Europa

articolul anterior articolul urmator

Ucraina: Agitatorii ruşi folosesc femei şi copii drept scuturi

6
15 Apr 2014 18:22:26
Autor: Viorica Marin
Un membru al miliţiei proruse, salută un copil care s-a apropiat de activişti FOTO Reuters
Un membru al miliţiei proruse, salută un copil care s-a apropiat de activişti FOTO Reuters

Operaţiunea antiteroristă declanşată de autorităţile de la Kiev în estul Ucrainei se desfăşoară cu greutate, deoarece nu vor să facă victime în rândul populaţiei civile.

În regiunea Doneţk a avut loc, ieri, o regruparea forţelor speciale ucrainene pentru operaţiunea anti-teroristă în baza decretului semnat luni de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. 

Potrivit liderului ucrainean, operaţiunea se va desfăşura în câteva etape, iar principalul obiectiv este evitarea victimelor în rândul populaţiei civile, deoarece pentru a face şi mai grea misiunea militarilor ucraineni „agitatorii ruşi“ au avut grijă să aducă în preajma lor şi civili, chiar şi femei şi copii. Corespondenta Sky News, Katie Stallard, aflată la Slaviank, a declarat că civili, inclusiv persoane în vârstă, au fost folosiţi ca scuturi umate de forţele pro-ruse, care se protejau pe măsură ce trupele ucrainene de securitate avansau. 

Dacă va fi încununată de succes, scenariul din regiunea Doneţk va fi aplicat şi în regiunile vecine. Pentru că au fost şi cazuri de „non-combat“ în rândul membrilor miliţiei , Turcinov a anunţat că se vor face schimbări în structurile poliţiei, inclusiv în cele din estul Ucrainei.

Război „atipic“

Acest război este unul „atipic“ pentru că este dus de trupe speciale de diversiune ale celor două armate, care sigur că-şi cunosc bine „modul de acţiune“, susţinute de agenţii serviciilor secrete din cele două state FSB, GRU (ruse) şi SBU (ucrainean). Nu este o bătălie a armatelor regulate: „duşmanii“ se „lichidează“ pe unde sunt prinşi şi nimeni nu recunoaşte pierderile. Parlamentarul ucrainean Lesia Orobets anunţa, luni că cel puţin 10 separatişti au fost ucişi în confruntările de la Slavinask, citând trei surse diferite, dar proruşii nu au reclamat „pierderile“. Preşedintele ucrainean a dezvăluit totuşi că unul dintre ofiţerii SBU a fost ucis.

Ieri, o coloană de blindate şi membri ai foţelor speciale ucrainene staţionau la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Slaviansk. Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri şi şapte vehicule care transportau „speţnaz“, membri ai forţelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk, pe drumul dinspre Harkov. Militarii, însoţiţi de poliţişti, au instalat un punct de control pe drum, cu ajutorul unei blindate uşoare, protejate de blocuri de beton. Ei controlează toate vehiculele care circulă în ambele sensuri. În total, aproximativ 100 de bărbaţi sunt vizibili, iar o parte a coloanei este instalată, la adăpost de priviri, sub copaci.

Un ofiţer paraşutist a declarat că militarii nu vor interveni în mod direct, că această sarcină este „treaba forţelor ministerului de Interne. Noi suntem aici pentru a-i ajuta“. Contactat la Kiev, Ministerul de Interne a confirmat că o intervenţie, în cazul în care va avea loc, va fi efectuată de către Garda Naţională Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andrii Parubii a anunţat, ieri, că un prim batalion din cadru acestei Gărzi Naţionale a fost trimis „pe front“.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
15.04.2014, 18:37:00

Comentariu considerat abuziv.

Friedl Ghunter
15.04.2014, 19:19:24

Rusia trebuie rapid să intre în posesia teritoriilor ei din Ukraina de Est. La fel trebuie să-şi intre în posesia teritoriilor ei, azi încă la Ukraina: Polonia, România, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bielorusia. Ukraina trebuie să rămână doar cu ce este de drept al ei şi nu cu altor state ca până acum, decând Ukraina a invadat aceste state alături de URSS în 1939, 1940, 1944, 1945. România trebuie să aducă de urgentă teritoriile româneşti luate de Ukraina prin forţa armelor - forţa militară în 1940, 1944, 1945. Altfel sunt consideraţi trădători de ţară şi de neam romnesc cei care ne conduc şi sunt nepăsători la adevăratele probleme naţional - istorice şi la românii din afara graniţilor actuale, care de 60 şi ceva de ani sunt asupriţi de Ukraina imperialistă, bolşevizată...

0 (4 voturi)
vaida ks
16.04.2014, 12:41:15

UNU. ukraiana nu a intrat pe teritoriul altor state niciodata(sub forma de stat unitar, generator de decizii politice proprii) dupa primul razboi mondial a incercat la fel ca si polonia, ungaria, cehia , tarile baltice, sa -si porneasca in stat unitar , nu a reusit din 2 motive 1.era prea aproape de rusia 2.a facut eroarea istorica de a intra in conflict cu cel de-al doilea stat (prea aproape de rusia) polonia a.i. rusia a putut sa transeze separat conflictele militare cu cele 2 tari emergente; polonia a reusit sa castige , ukraina nu . recomand o carte groasa de 5 cm scrisa de un american originar din romania Larry L Watts- fereste-ma doamne de prieteni - trateaza amanuntit perioada 1918-22, cu foarte multa informatie declasificata de Moskova (adica direct de la sursa ) nu ce credea el prin america despre rusia ESTE DE DEPARTE CEA MAI DOCUMENTATA CARTE REFERITOARE la romania polonia , ungaria , moldova , ukraina in zorii democratiei lor. DOI. au existat razboaie cu cei din jur ca parte a marelui ducat al poloniei si lituaniei (cea mai mare tara europeana timp de mai bine de 200 de ani, ) adica mai clar spus - cu toti : rusi , moldoveni , tatari ,turci , suedezi , germani , unguri, austrieci recomand cu caldura un minim de lectura , vikipedia sa zicem despre aceasta captivanta parte a istoriei europei ...incusiv cum un modest hataman de cazaci Bohdan Khmelnytsky a putut (fara sa vrea) sa influenteze decisiv harta ulterioara a regiunii. www.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Lithuanian_Commonwealth TREI. primul stat unitar rus (rusia kieveana) a fost in ukraina ; cum nu au mai existat migratii slave majore si statele ruse au fost intemeiate de descalecatori vikingi , aproape ca putem spune ca rusia s-a desprins de ukraina si nu invers un paradox similar cu cel din istoria angliei ; nu un rege englez a unit anglia cu scotia ci un rege scotian a unit scotia cu anglia (dupa secole de rezistenta armata ) comic , nu ?

+1 (1 vot)
Samadau Lica
16.04.2014, 09:18:21

N-au nici o treaba fotografiile cu titlul...

Utilizator Adevărul
16.04.2014, 11:58:47

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările