Europa

articolul anterior articolul urmator

Tony Blair ar putea reveni în politică pentru a scăpa Marea Britanie de un Brexit „dur“

8
9 Oct 2016 17:37:37
Autor: Viorica Marin
Fostul premier Tony Blair a militat pentru r[m\nerea Marii Britanii ]n UE
Fostul premier Tony Blair a militat pentru r[m\nerea Marii Britanii ]n UE

Fostul premier laburist Tony Blair sugerează că ar putea reveni în prim-planul scenei politice britanice, denunţând intenţiile Guvernului conservator condus de Theresa May de a genera o desprindere „dură” a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Tony Blair, care a avut trei mandate de premier şi s-a retras din activitatea politică britanică în anul 2007, a avertizat, într-un interviu acordat revistei Esquire, că Marea Britanie a devenit „un stat cu sistem de partid unic”, denunţând alternanţa electoratului între un Guvern conservator care pledează pentru un „Brexit dur” şi între un Partid Laburist cu politici de tip „ultrastânga” desuete.
 
„Este o tragedie pentru politica Marii Britanii că s-a ajuns la a face alegeri între un Guvern conservator ce se îndreaptă spre un Brexit dur şi un Partid Laburist ultrastânga care aplică un set de politici ce ne duc înapoi în anii 1960. În acest moment, Marea Britanie a devenit un stat cu partid unic. Este ceva foarte greşit”, a argumentat Tony Blair.
 
Toţi cetăţenii UE pot rămâne în Regatul Unit după Brexit
 
Toţi cetăţenii statelor membre UE cu reşedinţa în Regatul Unit vor putea rămâne acolo după Brexit, scrie sâmbătă cotidianul Daily Telegraph, preluat de AFP, citând surse guvernamentale. 
 
 France Presse notează că guvernul conservator de la Londra a refuzat până acum să garanteze public posibilitatea rămânerii în ţară a cetăţenilor europeni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
 
Daily Telegraph menţionează, potrivit agenţiei, un studiu oficial care arată că peste 80% din cei 3,6 milioane de europeni care trăiesc acum în Marea Britanie sunt eligibili automat la prelungirea dreptului de sejur după 2019, data la care ar urma să se producă efectiv aşa-numitul Brexit.
 
 Potrivit unor proiecte de reglementare elaborate de ministerul de interne britanic, ceilalţi vor primi un fel de derogare, care implică dreptul de sejur nelimitat.
 
Premierul Theresa May declarase de mai mult timp că se aşteaptă să poată garanta dreptul cetăţenilor altor state membre UE de a rămâne în Marea Britanie, dar a subliniat că asta depinde de drepturile acordate rezidenţilor britanici în Uniune. 
 
Poziţia ei a fost reluată săptămâna aceasta de ministrul comerţului internaţional, Liam Fox, care a apreciat că viitorul cetăţenilor UE în Regatul Unit ar urma să facă parte din elementele de negociere de care dispune Londra în negocierile pentru Brexit. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Mihai Alex
9.10.2016, 17:46:51

La puscarie.

0 (2 voturi)
Mandrean Paul
9.10.2016, 21:50:55

Dupa ce v-a pupat pe voi, pe rusnaci, in dos, poate reveni si pe Marte, ca nu mai are nimeni nevoie de el!

-2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
9.10.2016, 19:18:12

Comentariu considerat abuziv.

Quiet Guy
10.10.2016, 00:47:21

Pe Tony (B)Lair nu-l mai aresteaza nimeni?

+2 (2 voturi)
Quiet Guy
10.10.2016, 04:52:41

Tony Blair a pierdut o multime de clienti in urma raportului Chilcot in care i se reprosa faptul ca a angajat UK in razboiul din Irak desi stia ca regimul lui Saddam Hussein nu poseda arme chimice si informatiile furnizate de serviciile de informatii britanice (si americane) infirmau existenta acestor arme. G W Bush, Tony Blair, Dick Cheyney & Co se fac vinovati direct de razboiul din Irak si indirect vinovati de implantarea in Irak a Al Queda si aparitia ISIS. Destabilizarea orienului mijlociu in 2003 se datoreaza acestor nenorociti care se gasesc in libertate si consecintele se repercuteaza in Europa in 2016. Ar fi trebuit un nou proces gen Nurenberg in care acesti scelerati sa fie judecati si condamnati.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările