UPDATE Ucraina: Armata ucraineană a curăţat 20 de localităţi de separatişti, pro-ruşii mai controlează doar 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele guvernamentale continuă ofensiva în estul Ucrainei
Forţele guvernamentale continuă ofensiva în estul Ucrainei

În aşteptarea preluării oficiale a frâielor ţării de către noul preşedinte Petro Poroşenko, operaţiunea antiteroristă continuă în estul Ucrainei. Forţele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, încercuindu-i astfel în cursul operaţiunii "antiteroriste" pe separatiştii care ocupă în total zece oraşe în estul Ucrainei.

Autorităţile ucrainene au anunţat că trupele guvernamentale controlează deja 20 de localităţi în zona minieră Donbas, care include regiunile Lugansk şi Doneţk, informează postul de televiziune ucrainean televiziune TSN. „Forţele de autoapărare“ ale aşa-numitei „republici populare Doneţk“ au demontat baricadele ridicate în jurul clădirii administraţiei regionale din centrul oraşului Doneţk şi au început vineri să întărească barajele la intrarea în localitate, în aşteptarea unui asalt din partea trupelor guvernamentale.

Armata a eliberat complet de separatişti oraşul Krasnîi Liman (regiunea Doneţk), unul din bastioanele insurgenţilor pro-ruşi, unde joi seara preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a desemnat un nou şef de administraţie, în persoana ofiţerului Konstantin Mateicenko.

Satul Semionovka, unde se află un important depozit cu muniţii al rebelilor, a fost încercuit de forţele guvernamentale, dar situaţia este mai complicată la Slaviansk, unde vineri se auzeazu tiruri de artilerie.

Insurgenţii au atacat joi punctul de control ucrainean Marinovka (regiunea Doneţk), situat numai la trei kilometri de graniţa cu Federaţia Rusă. În urma confruntărilor violente, cinci soldaţi ucraineni au fost răniţi. Atacul a fost respins, după ce în ajutor forţelor guvernamentale a venit un avion militar Su-25, care a bombardat poziţiile insurgenţilor.

Separatiştii controlează 200 de kilometri a graniţei ucraineano-rusă

Aproximativ 150-200 km de graniţă între Ucraina şi Rusia se află în prezent sub controlul miliţiilor proruse, a anunţat premierul autoproclamatei „republici populare Lugansk“, Vasili Nikitin, citat de RIA Novosti.

„Armata sud-estului controlează astăzi 150-200 de kilometri de graniţă cu Rusia. Nu vom permite să fim încercuiţi“, a declarat el, în „Komsomolskaia Pravda“.
Insurgenţii fac totul pentru a împiedica o blocadă a regiunii de către armata ucraineană, a mai spus acesta, menţionând că nu sunt deocamdată probleme în aprovizionarea cu alimente a populaţiei din zonă.

„Ne putem apăra o perioadă îndelungată, dar oricum pregătim adăposturi împotriva bombardamentelor, facem provizii de apă“, a indicat aşa-numitul premier din Lugansk, dat în căutare de Ministerul ucrainean de Interne.

Regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina susţin că au primit deja mii de ucraineni, care fug din calea ostilităţilor ce se derulează în sud-estul ţării. Autorităţile de la Moscova susţin că doar până în 4 iunie au primit peste 7.000 de refugiaţi ucraineni.

Lupte crâncene la periferia Slavianskului

Armata ucraineană a lansat o ofensivă în forţă în perimetrul localităţii Semionovka, de la periferia Slavianskului, bastion al separatiştilor proruşi, acţionând cu mai multe tancuri, informează Interfax-Ukraina.

„ Artileria trage puternic asupra barajelor separatiştilor, amplasate în jurul localităţii Semionovka. Este vizat şi cartierul Vostocinîi. Aviaţia nu a fost încă angajată, dar se dau lupte crâncene“ susţine un reprezentant al separatiştilor.

Potrivit acestuia, nicio casă din Semionovka nu a rămas în afara tirurilor de artilerie.„Practic toţi locuitorii au părăsit localitatea, multe case sunt distruse“, a spus el, fără să fie în măsură să indice un bilanţ al victimelor în rândul oamenilor săi.

Un grup de insurgenţi din Doneţk a reuşit vineri să dea jos de pe postament şi să facă să funcţioneze un tanc din al Doilea Război Mondial, o adevărată piesă de muzeu, pe care intenţionează să-l utilizeze în confruntările lor cu trupele guvernamentale.

„Tancul IS-3 stătea pe un piedestal în centrul satului Konstantinovka (55 km nord de Doneţk). Proiectile de la tunurile D-30, pe care le-am confiscat armatei ucrainene, se potrivesc puţtii D-25T, cu care este echipat tancul“, a declarat unul dintre rebeli, indicând că urmează ca blindatul să fie folosit în lupte.

Insurgenţii din Doneţk mai dispun de câteva transportoare blindate şi vehicule blindate cu şenile, pe care le-au confiscat anterior armatei ucrainene.

Militarii ucraineni susţin că ştiu să facă diferenţa între ceea ce ei numesc "terorişti" ruşi şi "separatişti" ucraineni, informează publicaţia Info Resist, preluată de publika.md.

Mercenarii ruşi, sosiţi în estul Ucrainei, poartă panglica Sfântului Gheorghe pe partea dreaptă, iar insurgenţii locali – pe partea stângă, afirmă luptătorii din Acţiunea Antitero. Voluntarii din Garda Naţională spun că în acest fel ei înşişi identifică unde sunt "ai noştri" şi unde este inamicul.

"Aceştia diversioniştii ruşi folosesc forţele noastre. Oamenii care luptă aici sunt narcomani, degradaţi, ceceni. Putin doreşte să se debaraseze de ei, pentru că aceştia sunt o verigă slabă", a relatat un paraşutist ucrainean.

Planul lui Poroşenko pentru oprirea conflictelor separatiste dîn est

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, va fi investit sâmbătă în fruntea statului. El şi-a propus să reglementeze criza din ţară într-un termen de trei luni. Şeful statului ucrainean chiar ar urma să dezvăluie un plan în acest sens sâmbătă, probabil în discursul de după investitură.
 
Potrivit cotidianului rus „Komersant“, planul de reglementare al lui Petro Poroşenko propune în special o vastă amnistie, care să permită calmarea situaţiei în estul Ucrainei, o descentralizare a puterii „după modelul polonez“ şi acordarea de „reale puteri“ autorităţilor locale, în cadrul unui stat unitar, termenul de federalizare fiind total exclus. Consultări pe subiectul acestui plan sunt în curs cu Uniunea Europeană şi SUA, susţine „Kommersant“.

Unele detalii despre planul lui Poroşenko au fost oferite de fostul ministru adjunct ucrainean de externe Aleksandr Cealîi, care, potrivit experţilor, va reveni în curând la MAE de la Kiev pentru stabilirea strategiei de politică externă a Ucrainei. „Planul va fi unul strategic şi complex şi are la bază trei importante obiective — dialogul intern şi reconcilierea paşnică; dialogul internaţional în formatul de la Geneva sau în format extins pentru ca UE, SUA şi Rusia să adopte o poziţie de compromis faţă de Ucraina atât în plan politic, cât şi economic; lansarea de negocieri cu Moscova“, susţine Cealîi.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite