chiar mi-as dori sa iasa tinerii bulgari la putere ca sa-mi confirme inca o data ca lacomia si hotia nu au varsta.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările