Europa

articolul anterior articolul urmator

Turcia vrea să participe la proiectele de apărare ale Uniunii Europene, Austria se opune

8
27 Jul 2021 09:06:41
Autor: Viorica Marin
Turcia, a doua armată din NATO, ca număr
Turcia, a doua armată din NATO, ca număr

Austria intenţionează să blocheze eventuala participare a Turciei la proiecte de apărare ale Uniunii Europene, Guvernul de la Viena argumentând că Administraţia de la Ankara nu respectă drepturi fundamentale comunitare, informează publicaţia Die Welt. Turcia a propus în luna mai să participe la un proiect care prevede intensificarea mobilităţii militare în Europa.

„Turcia a aplicat, în calitatea de stat terţ, pentru a participa la un proiect al Uniunii Europene de colaborare în Politica de securitate şi apărare, în scopul îmbunătăţirii mobilităţii militare în Europa prin investiţii de miliarde de euro în infrastructură. Austria se opune participării Turciei, din raţiuni formale”, a declarat ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner.
 
Ankara nu îndeplineşte criteriile de admitere în acest program, a argumentat Klaudia Tanner. „Articolul 2 al Tratatului respectiv prevede că un stat terţ trebuie să împărtăşească valorile democratice ale Uniunii Europene şi să aibă relaţii de bună-vecinătate cu Uniunea Europeană. Dar nu este cazul. Eu nu cred că trebuie să dăm curs propunerii şi nu cred că Turcia poate participa în viitorul apropiat la proiecte ale politicii de apărare din UE”, a subliniat ministrul austriac al Apărării.
 
Turcia a propus în luna mai să participe la un proiect care prevede intensificarea mobilităţii militare în Europa. Uniunea Europeană a lansat 46 de proiecte în cadrul Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în materie de securitate şi apărare. Uniunea Europeană consideră politica de apărare ca fiind complementară cu activităţile NATO, astfel că la unele proiecte europene participă şi ţări din cadrul Alianţei Nord-Atlantice care nu sunt membre UE, inclusiv SUA, Canada şi Norvegia.
 
Poziţia Austriei riscă să genereze o nouă criză între Bruxelles şi Ankara. Uniunea Europeană critică frecvent situaţia drepturilor omului din Turcia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
27.07.2021, 09:21:13

Bă nemţălăilor, da' Rusia şi China îndeplinesc condiţiile"europene"? Că văd că muriţi de dragul 5G al Huawei( China) şi de petrolul şi gazele Rusiei. Turcia nu e bună, dar Rusia şi China, da. NB. Turcia a ratat să ocupe Viena de vreo trei ori, asediile nu i-au reuşit. Poate reuşesc acum.....

-1 (3 voturi)
Dragan Mircea
27.07.2021, 11:35:38

Turcia trebuie poftita afara din NATO.

-17 (19 voturi)
Ludwig
27.07.2021, 11:39:32

In ue sta din anii 70 sa intre si nu pupa. Deocamdata nu e data afara din nato din cauza pozitiei si a stramtorilor bosfor si dardanele...

+4 (4 voturi)
Just because
27.07.2021, 11:15:21

Nu neg faptul că, turcii sunt o putere militară în zona dar nu îi vad să facă treaba cu UE pe tema asta. Să nu uităm că, întodeauna au amenințat și jignit state UE în anumite subiecte.

-6 (10 voturi)
octavian calin
27.07.2021, 11:37:13

Batalia pentru un loc care sa aiba amestec in Europa Europa a devenita o tinta un fel de Eldorado al marilor puteri ,si in acest caz si Turcia care este a adoua cea mai puternica armata din NATO ,NU MAI VORBIM DE RUSIA CARE VREA SA SE INCLUDA IN APARAREA EUROPEI ,stai si te intrebi care sunt dusmanii

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările