Trupele ruse rămân în Belarus pe termen nelimitat. Dictatorul Lukaşenko vrea şi arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri ruseşti in Belarus Foto AFP
Tancuri ruseşti in Belarus Foto AFP

Ministrul Apărării din Belarus a anunţat că trupele ruse rămân în Belarus din cauza activităţii militare crescute în apropierea graniţelor şi a escaladării din Donbas.  Ministrul bielorus al apărării acuză o intensificare a activităţilor militare de la graniţa cu Ucraina, adăugând că exerciţiile militare comune cu trupele ruseşti vor continua.

Belarus a anunţat duminică că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul tău, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină, relatează AFP.

"Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea frontierelor (...) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor", a anunţat duminică Ministerul belarus al Apărării pe contul său de Telegram. 

Peste 30.000 de soldaţi ruşi au fost mobilizaţi în Belarus pentru exerciţii militare care urmau să se încheie duminică, însă aceştia vor rămâne pe poziţii după ce liderul Aleksander Lukaşenko a mers la Moscova unde a avut noi discuţii cu Vladimir Putin şi a participat sâmbătă la simularea unui atac nuclear în cadrul antrenamentelor militare supervizate chiar de preşedintele rus.

Miercuri, şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, susţinea că „niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul Belarus după manevrele militare cu Rusia”, programate să se încheie pe 20 februarie.

Exerciţiile militare ruso-belaruse, desfăşurate în perioada 10-20 februarie, se adăugă temerilor Occidentului privind o invazie rusă în Ucraina, ţară care se învecinează la nord cu Belarus.

Rusia neagă că are vreo intenţie de a ataca Ucraina. Atât Minskul, cât şi Moscova au anunţat că forţele ruse vor părăsi teritoriul belarus după încheierea aplicaţiilor militare actuale.

Însă ulterior, discursul lui Lukaşenko a lăsat deschisă posibilitatea ca forţele ruse să rămână pentru o perioadă mai lungă în Belarus.

''Indiferent ce decizie luăm mâine, aceea va fi. Dacă luăm o decizie (privind plecarea în 24 de ore, n.red.), forţele vor pleca în 24 de ore. Dacă decidem o lună, ele vor rămâne o lună. Forţele armate vor sta atât timp cât va fi necesar'', a declarat liderul belarus pentru agenţia de presă BelTa.

De asemenea, el a spus că autorităţile de la Moscova şi Minsk au convenit ca Rusia să lase muniţie în Belarus şi că ţara sa ar putea achiziţiona echipament militar din Rusia sau pur şi simplu îl va primi drept ''cadou''.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al Moscovei, a declarat joi că ţara sa este gata să găzduiască pe teritoriul său „arme nucleare” în caz de ameninţare din partea Occidentului

„Dacă va fi necesar (...) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul”, a declarat Lukaşenko, citat de mass-media belaruse.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă vor fi luate „măsuri stupide” de către „rivalii şi adversarii” Republicii Belarus, a subliniat Lukaşenko. „Dacă nu vor exista ameninţări din partea unor state neprietenoase faţă de Belarus, nu va fi nevoie de arme nucleare aici timp de o sută de ani”, a adăugat el.

 Lukaşenko a mai declarat că Belarusul ia în calcul achiziţionarea mai multor sisteme ruseşti de rachete antiaeriene pe care să le amplaseze în apropierea capitalei Minsk.

După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Belarus, la fel ca alte foste republici sovietice, a renunţat la armele nucleare desfăşurate pe teritoriul său la presiunile SUA şi a acceptat să le restituie Rusiei.

Constituţia belarusă prevedea ca ţara să rămână o „zonă fără arme nucleare”. Cu toate acestea, articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituţiei propusă de Lukaşenko şi asupra căreia belaruşii vor trebui să se pronunţe în cadrul unui referendum pe 27 februarie. Acest articol ar urma să fie înlocuit prin altul care „exclude o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această reformă a Constituţiei belaruse, care ar putea permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite