Europa

articolul anterior articolul urmator

Tusk solicită răbdare din partea Albaniei şi Macedoniei de Nord în privinţa aderării la UE

3
12 Jun 2019 16:43:34
Autor: News.ro
Donald Tusk, în Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Donald Tusk, în Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) trebuie să deschidă negocierile în vederea aderării Macedoniei de Nord şi Albaniei, însă nicio decizie nu va fi luată în zilele următoare, întrucât anumite state membre se opun, a avertizat miercuri preşedintele Consiliului European Donald Tusk, relatează AFP.

„Eu personal cred că există o singură decizie de luat: angajarea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania, aşa cum recomandă Comisia Europeană“, a subliniat Donald Tusk la finalul unei întâlniri cu preşedintele macedonean Stevo Pendarovski, la Bruxelles.

„Însă îmi datorez să fiu onest: nu toate statele membre sunt pregătite să ia decizia de a angaja aceste negocieri în zilele următoare“, a avertizat el.

„Problema, azi, nu mai este dacă, ci când“, a subliniat preşedintele UE. „Dacă sunt prudent este pentru că ştiu că ajungerea la un consens între cele 28 de state membre ia uneori mai mult timp decât aş dori“, a spus el.

Ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth a susţinut poziţia lui Tusk.

„UE trebuie să-şi respecte angajamentele faţă de Macedonia de Nord şi Albania“, a declarat el miercuri într-un mesaj postat pe Twitter.

Alte 13 state membre UE - Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Malta, Austria, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Slovacia - au cerut deschiderea negocierilor de aderare cu cele două ţări, într-o declaraţie comună.

Însă mai multe state membre - în frunte cu Franţa - frânează perspectiva aderării ţărilor din Balcanii Occidentali. Ele consideră că UE a comis o eroare printr-o aderare prea rapidă, în ultimii 15 ai, a unor ţări din Europa de Est.

O primă dezbatere pe această temă este prevăzută luni, la o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE, la Luxemburg.

Comisia Europeană pledează în favoarea unei deschideri rapide a acestor negocieri şi „va face tot ceea ce poate pentru ca o decizie să fie luată în această vară“, a promis săptămâna trecută preşedintele CE Jean-Claude Juncker, în urma unei întâlniri la Bruxelles cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Leon Gorki
12.06.2019, 18:29:18

SUPERB !!!!!!!!!!! Va pleca UK si va veni Albania, Kosovo si Bosnia

. UnOarecare
12.06.2019, 20:18:40

Sincer,is mai multi musulmici in UK decat in cele 3 tari adunate.

. UnOarecare
12.06.2019, 20:12:12

A zis si asta ceva bine in sfarsit. Imaginati-va sa impartiti UE-ul cu 3 mil de Ponta