Europa

articolul anterior articolul urmator

Trump şi Steinmeier vor lua cuvântul la Varşovia cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin, neinvitat la ceremonii

7
26 Aug 2019 15:33:51
Autor: Ion Gaidau
Donald Trump sustinând un discurs în Piata Krasinski, cu prilejul primei sale vizite la Varşovia în calitate de preşedinte al Statelor Unite CAPTURĂ ABC News
Donald Trump sustinând un discurs în Piata Krasinski, cu prilejul primei sale vizite la Varşovia în calitate de preşedinte al Statelor Unite CAPTURĂ ABC News

Preşedintele american Donald Trump şi cel german Frank-Walter Steinmeier vor marca a 80-a aniversare de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial printr-un discurs la Varşovia, duminică, 1 septembrie, a anunţat preşedinţia poloneză, potrivit AFP. Omologul lor rus Vladimir Putin nu este invitat la festivităţile din Polonia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi omologii săi american Donald Trump şi german Frank-Walter Steinmeier vor lua cuvântul duminică în marja festivităţilor de la Varşovia prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, prin invazia Germaniei naziste în Polonia.

Festivităţile din centrul Varşoviei vor fi punctul culminant al zilei, care va începe cu comemorarea primelor bombardamente, la 04.40 (05.40 ora României). La acea oră, Andrzej Duda şi Frank-Walter Steinmeier vor participa la o ceremonie la Wielun, un orăşel din centrul ţării, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki şi vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans se vor afla la Westerplatte, în Gdansk, unde o mică garnizoană locală a opus o rezistenţă eroică Wehrmachtului.

Aproximativ 40 de delegaţii străine sunt aşteptate la festitivăţile de 1 septembrie din Polonia, majoritatea urmând a fi conduse de şefi de stat, transmite AFP.

Vladimir Putin nu a fost invitat. Oficialii polonezi au explicat această decizie prin faptul că Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina,în martie 2014. În plus, Duda şi-a dorit să aibă în acea zi alături omologi din NATO, UE şi Parteneriatul Estic.

În schimb, preşedinţia poloneză nu exlude venirea unei „delegaţii ruse de nivel înalt“ la festivitatea prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz, la 27 ianuarie. Putin a asistat la ceremoniile organizate cu ocazia celei de-a 60-a aniversări, în 2005, dar nu a fost invitat la cele desfăşurate zece ani mai târziu, la a 70-a aniversare, tot din cauza anexării Crimeei.

Vizita oficială a lui Donald Trump în Polonia va începe luni, 2 septembrie, şi va dura câteva ore, cât un tête-à-tête cu Duda şi o întâlnire cu Morawiecki. „Câteva documente“, în special cu privire la cooperarea în domeniul militar şi în cel energetic, urmează să fie semnate cu această ocazie, a spus şeful de cabinet al lui Duda, fără a oferi detalii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

RedWall
26.08.2019, 15:48:23

Pai cum sa inviti un drogat, un alcoolist, un interlop ca Putina ?? Trebuie doar sa-i lase, metoda, prin care se impusca...hehehheehehee

-5 (7 voturi)
Mihai Popescu
26.08.2019, 16:01:42

Ce tarani, ce ghiolbani ! Pai cum sa nu-l invite pe Putin cind Rusia a avut un rol determinant in cel de al doilea razboi mondial. Dusi rau cu capul.

+2 (4 voturi)
IonIon Codreanu
26.08.2019, 16:30:11

Polonezii nu pot invita oficialități ruse la comemorarea a 80 de ani de la agresiunea nazistă, pentru că URSS a ocupat ALĂTURI de naziști Polonia, iar Oficialitățile ruse nu s-au dezis de acest FAPT, după știința mea. Nu pot invita NICI aliații occidentali, care și-au încălcat OBLIGAȚIILE de intervenție alături de Polonia, semnate înainte de război!

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
26.08.2019, 16:39:19

Katyn Polonezii nu uita Smolensk 70 de ani mai tarziu

0 (2 voturi)
GAN
26.08.2019, 17:27:11

l-au invitat pe Trump, teleevanghelistu' de serviciu, eroul american care a reusit sa traga in piept armata. Cel mai potrivit sa vorbeasca despre sacrificiu si lupta pe viata si moarte. Cand il vad cum isi strange degetelele de la manuta dreapta ma si astept sa coboare tatal ceresc de-a dreapta lui.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)