Europa

articolul anterior articolul urmator

Tragedie în Canalul Mânecii: 31 de migranţi au murit înecaţi

4
25 Nov 2021 00:03:02
Autor: Malina Gindu
FOTO: AFP / O ambarcaţiune a organizaţiei franceze de salvare maritimă voluntară SNSM transportă cadavrele unor migranţi care sosesc în portul Calais - 24.11.2021
FOTO: AFP / O ambarcaţiune a organizaţiei franceze de salvare maritimă voluntară SNSM transportă cadavrele unor migranţi care sosesc în portul Calais - 24.11.2021

31 de persoane s-au înecat după ce barca lor gonflabilă s-a răsturnat miercuri în timp ce încercau să ajungă din Franţa în Marea Britanie, potrivit Reuters. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a declarat că aceasta este cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti în Canalul Mânecii de când a început să colecteze date, în 2014.

UPDATE 2: Potrivit site-ului de ştiri locale din nordul Franţei La Voix du Nord, ambarcaţiunea cu 34 de migranţi a fost lovită de o navă mare, probabil o navă container. Procurorul general din Lille, Carole Etienne, a declarat că trupurile victimelor vor fi trimise la institutul medico-legal din Lille pentru autopsie.
 
UPDATE 1: În portul Calais are loc un mic protest al membrilor unor organizaţii care cer protecţia migranţilor. „30 de ani de anunţuri, de tratamente inumane şi degradante" este mesajul scris pe un banner al protestatarilor. Grupurile pentru drepturile omului solicită de mult timp Franţei şi Marii Britanii să facă mai mult pentru a proteja vieţile migranţilor şi refugiaţilor.
 
 
Ştirea iniţială: 
 
Un pescar a anunţat autorităţile miercuri după-amiază, după ce a observat mai mulţi oameni în apele din largul coastei franceze. Autorităţile din Franţa şi Marea Britanie desfăşoară o operaţiune de salvare pe calea aerului şi pe mare.
 
Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că la bord se aflau 34 de persoane, dintre care 31 au murit, două au fost salvate şi una este încă dispărută. 
 
Patru persoane suspectate că ar face parte dintr-o reţea care se ocupă cu traficul de migranţi au fost arestate de poliţia franceză, a confirmat ministrul, relatează BBC. Acesta a adăugat că incidentul a fost „cea mai mare tragedie (de migranţi) pe care am văzut-o”.
 
Premierul britanic Boris Johnson a convocat o reuniune interministerială de criză miercuri, după moartea migranţilor care încercau să traverseze Canalul Mânecii din Franţa către Regatul Unit, a anunţat AFP, citată de Agerpres. Prim-ministrul britanic  s-a declarat "îngrozit" de cele întâmplate, adăugând că Marea Britanie nu va lăsa „nicio piatră neîntoarsă" pentru a opri traficanţii de persoane.
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în urma incidentului că „Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir'' şi a dat asigurări că ''se va face totul pentru a-i găsi şi condamna pe cei responsabili'' de această dramă.
 
Franţa a acţionat, împreună cu Marea Britanie, pentru destructurarea reţelelor de contrabandişti'' şi „de la începutul anului, datorită mobilizării a 600 de poliţişti şi jandarmi, 1.552 de contrabandişti au fost arestaţi pe coasta de nord şi 44 de reţele de contrabandişti dezmembrate'', a precizat preşedintele francez, adăugând că „7.800 de migranţi au fost salvaţi''.
 
„În pofida acestei acţiuni, de la 1 ianuarie au avut loc 47.000 de încercări de traversare'' a Canalului Mânecii, a menţionat el.
 
Tragedia survine în contextul blocării tot mai mari a portului Calais şi a tunelului pe sub Canalul Mânecii folosit de migranţi care încearcă să ajungă în Anglia.
 
Aceste traversări constituie un subiect de tensiuni constante între Paris şi Londra, autorităţile britanice considerând insuficiente eforturile întreprinse de partea franceză pentru a împiedica îmbarcarea migranţilor ilegali.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ion ion
25.11.2021, 02:09:04

Unde e tragedia??? Daca astia 31 reuseau trecerea, maine erau 300....

-1 (1 vot)
Brave.com
25.11.2021, 02:43:17

Ca ioni la patrat....

+18 (18 voturi)
Dr. No
25.11.2021, 08:57:48

Ireal ! Scene de cornul Africii în inima Europei. Cine zicea că decadența finala a occidentului e o doar minciună ?

-17 (17 voturi)
Atent Verificatorul
25.11.2021, 09:53:26

da, mare tragedie, au murit oameni , imi pare rau. Sunt doar curios de ce voiau sa treaca din Franta in Anglia? E naspa rau in Franta, nu se gaseste de munca? Nu se poate trai decent? Sunt salariile mici in Franta? Ii persecuta francezii, sunt xenofobi si rasisti ? Sau e pomana mai buna in Anglia? Asta cu ... bietii oameni.. fug de razboi din Siria si Afganistan ... dar toti vor sa fuga in Anglia si Suedia. In Ungaria, Polonia, Cehia de ce nu vor? Ca se munca se gaseste, importa vietnamezi si nepalezi sa munceasca .

Modifică Setările