Europa

articolul anterior articolul urmator

Trei activiste pentru drepturile LGBT, achitate de un tribunal din Polonia după ce au pus curcubee pe afişe cu Fecioara Maria

25
2 Mar 2021 18:18:56
Autor: Cristina Ene
Elzbieta Podlesna şi alte două activiste au fost acuzate de blasfemie după ce au pus curcubee pe afişe cu Fecioara Maria FOTO captură You Tube
Elzbieta Podlesna şi alte două activiste au fost acuzate de blasfemie după ce au pus curcubee pe afişe cu Fecioara Maria FOTO captură You Tube

O instanţă poloneză a achitat marţi trei activiste acuzate de blasfemie şi insultarea simţămintelor religioase după ce au distribuit afişe cu Fecioara Maria în care aureolele au fost înlocuite de curcubee.

În 2019, cele trei femei au creat şi distribuit postere modificate cu una din cele mai venerate icoane din Polonia, , Madona Neagră de la Częstochowa, în semn de protest faţă de ceea ce au considerat a fi ostilitatea bisericii catolice din această ţară faţă de persoanele LGBT.

Un tribunal din oraşul Plock a decis că activistele nu se fac vinovate de nicio infracţiune, întrucât nu au intenţionat să jignească sentimentele religioase, fiind motivate mai degrabă să apere persoanele supuse disctriminării, relatează media poloneză, potrivit Associated Press.

Cazul a fost urmărit cu interes în Polonia fiind privit ca un test pentru libertatea de exprimare sub un guvern profund conservator ce respinge secularismul şi ideile liberale drept ingerinţe străine.

Una dintre acuzate, Elzbieta Podlesna, a declarat la procesul care a început în ianuarie că acţiunea lor a fost motivată de o instalaţie expusă la Biserica Sfântul Dominic din Plock care asocia persoanele LGBT cu crime şi păcate.

Cele trei activiste riscau până la doi de închisoare dacă erau găsite vinovate.

O organizaţie pentru drepturile persoanelor LGBT, Love Does Not Exclude, a salutat decizia instanţei ca un „triumf pentru LGBT şi mişcarea de rezistenţă în cea mai homofobă ţară din Uniunea Europeană”.

Cunoscută drept Madona Neagră de la Częstochowa, icoana cu Fecioara Maria şi pruncul modificată de activiste pentru a include curcubee este una din cele mai venerate icoane din Polonia. Tabloul original se află la mănăstirea mănăstirea Jasna Gora, cel mai sacru loc din ţara catolică.

Podlesna a declarat pentru un portal polonez că prevederile privind blasfemia din codul penal „lasă o portiţă care poate fi folosită împotriva persoanelor care gândesc diferit”.
 
„Încă mă întreb cum se poate ca un curcubeu - un simbol al diversităţii şi toleranţei - să fie o insultă la adresa acestor simţăminte. Nu pot să înţeleg, mai ales că şi eu sunt credincioasă”, a declarat Podlesna.
După ce a distribuit afişele cu imaginea modificată, activista a fost arestată în cadrul unui raid al poliţiei la locuinţa sa. Ea a fost interogată şi reţinută câteva ore. O instanţă a decis că arestarea sa nu a fost justificată şi a dispus să i se plătească daune în valoare de 2.000 de dolari.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Utilizator Adevărul
2.03.2021, 18:21:21

Comentariu considerat abuziv.

Ce ar spune Isus
2.03.2021, 18:32:59

Mai exista pedeapsa pentru blasfemie? In 2021, in EU?!?!?!?! LOL polacii, scapati repede de Duda ca inventati azi maine masina timpului, si ajungeti in Epoca de Piatra 😅 Auzi tu, cica sa fii pedepsit ca ai lipit afise pe o statuie a unei tinere evreice (si mitologice!), mare iubitoare de .. duh sfant, noaptea. Noaptea mintii.

+9 (27 voturi)
acamas nikos
2.03.2021, 18:41:18

Ai aparut marxistule progresist satanist sa iti aperi mizeriile astea sinistre . Ungaria si Polonia au legi anti homalai si dosisti la greu acolo cum este in Occidentul decadent plin cu mizeriile astea . bravo lui Duda din Polonia si Orban Victor din Ungaria ca isi apar tara si traditiile acolo in tarile lor acolo ,asa trebuie asa faca si Romania sa nu accepte mizeriile astea cu steagul dosistilor si homalailor .

-3 (23 voturi)
Ce ar spune Isus
2.03.2021, 18:45:46

acamas nikos a apreciat comentariul lui acamas nikos acum 3 minute .. l-ai scris, pe urma l-ai mai citit o data, si ti-a placut... i-ai dat like ahahahahahahhahahaha

+11 (21 voturi)
acamas nikos
2.03.2021, 18:52:11

uita-te in oglinda marxistule cand razi . Jos cu p..rii si lesbienele 100% Nu avem nevoie treaba asta in Romania .

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările