Europa

articolul anterior articolul urmator

Turcia îi cere Chinei să închidă taberele de detenţie după o presupusă moarte a unui muzician celebru

10
10 Feb 2019 06:32:55
Autor: George-Andrei Cristescu
Abdurehim Heyit FOTO Captură Video
Abdurehim Heyit FOTO Captură Video

Turcia a cerut Chinei să închidă lagărele de detenţie după ce un renumit muzician din minoritatea etnică Uighur ar fi fost ucis, relatează BBC.

Abdurehim Heyit ar fi fost condamnat la o sentinţă de opt ani în Xinjiang, unde unele rapoarte spun că ar fi reţinuţi peste un milion de Uighuri.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că minoritatea este supusă la „torturi” în „lagăre de concentrare”. De cealaltă parte, China spune că locuinţele sunt „tabere de reeducare”.

Uighurii sunt o minoritate etnică musulmană, vorbitoare de limba turcă din nord-vesul regiunii Xinjiang, China, care se află sub o supraveghere intensă a autorităţilor chineze.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hami Aksoy, a declarat sâmbătă că „nu mai este un secret că peste un milion de turci uighuri sunt expuşi la arestări arbitrare, torturi şi reeducări politice” în închisori. Acesta a adăugat cei deţinuţi se află „sub o presiune uriaşă constantă”.

„Reintruducerea taberelor de concentrare în secolul 21 şi politica sistemică de asimilare a autorităţilor chineze împotriva turcilor uighur este o mare ruşine pentru umanitate”, a adăugat Aksoy.

Acesta a mai spus că rapoartele despre moarte lui Heyit „au întărit reacţia publicului turc la încălcările grave ale drepturilor omului din Xinjiang” şi i-a ceruit Secretarului General al ONU, Antonio Guterres să ia „măsuri eficiente pentru a pune capăt tragediei umane”.

Beijingul subliniază că lagărele de detenţie din Xianjiang ar fi de fapt „centre de educaţie profesională” concepute pentru a ajuta la eliminarea ameninţării teroriste din regiune. Un oficial a spus despre „stagiarii” din lagăre că aceştia sunt recunoscători pentru ocazia de a „reflecta asupra greşelilor lor”.

Totuşi, unele grupuri spun că musulmanii sunt reţinuţi pe termen nelimitat, fără vreo acuzaţie anume, pentru infracţiuni cum ar fi refuzul de a oferi o mostră de  ADN, de a vorbi într-o limbă minoritară sau de a se certa cu oficiali chinezi.

Soarta muzicianului

Heyit este un muzician renumit pentru măestria cu care mănuieşte Dutar, un instrument cu două corzi care este recunoscut pentru cât de greu este de mânuit. La un moment dat, acesta era foarte popular în China, anterior studiind muzica la Beijing.

Artistul a fost reţinut din cauza unei melodii pe care a interpretat-o, intitulată „Părinţi”. Versurile piesei provin de la o poezie Uighur, care face apel la generaţiile mai tinere să respecte sacrificiile celor care au fost înaintea lor.

Totuşi, autorităţile chineze au fost nemulţumite de trei cuvinte - „martiri ai războiului” şi au decis să-l aresteze, după ce au concluzionat că Heyit ar reprezenta o ameninţare teroristă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Sorin Barbul
10.02.2019, 07:50:26

Cerința e normală (deși Chinei prea puțin îi va păsa de ea); dar e surprinzător că ea vine din partea unei dictaturi care are închisorile burdușite de opozanți - reali sau imaginari.

+8 (12 voturi)
IonIon Codreanu
10.02.2019, 10:21:25

Cerința este într-adevăr normală. Turcii au intervenit, deoarece este vorba de o populație de limbă turcică. Ca aspect, uigurii au ochi oblici ca și chinezii. Totuși, este foarte bine că se intervine în astfel de probleme! Asimilarea FORȚATĂ este o mare tragedie. Eu spun mereu că trebuie ”importați” indivizi ușor asimilabili, care să adopte cultura și religia locului, dar aici este vorba de vechi locuitori ai țării, care au dreptul să-ți conserve cultura și limba. Presiunile DIPLOMATICE pot avea efect pozitiv în timp, folosirea forței, a amenințărilor, înrăutățind situația. Despre Turcia și alte țări aș vrea să fac o precizare.Turcia nu este o dictatură! În Turcia există partide politice, există opoziție, dar libertățile democratice sunt LIMITATE de regimul de forță al lui Erdogan. Turcia, ca și Rusia sau Venezuela au regimuri de forță, care LIMITEAZĂ libertățile democratice, dar nu le anulează! Coreea de Nord este o dictatură. La fel au fost regimurile socialiste din Europa. Cred că este bună această nuanțare, deoarece într-un regim de forță există încă pârghii democratice care pot fi folosite și sprijinite din exterior! Să nu se înțeleagă cumva că eu sprijin regimurile de forță! Și Dragnea, prin mijloace soft impune treptat un regim de forță. (Eu fac ce vreau, PENTRU CĂ POT!)

-4 (6 voturi)
stefan andrei
10.02.2019, 10:11:36

china nu e germania, franta, belgia sau suedia. Acolo ideologia criminala musulmana e tratata asa cum trebuie.

0 (4 voturi)
IonIon Codreanu
10.02.2019, 10:27:37

Nu-i vorba de asta! China are un regim NEDEMOCRATIC, unde deciziile se iau sus, de către conducători, fără consultarea ”supușilor”. Încercarea de a asimila uigurii rapid și cu forța naște o opoziție pe măsură și acțiuni extremiste disperate. Chiar dacă uigurii semănă cu chinezii fizic, ei sunt musulmani și vorbesc o limbă turcică. Este benefic să se arate MEREU Chinei că greșește. Până la urmă, imaginea în lume interesează conducerea chineză și asta o poate face să îndulcească relațiile cu minoritatea nordică.

-4 (4 voturi)
Dream Pervertor
10.02.2019, 11:09:22

...ceva pariuri, baieti?

Vezi toate comentariile (10)