Europa

articolul anterior articolul urmator

Tony Blair ar putea câştiga o avere în urma unui parteneriat cu Albania

0
20 May 2013 12:58:24
Autor: Bianca Andrieş
Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair
Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair

Fostul premier britanic Tony Blair a acceptat un acord de consiliere a noului guvern din Albania, ţară care doreşte să adere la UE şi care urmăreşte să aplice reforme pe piaţa muncii. Parteneriatul ar putea aduce britanicului un câştig de milioane de lire sterline, din partea unei ţări unde este văzut drept un erou.

Albania şi-a arătat interesul de a intra în Uniunea Europeană, astfel încât intenţionează să aplice reforme care vizează piaţa internă a muncii. Tony Blair ar putea colabora cu Partidul Socialist din Albania, în cazul în care formaţiunea politică va câştiga alegerile programate pentru luna iunie.

„Ne-am pus de acord ca după 23 iunie, Tony Blair împreună cu echipa sa vor lucra împreună cu noi pentru o guvernare bună. Fantastic!”, a scris Edi Rama, liderul partidului, pe contul personal de Twitter.

La finalul întâlnirii dintre cei doi politicieni, britanicul s-a declarat bucuros că îi poate ajuta pe albanezi. „Mă interesează foarte mult ţara voastră”, a spus Blair reporterilor, după încheierea discuţiilor.

Tony Blair a fost implicat în acţiunile NATO din 1999 care au vizat Kosovo, atunci când sârbii au atacat etnicii albanezi. De atunci, britanicul este văzut drept un erou, iar multe familii de albanezi şi-au numit copii „Tonibler” în semn de apreciere, potrivit publicaţiei „The Daily Mail”.

Albania, una dintre ţările cele mai sărace din Europa, s-a aflat sub regimul comunist până în anii 1990, devenind democraţie în 1998.

Oficialii albanezi nu au dezvăluit încă suma pe care ar putea să o primească Blair în schimbul serviciilor sale, oferite prin intermediul companiei sale Govenrment Advisory Practice, însă un acord precedent, încheiat în trecut cu liderii din Kazakhstan, i-a adus 16 milioane de lire sterline (aproape 19 milioane de euro).

Compania Government Advisory Practice este manageriată de o altă firmă deţinută de Blair, Windrush Ventures. Aceasta a raportat un profit de 3,6 milioane de lire sterline (peste 4 milioane de euro) pentru anul fiscal încheiat în martie 2012.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările