Turcia complică şi mai mult ecuaţia de securitate din Marea Neagră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şirul mişcărilor diplomatico-militare cu care statele membre NATO vor să-şi marcheze poziţionarea faţă de recentele dispute severe din spaţiul euro-atlantic, Turcia îşi continuă parcursul surprinzător, şi foarte decis, complet şi pare-se definitiv deloc impresionat de supărările şi ameninţările verbale cu sancţiuni din partea partenerului american.

Aparent, dezacordul profund între Washington şi Ankara este generat doar de decizia Turciei de a achiziţiona sistemul rusesc S-400. Obiecţiile americanilor pornesc de la capacitatea acestui sistem de a „sparge“ protecţia electronică a sistemelor de navigaţie şi de luptă ale avioanelor de tip F-16 şi F-35, vulnerabilizând astfel întreaga apărare aeriană a flanului sud-est a Alianţei şi, mai departe, oferind armatei ruse date esenţiale care să-i permită să contracareze cu succes aceste tipuri de aparate de luptă oriunde în lume. Problemă pentru americani, problemă în mod egal importantă şi pentru ţările europene. Şi ca mesajul să fie extrem de clar, televiziunile turce şi cotidianul Milliyet au citat un comunicat de presă emis de biroul guvernatorului de la Ankara în care era anunţat că, în această săptămână, luni şi marţi au avut loc testele cu S-400: avioane turceşti, inclusiv F-16, au zburat deasupra oraşului, teste la altitudine joasă şi înaltă „ca parte a unor exerciţii de apărare anti-aeriană“.

Dar dincolo de asta, în joc se află raţionamentul profund de securitate care stă la baza oricărei alianţe militare din lume care spune că, pentru a fi operativ credibile şi performante, sistele militare ale naţiunilor aliate trebuie să fie compatibile în cel mai înalt grad posibile. Şi, din ce în ce mai mult, să aibă caracteristici unice de operare şi de protecţie electronică. Exact aici e problema Turciei care are deja sisteme S-400 ce vor deveni foarte curând pe deplin operaţionale, imediat după finalizarea testelor care au loc în acest zile. Sistemele S-400 au capacitatea de a „citi“ computerele care coordonează sistemele NATO şi de a se „adapta“ în consecinţă în abordarea ţintelor, transmiţând datele obţinute, în timp real, tuturor platformelor cu care este în reţea, de la submarine la bombardiere strategice, de la staţii de identificare şi coordonare a tirului la cele de alertă timpurie şi, la fel de important, alimentând în flux continuu propriile staţii de bruiaj sau de contra-măsuri electronice de toate tipurile.

Desigur, asta s-ar putea produce în cazul în care Turcia ar încerca să integreze S-400 în sistemele NATO. Nu va fi cazul, asigură oficialii turci, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al instituţiei prezidenţiale spunând acum că „sistemele S-400 nu vor fi integrate în sistemul de securitate al NATO sau în sistemul său integrat de apărare aeriană. Va rămâne un sistem independent de apărare. Şi, prin asta, îngrijorările existente vor fi reduse“.

Imagine indisponibilă

În acest moment, pe baza contractului cu ruşii, Turcia a primi două baterii de rachete S-400. Primul transport a aterizat la baza Murted situată la 35 km de Ankara în acest an la finele lunii iulie, a doua baterie de rachete sosind pe 15 septembrie (la aceeaşi bază aeriană) şi urmează să devină operaţională în aprilie anului viitor.

Dar - şi acesta este semnalul direct către organizatorii Summitului NATO de la Londra - avem acum o declaraţie din partea lui Alexander Mikeev, directorul executiv al Rosoboronexpo, agenţia rusă de stat pentru exportul armamentelor, care spune pentru Agenţia de presă RIA că, la Ankara, între părţile rusă şi turcă au loc acum discuţii foarte avansate privind activarea unei opţiuni a Turciei de a dezvolta contractul iniţial şi, astfel, de a achiziţiona mai multe sisteme S-400. Ar fi vorba de încă 2 regimente şi, lucrul cel mai important, unele dintre componente vor putea fi fabricate în Turcia, precizând însă şi că e prea devreme să se vorbească despre ele înainte de finalizarea extensiei contractului..

Sperăm că documentele contractuale vor fi semnate în prima jumătate a anului 2020 – a spus Mikhaeev. Vreau să subliniez că această cooperare militaro-tehnică cu Turcia nu se limitează la livrarea de S-400. Avem mari planuri pentru viitor... Vedeţi cât de încrezătoare sunt acum India, China, Turcia şi alte state pe plan internaţional..Multe dintre ele sunt jignite de politicile de sancţiuni promovate de SUA care încearcă să le împiedice să-şi dezvolte propriile lor forţe armate şi coopera tehnico-militară cu Rusia“.

Poate sau nu legat de acest episod, trebuie notat că Erdogan a afirmat în faţa parlamentarilor din partidul său că primul avion de vânătoare produs local va avea loc zborul inaugural în 2023. Se va inaigura şi o facilitate specială pentru fabricarea de drone de luptă.

Desigur, mai există promisiunea ca grupul de experţi de nivel înalt turco-american să negocieze o soluţie până în aprilie, conform standardelor NATO, aşa cum preciza Erdogan la Washington. Dar, în contextul tuturor nesiguranţelor strategice din SUA, speranţa descreşte şi, în orice caz, aduce nelinişti suplimentare în Alinaţă. Odată cu ceea ce Reuters spune, citând patru oficiali de rang înalt din NATO, că ar fi fost refuzul Turciei de a susţine un plan NATO privind Polonia şi Ţările Baltice dacă Alianţa nu va acorda un sprijin mai puternic luptei Ankarei împotriva „teroriştilor kurzi din YPG“. 

Nelinişti întemeiate? Cred că da deoarece, în funcţie de locul unde vor fi amplasate (acum acoperă regiunea Ankara) regimentele de S-$00, tocmai folosite ca elemente în afara sistemului integrat al NATO, pot să servească la acoperirea spaţiului Mării Negre şi la blocarea totală a accesului în zonă. Prima hartă priveşte doar o posibilă acţiune a regimentelor de S-400, a doua combină capacităţile existente ale diferitelor instalaţii de S-300 şi S-400 existente şi sigură acoperirea totală a zonei Strâmtorilor.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Există voci care spun că, indiferent de turbulenţele actuale, NATO va ajunge să depăşească aceste tensiuni de acum. Dar vorbele care s-au spus pot fi oare uitate pur şi simplu acum nu pot fi pur şi simplu? Sigur că da, doar acolo sunt politicieni profesionişti. Numai că discuţiile, dezbaterile şi înţelegerile pe baza alianţelor existente acum ar putea să evolueze în mod neaşteptat nu neapărat din dorinţa expresă a participanţilor, ci sub presiunea unor schimbări de paradigmă care nu mai pot fi ignorate sau minimalizate.

Şi noi, atunci, cu cine votăm?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite